O viaţă dedicată performanţei

O VIAŢĂ DEDICATĂ PERFORMANŢEI

Numele generalului-maior Grigore Baştan este purtat de Centrul de instruire pentru operaţii speciale – Buzău, de Aeroclubul Teritorial Suceava şi de Şcoala generală nr.9 din Buzău.

Totodată, în organizarea Statului Major al Forţelor Terestre se desfăşoară anual concursul aplicativ-militar "Memorial general-maior Grigore Baştan", iar concomitent cu Campionatul Naţional şi Cupa României la paraşutism – precizia aterizării, se acordă şi Cupa "General-maior Grigore Baştan".

Despre viaţa şi activitatea generalului-maior Grigore Baştan s-au scris foarte multe lucrări, dar în continuare vă supun atenţiei articolul colonelului dr. Mircea Tănase, publicat în volumul  "Retrăiri istorice în veacul XXI", Editura ANCA, Urziceni, 2013, p. 442.

S-a născut la 23 ianuarie 1922, în localitatea Coşcodani, jud. Bălţi, Basarabia, unde a urmat şi cele patru clase primare. În 1938 a absolvit Şcoala tehnică agricolă, Păstrăveni, Neamţ, cu durata de 4 ani, iar în 1940  Şcoala de subofiţeri naviganţi aviaţie, cu durata de un an. În 1941 s-a înscris voluntar în prima companie de paraşutişti. A absolvit, în 1943, Şcoala de subofiţeri de infanterie (2 ani şi 4 luni) şi Şcoala de subofiţeri paraşutişti de asalt (4 luni) şi a participat, cu Batalionul de paraşutişti, la luptele pentru apărarea Bucureştiului, în august 1944. După desfiinţarea batalionului, din ordinul Comisiei Aliate de Control (sovietică), s-a pliat rapid pe noul context politico-militar şi, după absolvirea (sau echivalarea studiilor liceale) în 1945, a urmat Şcoala de educatori politici de la Breaza, devenind membru al Partidului Comunist la 1 martie 1946. Din acest moment, cariera sa a avut un permanent curs ascendent.

Între anii 1946 şi 1947 a activat ca educator politic la Regimentul 1 Transmisiuni  Aero, iar mai apoi la Atelierul <Matra> – Pipera. După absolvirea Şcolii de ofiţeri de aviaţie de la Mediaş, cu durata de opt luni, în 1948, a îndeplinit funcţia de locţiitor politic la Centrul de Instrucţie al Aviaţiei Tecuci, iar între 1949 şi 1950 a fost încadrat în aparatul politic al Comandamentului Forţelor Aeriene Militare. A revenit la Tecuci în 1950, pentru că la 1 noiembrie a fost înfiinţat, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aviaţiei, un batalion de paraşutişti, la comanda căruia a fost numit căpitanul aviator Vasile Cosma, locotenentul-major Grigore Baştan fiind numit şef de stat major.

După mutarea batalionului la Buzău, în 1951, la comanda acestuia a fost numit căpitanul Grigore Baştan. Unitatea a urmat un drum ascendent, fiind, până în 1980, singura structură de desant-paraşutare din armata română, iar ofiţerul Grigore Baştan, om al vremii şi al vremurilor, a evoluat împreună cu aceasta. A comandat unitatea până în 1964, când a fost admis, cu gradul de colonel, la Academia Militară, pe care a absolvit-o în 1967, după care a îndeplinit funcţii de răspundere pe linia întrebuinţării trupelor de desant-paraşutare în Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor, Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului şi Comandamentul Aviaţiei Militare (eşaloanele superioare unităţii de desant-paraşutare). În 1979 a fost trecut direct în retragere, iar la 8 februarie 1983 a decedat.

Printre realizările sale, dincolo de strădania de a impune trupele de paraşutişti ca forţă de elită a Armatei României, putem enumera preocuparea de perfecţionare a tehnicii de paraşutare, de numele său fiind legate realizarea, în 1958, a unui dispozitiv de largare/detaşare a paraşutei şi conducerea colectivului care a realizat completul de paraşute BG-7/BG-3 (paraşuta cu stabilizator). 

La 20 august 1970 a executat o lansare de la 9 600 m (record naţional încă nedoborât), în urma căruia, la 6 mai 1971, cu prilejul aniversării semicentenarului PCR (8 mai 1821), a fost avansat la gradul de general-maior (cu o stea), devenind astfel primul general paraşutist din Armata României.

A rămas în istoria paraşutismului românesc ca un nume de referinţă, un vizionar pragmatic, abil în a identifica şi fructifica orice premisă de succes a fiecăruia dintre demersurile sale, un om de acţiune, spontan, capabil să exploateze orice context favorabil pentru unitate şi pentru sine. A fost  preocupat să le asigure subordonaţilor condiţii cât mai bune de instruire şi de trai, tocmai pentru a le putea cere mereu mai mult în pregătire.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Publicat pe 07.03.2015
Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să...
Timp de două zile, în perioada 11-12 iunie, sala "Alba Iulia" a Cercului Militar Naţional a găzduit cea de a VIII-a ediţie a conferinţei "Security...

Comentarii