Campionatul militar de schi, etapa pe forţele terestre • Biatlonul, prima probă a competiţiei

Campionatul militar de schi, etapa pe forţele terestre • Proba de biatlon

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 10.02.2015

Start în proba de biatlon

Timp de trei zile, în perioada 10-12 februarie, 70 de sportivi din forţele terestre se întrec, la Piatra Fântânele din judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul competiţiilor aplicativ-militare de iarnă între unităţile de luptă, faza pe Forţele Terestre Române.

Anterior acestei competiţii, militarii au parcurs faze de selecţie, în cadrul întrecerilor similare, fazele pe brigăzi şi divizii. La Piatra Fântânele s-au prezentat şapte loturi sportive care reprezintă Brigăzile 15 şi 18 Mecanizate, "Podu Înalt", Brigăzile 2 şi 61 Vânători de Munte, Brigada 2 Infanterie, Brigada 6 Operaţii Speciale şi Brigada 10 Geniu.

Prima probă pe care militarii au avut-o de trecut a fost biatlonul. Proba este similară competiţiilor sportive naţionale şi internaţionale, cu specificul tragerilor, unde se folosesc armele militare din dotarea fiecărui concurent, iar ţintele la care se trage sunt ţinte militare (ţinta piept nr.6), spre deosebire de concursurile civile, unde se trage la cercuri.

Concurenţii au avut de parcurs un traseu cu o lungime de 7 km, într-un teren variat, care le-a pus la încercare atât condiţia fizică, cât şi tehnica deplasării pe schiuri. Tragerea, ca întotdeauna, a departajat concurenţii, deoarece fiecare lovitură ratată s-a penalizat cu minute în plus la timpul realizat pe traseu.

Caporalul Dumitru Moisan este încadrat la Batalionul 812 Infanterie şi a avut cel mai bun timp pe traseu şi cele mai puţine penalităţi, fiind desemnat câştigătorul probei de biatlon. La sfârşit a răspuns la câteva întrebări adresate de "Revista forţelor terestre":

— De când practicaţi sportul?
— Am început să practic sportul de mic, începând cu nivelul campionatelor şcolare, apoi am activat în cadrul cluburilor sportive şcolare, mai întâi în Prundu Bârgăului şi apoi la Bistriţa. Tot la Bistriţa am urmat liceul sportiv, unde am practicat schi fond biatlon, iar în 2009 am ajuns gradat profesionist la Batalionul 812 Infanterie, unitate în cadrul căreia am participat la misiunile executate în Afganistan.

— Ce alte pasiuni sportive mai aveţi?
— În afară de schi fond îmi place şi bicicleta, însă am participat şi la cros în cadrul campionatelor naţionale. Acum doi ani am concurat la un campionat naţional de schi fond şi biatlon în cadrul clubului CSM Bistriţa, unde am ieşit pe locul 7 la individual şi pe locul 3 la ştafetă, iar înainte de acest campionat am concurat şi în cadrul clubului CSI Vatra Dornei. Însă majoritatea competiţiilor naţionale le-am făcut cu CSM Bistriţa.

— Spuneaţi că cochetaţi şi cu ciclismul.
— Da, am făcut şi mountain bike şi "asfalt", cursieră. Tot în cadrul concursurilor civile am fost la un duatlon la Mureş, însă fără rezultate notabile.

— Astăzi aţi scos cel mai bun timp din cadrul probei. Cum  vi s-a părut traseul?
— Am avut şansă că a ţinut vremea cu noi şi am avut zăpadă, deci condiţii foarte bune pentru concurs. Cu experienţa cu care am venit din urmă, am încercat să ne mobilizăm, deoarece ştiam că o să concurăm cu băieţii de la Predeal, care au şi ei experienţă competiţională. Dar cu puţin noroc şi cu mult antrenament, totul a ieşit foarte bine.

La această probă podiumul a fost ocupat în întregime de concurenţii Brigăzii 81 Mecanizate, cu plutonierul Claudiu Suciu pe locul al doilea şi cu unul dintre veteranii competiţiei, caporalul Sorin Ilie, pe locul al treilea.