Subofiţerul/Soldatul anului 2015 - Visând la marea finală

Subofiţerul/Soldatul anului 2015 – Visând la marea finală

Urmărit cu atenţie, dar în acelaşi timp şi motivat pentru a da tot ce are mai bun în el

În perioada 22-25 septembrie, la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş are loc competiţia „Subofiţerul/Soldatul Anului”, etapa pe mari unităţi şi unităţi, direct subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, ediţia 2015.

În această etapă participă militarii clasaţi pe primele locuri ale etapelor anterioare şi, în acelaşi timp, cei mai bine pregătiţi maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti din structurile direct subordonate Statului Major al Forţelor Terestre.

De asemenea, pentru a păstra caracterul unitar de evaluare a fiecărei etape competiţionale, concurenţii vor fi testaţi şi evaluaţi la următoarele probe de concurs: teorie, practică, proba instrucţiei tragerii cu armamentul de infanterie, de educaţie fizică militară, de limba engleză, de prezentare în faţa comisiei de evaluare şi o probă-surpriză. În cadrul probei practice, concurenţii vor fi evaluaţi la instrucţia împotriva armelor C.B.R.N., instrucţia de geniu, de front, sanitară, de comunicaţii şi topografică.

Ocupanţii primelor două poziţii se vor întâlni în luna noiembrie, în etapa finală pe forţele terestre, cu cei care au ocupat primul loc la etapa nivel divizie.

Prima zi competiţională a început dis-de-dimineaţă, cu deschiderea oficială, pe platoul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş. „În aceste trei zile, ne propunem să vedem care sunt cei mai buni dintre dumneavoastră, să facem o selecţie, iar aceia care au obţinut cele mai bune rezultate să poată participa în etapa finală a acestei competiţii. Veţi fi verificaţi şi testaţi din multe domenii şi comisia este pregătită pentru a vă acorda punctajul corect. Sper ca la finalul acestei competiţii să putem vedea într-adevăr un model de subofiţer şi soldat. Fie ca cel mai bun să câştige!” - a spus comandantul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş, colonel Stelian Pantazi.

Competiţia a început în forţă cu proba de pregătire fizică, flotări, abdomene şi alergare pe distanţa de 3000 m, în sala de sport, respectiv aleea special amenajată pentru un astfel de concurs. Probele nu foarte grele, dar destul cât să pună mici probleme, şi asta pentru că militarii participanţi sunt vârfuri în unităţile de provenienţă şi cu toţii îşi doresc prima poziţie. „Din păcate, am avut cinci militari care nu au reuşit să treacă de proba fizică, dar patru dintre aceştia au dorit să meargă mai departe, chiar dacă la final nu vor fi clasaţi pe niciun loc. Au ales asta doar pentru a se autoevalua şi au promis că anul viitor vor  veni mult mai pregătiţi, pentru a nu mai avea parte de astfel de accidente” - a precizat preşedintele comisiei de evaluare, plt.adj.pr. George Neacşu.

Cea de-a doua probă a zilei a fost evaluarea limbii străine - engleza - probă care a arătat că militarii au fost pregătiţi, mulţi dintre ei ajungând aproape de 100 de puncte. „Testele au fost calibrate astfel încât să poată face o diferenţă între participanţi, pentru că ne dorim ca militarul cel mai pregătit să câştige” - a completat plt.adj.pr. Neacşu.

A urmat admiterea la tragere, iar ultima probă a primei zile a fost cea de prezentare în faţa comisiei. Nu este o probă greoaie, dar suficientă pentru comisie să observe capacitatea militarului de a se prezenta în faţa unui superior, de a-şi exprima un punct de vedere. De asemenea, au fost evaluate şi atitudinea, şi ţinuta.

„La finalul primei zile, mă pot declara mulţumit. Am participat şi anul trecut, şi chiar dacă aceia au fost mai buni la educaţie fizică, participanţii din acest an m-au bucurat pentru că i-am văzut mai pregătiţi la limba engleză şi la prezentarea în faţa comisiei. Apreciez asta pentru că ştiu că limba engleză este necesară, trebuie cunoscută şi studiată mult mai intens” - a încheiat consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

Mâine, în cea de-a doua zi a competiţiei, militarii vor fi evaluaţi la proba instrucţiei de tragere cu armamentul de infanterie, vor avea ţintele la punctaj şi acolo va conta doar dibăcia lor. Va fi proba de foc şi aici se vor vedea cei care ştiu să aplice ceea ce  au învăţat în ceea ce priveşte mânuirea armamentului şi folosirea a tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător: vânt, ploaie, soare etc.

Comisia de evaluare a fost formată din preşedintele comisiei, consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plt. adj. pr. George Neacşu, şi membrii comisiei: consilierul comandantului Bazei 2 Logistică, m.m.pr. Gabriel Enache, consilierul comandantului Batalionului 500 Sprijin, plt.adj.pr. Costică Măgureanu, consilierul comandantului Centrului 84 Mentenanţă şi Recepţie, plt.adj.pr. Ioan Baboi, şi consilierul comandantului Batalionului 45 Comunicaţii şi Informatică.