Ziua Armatei României în şcoli – un eveniment care-ţi poate schimba viitorul

Ziua Armatei României în şcoli – un eveniment care-ţi poate schimba viitorul

Militarii Batalionului 1 CIMIC, împreună cu elevii Colegiului Tehnic de Arhitectură ”Ion N. Socolescu”

În seria de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României se înscrie și Programul "Armata României în școli" care, ajuns la a patra ediție, a debutat anul acesta în București, la Colegiul Tehnic de Arhitectură ”Ion N.Socolescu” din sectorul 1 al capitalei, luni, 19 septembrie, când "cei de la armată" au fost primiți cu mult interes de liceeni și dascăli.

Încă de la primele ore ale dimineții, curtea interioară a liceului a fost "luată cu asalt" de reprezentanții Batalionului 1 CIMIC, care au organizat o expoziție cu tehnică militară din dotarea unităţii. Liceenii nu s-au lăsat prea mult așteptați și au răspuns "prezent" la această  invitație. Deși dornici să se apropie de exponate ca să le poată atinge măcar, au așteptat răbdători "aprobarea" militarilor. Cum era și de așteptat, standul cu "puști, pistoale și aruncătoare de grenade" a avut cel mai mare succes, dar nu au trecut neobservate nici vestele antiglonț, căștile de kevlar, busolele, binoclurile sau stațiile radio.

Fiindcă am participat și în anii anteriori la astfel de evenimente, sincer să fiu, nu credeam că mă mai poate surprinde ceva, dar... nu a fost așa. Elevii Colegiului Tehnic de Arhitectură "Ion N.Socolescu" au realizat surprinderea. Ei au considerat că nu trebuie să fie simpli spectatori în cadrul acestei întâlniri și au făcut ce știau ei mai bine pentru a-i întâmpina pe oaspeții lor. Cu o îndelungă documentare, după cum avea să ne declare Antonia Apetrei, vicepreședintele Consiliului elevilor,  au pregătit o serie de colaje cu imagini despre armată, dar și creații proprii, cu care au împodobit o sală special amenajată pentru eveniment. Acesta a fost locul unde militarii,  plăcut surprinși de inițiativa și talentul elevilor, au zăbovit mai bine de două ore, pentru a povesti pe îndelete gazdelor despre cariera militară cu multiplele avantaje pentru o astfel de opțiune, dar și ce riscuri presupune aceasta.


Mihaela Larisa Tudor, prima româncă absolventă a cursurilor Academiei Militare "West Point" din SUA, de vorbă cu Elevii Colegiului Tehnic de Arhitectură ”Ion N. Socolescu”
Foto: Ion Adrian CURIMAN

Prezență constantă la astfel de manifestări, secretarul de stat Otilia Sava a reușit, prin pledoaria sa, chiar din debutul întâlnirii, să ajungă la inimile tinerilor din sală, făcându-i să înțeleagă motivul pentru care reprezentanții armatei sunt prezenți în instituția în care ei învață. ”Un sistem nu poate fi mai bun decât oamenii care îl compun – spunea în încheiere Otilia Sava. Nicio țară nu poate fi mai măreață și mai frumoasă decât oamenii care o compun. Fiți voi cei care veți reconstrui lucrurile cum vreți voi și cum le meritați. Pentru că sunteți la arhitectură și puteți construi, aveți posibilitatea să faceți lucrurile așa cum credeți voi. Sunt convinsă că țara pe care v-o imaginați nu este egală cu țara în care trăiți. Lucrurile se pot schimba cu ajutorul oamenilor tineri care cred în ceva...”.

Atmosfera destinsă, creată și de această dată de ziaristul Răzvan Popescu de la "Radio Zu", a înlesnit transmiterea, într-un limbaj comun, a mesajelor cazone, mai greu de descifrat și de înțeles, mai ales de liceenii din ziua de azi.

Elevilor li s-au mai prezentat, de asemenea, oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale în instituţiile militare de învăţământ, precum și câteva repere istorice privind semnificaţia zilei de 25  Octombrie – Ziua Armatei României și misiunile actuale ale militarilor români.

”Un asemenea eveniment are marele avantaj de a-i aduna pe elevi și de a le face cunoscută o latură care ne definește, și anume armata română – a ținut să precizeze Monica Cazacu, directorul Colegiului Tehnic de Arhitectură. Valoarea evenimentului este greu de cuantificat în momentul de față. Probabil în timp, când își vor aminti de perioada adolescenței, acest eveniment va ocupa un loc deosebit în jurnalul lor de licean.”

Anul acesta, echipe formate din militari de la toate categoriile de forţe, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar şi reprezentanţi ai Birourilor informare - recrutare au pregătit astfel de evenimente pentru elevii din şapte colegii naţionale şi licee din Bucureşti şi aproximativ 80 de instituţii civile de învăţământ din ţară.