Mult aşteptata finală a competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2015"

Mult aşteptata finală a competiţiei Subofiţerul/Soldatul anului 2015

Proba de rezistenţă 3000 de metri - subofiţeri

În perioada 3-6 noiembrie, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" este gazda competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2015 – Etapa finală pe Forţele Terestre". Timp de trei zile, 17 militari se vor întrece şi vor da tot ce au mai bun în ei pentru a ocupa o poziţie pe podium.

În dimineaţa zilei de 3 noiembrie, platoul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre era deja pregătit pentru startul competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2015". Frigul era aproape inexistent, şi asta pentru că emoţia, speranţa, voinţa şi dorinţa de câştig erau prezente în fiecare dintre ei.

Ceremonia de deschidere a început în momentul în care comandantul şcolii şi-a făcut apariţia pe platou în prezenţa preşedintelui comisiei de evaluare, plutonier-adjutant Adrian Mateescu, consilierul comandantului Statului Major al Forţelor Terestre. "Vă asigurăm că o să aveţi parte de tot sprijinul nostru pe parcursul acestei competiţii. Vreau să doresc succes atât participanţilor, cât şi celor care au grijă ca acest concurs să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Declar deschisă competiţia «Subofiţerul/Soldatul anului 2015»" - a spus colonelul Ion Panait, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I".

Prima probă a venit chiar imediat după ce oficialităţile au părăsit platoul. Indicele masei corporale a fost proba care a deschis pofta concurenţilor pentru competiţie. Deja mulţi dintre aceştia îşi făceau planuri cum să abordeze proba care deja se anunţase că va urma: educaţie fizică militară. Abdomene, flotări, iar la final, rezistenţă 3.000 de metri. Cu toţii s-au descurcat foarte bine şi au luptat până la ultimul suflu.

După o pauză meritată, a trebuit să-şi recapete spiritul competiţional, doar că de această dată şi-au luat cu ei în sala de curs şi cunoştinţele limbii engleze. Centrul Secundar de Învăţare a Limbii Engleze a avut grijă ca participanţii să aibă parte de cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea concursului.

Ultima întâlnire a primei zile a comisiei cu participanţii a avut loc tot într-o sală de curs. De data aceasta fiecare militar a trebuit să se prezinte în faţa comisiei de evaluare. Comisia a avut de evaluat capacitatea militarului de a se prezenta în faţa unui superior, de a-şi exprima un punct de vedere, dar şi atitudinea şi ţinuta acestora. "Mi-a plăcut să-i văd motivaţi, să văd că dau tot ce pot şi ce au mai bun în ei. De asemenea, modul în care a decurs prima zi mă convinge că va exista competitivitate până la sfârşit. Suntem nerăbdători şi noi, la fel ca şi ei, să vedem cum va arăta clasamentul final şi podiumul" - a spus preşedintele comisiei de evaluare, plutonier-adjutant Adrian Mateescu.

Mâine, 4 noiembrie, în cea de-a doua zi a competiţiei, militarii se vor îmbarca dis-de-dimineaţă în autovehicule pentru a se deplasa către poligonul de tragere "Lăbuşeşti". Acolo va avea loc proba instrucţiei cu armamentul de infanterie. După întoarcerea în cazarmă va urma testul pregătirii militare generale. De asemenea, pe parcursul zilei va avea loc şi proba-surpriză.

La competiţie participă 17 militari, nouă subofiţeri şi opt soldaţi şi gradaţi profesionişti, care se vor întrece în mai multe probe pentru a ocupa un loc pe podium. Militarii din această etapă sunt cei care s-au clasat pe primele trei locuri în etapele anterioare din Divizia 2 Infanterie "Getica", Divizia 4 Infanterie "Gemina", Brigada 6 Operaţii Speciale,  unităţi şi mari unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre. Cel mai important aspect, cel care creează o competitivitate foarte mare în rândul soldaţilor profesionişti, este că cel care va obţine prima poziţie va avea ocazia de a fi propus pentru a intra în corpul subofiţerilor.