Grijă faţă de tradiţiile militare arădene

Maior (rz.) Dorin OCNERIU
Publicat pe 16.10.2015

Veteranii au povestit tinerilor poveşti din timpul războiului

O delegaţie militară, formată din colonelul Daniel Banu, şef Secţie Cultură-Sport din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, locotenent-colonelul Mircea Mişceac, ofiţer în cadrul Secţiei Tradiţii Militare şi Cultură din Statul Major General şi locotenent-colonelul Meri Zidu, şef Secţie Patrimoniu la Muzeul Militar Naţional au vizitat de curând atât Batalionul 185 Logistic, cât şi  monumentele comemorative din oraş şi din alte localităţi din zona luptelor din septembrie 1944, purtate de eroicul "Detaşament Păuliş".

Scopul vizitei a fost acela de a găsi o soluţie în ceea ce priveşte viitorul patrimoniului cultural existent, în contextul mutării Batalionului 185 Sprijin Logistic "Mureş", din garnizoana Lipova în garnizoana Timişoara.

Batalionul este continuatorul tradiţiilor Şcolii de Subofiţeri Rezervă Infanterie Radna care, împreună cu Batalionul 1 din Regimentul 96 Infanterie şi cu Divizionul 61 Artilerie Grea au format eroicul "Detaşament Păuliş" şi care, în perioada 14 - 20 septembrie 1944, a stăvilit iureşul horthyst care forţa defileul Mureşului în zona Păuliş, sub deviza nemuritoare "Nici pe aici nu se trece!".

"Pentru armată, aceste vestigii sunt sacre şi soarta lor prezintă mare interes. Nu putem accepta ca ele să zacă în vreun depozit, să se degradeze sau să nu poată fi vizitate de public. Am găsit înţelegere şi deschidere la primarii din Lipova şi din Păuliş, care se declară gata să preia în gestiune tot ce aminteşte de eroii <Detaşamentului Păuliş>, să ofere spaţii propice expunerii şi păstrării lor aşa cum se cuvine. De asemenea, rezerviştii militari şi membrii ANCE-RM şi-au arătat toată disponibilitatea de a colabora cu administraţia locală, cu privire la cinstirea aşa cum se cuvine a eroilor" - a spus colonelul Daniel Banu.

La rândul său, comandantul Batalionului 185 Sprijin Logistic "Mureş",  maior Eliodor Găman, a spus: "Cât timp localul unde am funcţionat până acum nu va primi altă destinaţie, noi vom asigura paza spaţiilor, inclusiv a Sălii Tradiţiilor, a monumentului şi a troiţelor comemorative din incinta cazărmii. De asemenea, vom da tot concursul pentru a cinsti memoria celor care şi-au jertfit sângele şi viaţa în confruntarea cu duşmanul, la întâlnirile tradiţionale din luna septembrie a fiecărui an".

"Este o mândrie, dar şi o datorie de onoare pentru militarii arădeni – activi, rezervişti sau veterani – dar şi pentru toţi locuitorii din judeţ, să-şi conserve cu grijă valorile trecutului şi să păstreze neîntinată memoria celor care au căzut cu arma în mână pentru apărarea pământului strămoşesc. La Lipova avem o subfilială demnă de toată lauda, care colaborează foarte bine cu armata activă, cu veteranii de război, cu A.N. <Cultul Eroilor-Regina Maria> şi cu autorităţile locale, pentru ca eroii să fie veşnic printre noi şi amintirea lor să nu se piardă. Este, de altfel, unul din principalele obiective ale înfiinţării şi activităţii asociaţiei rezerviştilor militari" - ne spune preşedintele filialei judeţene "Ziridava" Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr. (rez.) Heredea Vasile Ionel.

"Eroii <Detaşamentului Păuliş> sunt fii de suflet ai comunei noastre şi de mai bine de 70 de ani le cinstim memoria şi jertfa binecuvântată. Ne oferim cu drag să găzduim în comuna noastră orice vestigii care amintesc de lupta lor eroică. Avem spaţiile necesare, suntem aşezaţi pe un traseu cu mare potenţial turistic şi un muzeu al <Detaşamentului Păuliş> ar face să crească afluxul de turişti în comuna noastră" - sunt cuvintele primarului comunei Păuliş, prof. Petru Nicoară.

"Locul eroilor <Detaşamentului Păuliş> este la Radna. Aici sunt îngropate osemintele lor, aici vin veteranii an de an să-şi comemoreze camarazii căzuţi, aici vrem să fie pentru totdeauna lăcaşul sfânt al amintirii lor. Dacă vom prelua vreodată cazarma şi orice destinaţie civilă i-am da, vom păstra cu pioşenie şi respect tot ce aminteşte de luptele din septembrie 1944 şi de eroii neamului românesc" – a declarat primarul oraşului Lipova, ing. Mircea Jichici.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Cursuri în ... familie
Cursuri în ... familie
Publicat pe: 20.06.2017
Afişări: 2,789
Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final
Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final
Publicat pe: 24.05.2017
Afişări: 366
Subofiţer şi preot într-o singură inimă
Subofiţer şi preot într-o singură inimă
Publicat pe: 15.05.2017
Afişări: 306
Ceremonia de premiere a femeilor curajoase din România
Femei curajoase
Publicat pe: 12.05.2017
Afişări: 156

„Omul Anului” la Statul Major al Forţelor Terestre
Publicat pe: 10.05.2017
Afişări: 220

Citeşte şi:

Comandantul Colegiului  Naţional Militar "Mihai Viteazul", colonelul Marcel Domşa, împreună cu elevii fruntaşi Amalia Abriham şi Marian Luca  i-au oferit, în semn de apreciere şi recunoştinţă, o diplomă de onoare sublocotenentului (r) Ludovic Popa pentru curajul, devotamentul şi loialitatea puse în slujba patriei şi a binelui naţiunii române
Publicat pe 03.11.2015
Joi, 29 octombrie, sublocotenentul (r) Ludovic Popa, din Alba Iulia, a împlinit venerabila vârstă de 95 de ani. Cu acest prilej, comandantul...
Militari ai Batalionului Nave Treceri Fluviale în vizită la domnul Constantin V.Dobre din comuna Tătaru, jud. Brăila, unul din veteranii şi apărătorii patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial
Publicat pe 24.12.2015
Dorind să îşi cinstească eroii şi să le arate acestora că nu vor fi uitaţi niciodată de urmaşii lor, iar faptele de vitejie săvârşite pentru apărarea...

Comentarii