SCORPIONS FURY 16.1 – Recital din guri de foc pentru ”Scorpionii Negri”

În a doua zi a exerciţiului "Scorpions Fury 16.1/Wind Spring 16", vineri, 8 aprilie, a fost rândul militarilor Batalionului 20 Infanterie „Dolj” de a intra în rol şi a demonstra calităţile lor de buni trăgători în cadrul unui LFX (Live Fire Exercise – Exerciţiu tactic cu trageri de luptă).

Pentru „Scorpionii Negri”, perioada de planificare a exerciţiului "Scorpions Fury" a fost „relativ scurtă şi plină de provocări" – a ţinut să precizeze încă de la început colonelul Cătălin Jianu, comandantul batalionului. "Toate documentele ce decurg în perioada de planificare trebuie puse în practică acum, în poligon, începând de la mine în jos, urmând apoi statul major şi subunităţile subordonate. Ne-am pregătit prin muncă asiduă, cu multă sudoare pe câmpul de instrucţie şi în poligoanele garnizoanei Craiova, cu optimism, curaj şi cu dorinţa de a face totul cât mai bine.”

Înarmaţi până-n dinţi, „Scorpionii Negri” s-au îmbarcat dis-de-dimineaţă pe maşinile de luptă din dotare şi au pornit, încrezători în propriile lor forţe, către poligonul de tragere al CILFT (Centrul de Instruire al Forţelor Terestre).

Primii care au ajuns pe linia de tragere au fost militarii din plutoanele ce deservesc mijloacele de tragere antitanc ale batalionului.

Sub conducerea comandanţilor de plutoane, ”aruncătoarele” şi-au ocupat poziţiile de tragere fără prea mult zgomot. Doar forfota servanţilor trăda prezenţa militarilor în poligon. Erau ultimele momente de linişte până ce coordonatele, calculele, distanţele, derivele se vor face auzite prin comenzile comandanţilor de piese. La scurt timp, liniştea ce domnea în poligon s-a risipit. Cu zgomotul lor inconfundabil, loviturile au plecat din aruncătoarele de grenade AG-9, lovind ţintele cu precizie.

AG-iştii şi-au încheiat misiunea, iar în „scenă” au intrat imediat artileriştii din subunităţile batalionului, cei care aveau misiunea de a sprijini cu foc de artilerie acţiunile infanteriştilor. ”Servanţi, la posturi!” – e momentul în care totul capătă dinamică. Câteva calcule scurte cu măsurători în teren şi deja sunetul primelor bombe răsună în poligon. Corecţii rapide în înălţime şi derivă, iar bombele ce pleacă din aruncătoarele de 82 mm lovesc cu precizie obiectivele din teren.

Nici nu am simţit cât de repede a trecut timpul, iar soarele ascuns după nori nu ne putea anunţa că miezul zilei se apropie.

Când concentrarea era canalizată către artilerişti, în faţa câmpului de ţinte s-au aliniat, rând pe rând, infanteriştii îmbarcaţi pe transportoare amfibii blindate. Ce a urmat este lesne de imaginat. „Scorpionii Negri” au început recitalul cu toate categoriile de armament. Simfonia gurilor de foc a zguduit pământul, iar ţintele cădeau neputincioase.

Impresii la cald...

Încântat de prestaţia „Scorpionilor Negri” şi din dorinţa de a afla cât mai multe amănunte direct de la militari, imediat după terminarea tragerilor am ţinut să vorbesc cu câţiva dintre ei.

Primul a fost plutonierul-major Nicolae Simion, locţiitor al comandantului la un pluton de aruncătoare de 82 mm. Mulţumit de cum s-au comportat subordonaţii săi, ne-a declarat: „Am avut mari aşteptări de la oamenii mei şi nu m-au dezamăgit. Este al cincelea an consecutiv când executăm trageri împreună. Aceasta a fost o tragere excelentă. Subordonaţii au executat întocmai şi la timp toate ordinele care le-au fost date, iar rezultatele au fost pe măsură.”

Pentru a mă convinge că lucrurile stau aşa cum ni le-a prezentat plutonierul-major Nicolae Simion, l-am rugat să ne vorbească şi pe plutonierul-major Cornel Câmpeanu, locţiitor al comandantului de la un alt pluton de aruncătoare de 82 mm: „LFX-ul este un exerciţiu de evaluare al plutonului de aruncătoare de 82 mm deoarece acum militarii îşi evaluează nivelul de instruire atins până la acel moment. Sunt foarte mulţumit de subordonaţii mei.” Gândul că primirea gradului următor îl va obliga să-şi caute un loc în statul major al unităţii nu îl prea încântă: „Mi-aş dori să rămân pe această funcţie pe care sunt încă din anul 2004. Deşi mi-am început cariera ca infanterist, după câţiva ani am trecut la aruncătoare de 82 mm şi nu aş vrea să mă mai despart de ele.”

Experienţa pe care militarii Batalionului 20 Infanterie au acumulat-o de-a lungul timpului în cadrul exerciţiilor internaţionale dar şi în teatrele de operaţii şi-a pus amprenta pe modul lor de acţiune, iar acest LFX a fost pentru ei încă un motiv de certificare a valorii deja dobândite. Cu toate acestea, militarii mai noi au nevoie de a căpăta încredere în forţele proprii, iar coeziunea de grup îi poate pune în valoare, indiferent de funcţia pe care o încadrează. Este şi cazul sublocotenentului Marius Tomoş, un tânăr comandant de pluton, absolvent al Academiei Forţelor Terestre, promoţie 2014: „Am reuşit să mă integrez foarte repede, deoarece am un pluton foarte bine pregătit. Subordonaţii mei ştiu ce au de făcut, iar acest lucru este în beneficiul meu şi al plutonului pe care îl comand. Este a doua oară când vin în Cincu şi consider că acesta este locul unde ne testăm cu adevărat.”

Tot în aceeaşi zi, cei aproximativ 150 de militari din compania canadiană pe care Batalionul 20 Infanterie „Dolj” o are în subordine pe timpul exerciţiului "Scorpions Fury 16.1" au avut programate trageri individuale cu armamentul din dotare.

Aşa cum ne-a declarat căpitanul Mark Ruban, ofiţerul de relaţii publice al detaşamentului canadian,  scopul prezenţei lor în cadrul exerciţiului este acela „de a creşte interoperabilitatea cu aliaţii NATO şi pentru a contribui la întărirea capacităţii Alianţei de a reacţiona la diferite evenimente. În cadrul acestui exerciţiu noi lucrăm îndeaproape cu Batalionul 20 Infanterie şi suntem foarte recunoscători pentru ospitalitatea gazdelor".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 95
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Drapelele naţionale ale Canadei şi României şi drapelul NATO în camp-ul Batalionului 20 Infanterie
Publicat pe 13.04.2016
Pentru că în articolele anterioare au fost prezentate cu precădere acţiunile militarilor în teren, acum am mers în partea "nevăzută" a exerciţiului,...

Comentarii