PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Şeful Statului Major General i-a vizitat pe participanţii la exerciţiul "Scorpions Fury"
Publicat pe 12.04.2016
Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, împreună cu comandantul Comandamentului Operaţiilor Întrunite ale Forţelor Armate Canadiene, general-locotenent Stephen Bowes, au urmărit modul în care militarii români şi canadieni se instruiesc la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” (CIL-FT).
Prima parte a vizitei celor două oficialităţi militare s-a desfăşurat în cazarma CIL-FT şi a început cu o scurtă informare pe timpul căreia colonelul Ilie Baciu, împuternicit la comanda unităţii, a prezentat istoricul, misiunile, infrastructura şi tipurile de exerciţii care se pot executa în centru. Cu această ocazie, generalul-locotenent Stephen Bowes a fost informat şi despre programele de instruire care se derulează în Cincu, echipamentele de care dispune unitatea, exerciţiile care s-au desfăşurat aici în ultimele 12 luni, perspectivele de dezvoltare, încheind cu prezentarea exerciţiului "Scorpions Fury 16.1/ Wind Spring 16" aflat în derulare pe terenurile de instrucţie ale CIL-FT şi sistemele de simulare care sunt folosite în desfăşurarea acestuia.
Locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", colonelul Claudiu Sava, a prezentat exerciţiul în detaliu, referindu-se la obiectivele pe care organizatorii le au în vedere şi a evidenţiat faptul că "Scorpions Fury" este conectat cu exerciţiul "Saber Junction", condus de JMRC (Joint Multinational Readiness Center – Centrul Multinaţional Întrunit de Instruire pentru Luptă) din Hohenfels, Germania.
Partea a doua a vizitei s-a desfăşurat în teren, unde militarii canadieni împreună cu „Scorpionii Negri” executau o acţiune ofensivă, forţele OPFOR fiind asigurate de către "Scorpionii Roşii", militarii Batalionului 26 Infanterie. La sfârşitul exerciţiului, generalul Nicolae Ciucă împreună cu generalul-locotenent Stephen Bowes s-au deplasat în tabăra "Scorpionilor Negri", ocazie cu care generalul Bowes s-a adresat militarilor canadieni aflaţi la exerciţiu. La sfârşitul activităţii, un militar canadian a fost înaintat în gradul următor, iar altor trei comandantul Comandamentului Operaţiilor Întrunite ale Forţelor Armate Canadiene le-a oferit moneda personală.
Generalul-locotenent Stephen Bowes a declarat că facilităţile de instruire din Cincu sunt excelente şi permit instruirea întrunită interarme. Graţie ospitalităţii României, militarii canadieni se pot instrui împreună cu militarii români în scopul dezvoltării interoperabilităţii, având oportunitatea să se antreneze în echipe mixte. De altfel, militarii canadieni participă la exerciţii pe întreg teritoriul Europei împreună cu aliaţii lor şi, în particular, în România au posibilitatea să se antreneze împreună cu militarii români şi americani, ocazie cu care pot să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi deprinderile. Despre modul în care militarii canadieni se instruiesc împreună cu militarii români, generalul Bowes apreciază că dau dovadă, cu toţii, de profesionalism, apreciază modul în care a fost conceput şi se desfăşoară exerciţiul, iar faptul că militarii canadieni au fost integraţi în batalionul românesc îl apreciază ca fiind excepţional.
Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Cucă, a amintit că această colaborare dintre militarii români şi canadieni are o vechime de doi ani, când armata canadiană a decis să participe într-un mod mai extins la activităţile de pregătire bilaterală.
"În acest moment, comandantul Comandamentului Operaţiilor Întrunite ale Forţelor Armate Canadiene a venit să-şi vadă soldaţii la instrucţie împreună cu militarii americani şi cu militarii români, având, de asemenea, posibilitatea să vadă echipajul fregatei canadiene care se instruieşte în Marea Neagră împreună cu marinarii militari români" – a declarat generalul Nicolae Ciucă. "Este o oportunitate pe care am folosit-o pentru a întări relaţiile bilaterale şi, de asemenea, este o oportunitate prin care am reuşit să semnăm un acord tehnic bilateral între cele două armate, beneficiind astfel de o proiecţie viitoare pentru tot ceea ce înseamnă activităţi de instruire în comun. Doresc să menţionez că, dincolo de activităţile de instruire, au fost abordate o serie de subiecte care vizează participarea noastră la misiunea «Resolute Support» din Afganistan. De asemenea, au fost abordate o serie întreagă de subiecte legate de planul de întărire a capacităţii de reacţie a forţelor NATO, de implementare a acestuia pe flancul de est şi, nu în ultimul rând, au fost abordate subiecte care vizează interoperabilitatea între structurile militare, indiferent că vorbim de forţe terestre, forţe navale sau forţe aeriene".
Generalul Nicolae Ciucă a amintit că nu este pentru prima dată când generalul Bowes se întâlneşte cu militarii români, întrucât a luptat în două rânduri în Afganistan împreună cu militarii noştri şi a fost încântat ca în Cincu să se întâlnească şi să vorbească cu o parte dintre ei.
Şeful Statului Major General a precizat că "Scorpions Fury 16.1" este un prim exerciţiu în care militarii canadieni se instruiesc în facilităţile de instrucţie ale CIL-FT, dar mai sunt o serie întreagă de alte activităţi la care militarii canadieni vor lua parte de-a lungul acestui an şi sunt stabilite, de asemenea, proiecţiile pentru dezvoltarea planurilor de instruire în comun în anii ce vor urma.
Comentarii