Premieră în Afganistan

Premieră în Afganistan

Sunt luptători. Sunt bărbaţi puternici care nu se tem atunci când ies în patrule şi la orice pas se întâlnesc cu pericolul. Pentru ei, pentru militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”, emoţiile, atunci când se află în misiune, nu-şi au locul.

În acele momente, concentrarea este maximă, iar luptătorii ştiu că vigilenţa şi pregătirea intensă le salvează viaţa. Sunt însă clipe când dau frâu liber emoţiilor:  când vorbesc cu cei de acasă sau… când le sunt recunoscute meritele. Şi atunci când misiunea lor ia o altă întorsătură, totul capătă dimensiunea unui eveniment inedit. Zilele trecute, în Baza Aeriană Kandahar s-a înregistrat o premieră: ofiţeri şi subofiţeri români, aparţinând Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”,  Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a lll-a, Echipei de consiliere a Forţelor de Securitate Afgane, precum şi contingentului american Straight Steel ,,Călugăreni” au fost avansaţi la gradul următor.

O ceremonie simplă dar încărcată de emoţie. Emoţie pentru că gradele le-au fost înmânate de comandanţii lor, emoţie pentru că alături le-au fost camarazii de arme, emoţie pentru că înaintarea în grad reprezintă pentru militari un eveniment aparte. Au fost însă şi militari pentru care ziua avansării a avut dublă semnificaţie. Pentru locotenentul Gabriel Marius Saru, primirea gradului de căpitan a avut loc într-o zi specială: ,,Astăzi este o zi foarte importantă pentru mine, fiind şi ziua de naştere a soţiei mele. Îi transmit cu această ocazie la mulţi ani şi multă sănătate”.

Pentru căpitanul Marian Lisman, avansarea în teatrul de operaţii a fost o premieră: „Este pentru prima dată când am ocazia să fiu avansat într-un cadru festiv atât de impresionant. Mă bucur că mi-au putut fi martori cei mai mulţi dintre colegi, dar în egală măsură mă bucur şi pentru faptul că activitatea s-a putut desfăşura în prezenţa partenerilor din Coaliţie”.

Plutonierii-adjutanţi Petrică Raşia şi Romică Stoica nu au numai gradele în comun, ci şi participarea la patru misiuni. Pentru cei doi, „momentul avansării a avut o semnificaţie deosebită, cu foarte multă încărcătură emoţională, cu care doar o dată în viaţă te întâlneşti”.

Printre  cei avansaţi a fost şi maiorul Viorel Constantin, încadrat la Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a lll-a: ”Este o onoare pentru mine să particip la această ceremonie de avansare aici, în teatrul de operaţii Afganistan, alături atât de toate structurile româneşti care sunt dislocate în această bază, cât şi de partenerii americani cu care colaborăm zi de zi”.

În Baza Aeriană Kandahar, pentru militarii avansaţi momentul a fost unic. Un moment pe care nu-l vor uita niciodată.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 91

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 232

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 232

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 425

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 388
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 380
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 243

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 843

Citeşte şi:

Exerciţiul de repetare a misiunii desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) "Getica", a constituit testul final de verificare a nivelului de instruire pentru militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan
Publicat pe 22.01.2016
Structură emblematică a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a executat până în prezent misiuni în şase teatre de operaţii, pe trei...
Patrula locotenentului Constantinescu
Publicat pe 17.05.2017
Este o zi normală pentru executarea misiunilor specifice teatrului de operaţii. O misiune de patrulare în zona de responsabilitate a companiei „Wolf...
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Publicat pe 17.08.2017
Mentenanţa echipamentelor militare este o prioritate într-un teatru de operaţii. Întreţinerea, exploatarea şi reparaţiile autovehiculelor executate...

Comentarii