Partea nevăzută a exerciţiului

Drapelele naţionale ale Canadei şi României şi drapelul NATO în camp-ul Batalionului 20 Infanterie
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 13.04.2016

Pentru că în articolele anterioare au fost prezentate cu precădere acţiunile militarilor în teren, acum am mers în partea "nevăzută" a exerciţiului, în zonele de conducere şi de planificare.

Aşadar, structurile Brigăzii 2 Infanterie şi celelalte structuri care participă la exerciţiul "Scorpions Fury 16.1" au desfăşurat procesul de planificare al operaţiei şi la data de 13 aprilie efectuau, împreună cu comandamentele, acţiuni simulate în cadrul exerciţiului asistat de calculator, iar subunităţile executau exerciţii de rezolvare a unei situaţii tactice (STX – Situational Training Exercise) de nivel companie, în poligonul de instrucţie al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CIL-FT).

Exerciţiul "Scorpions Fury 16.1", care se desfăşoară în Cincu, este interconectat cu exerciţiul "Saber Junction 16", care se desfăşoară în acelaşi timp în Hohenfels, Germania. Şeful operaţiilor Brigăzii 2 Infanterie, locotenent-colonelul Constantin Ileana-Niţă, ne-a explicat ce înseamnă acest lucru: "Cele două exerciţii folosesc acelaşi scenariu – un scenariu fictiv – care ne permite atât nouă, celor din CIL-FT, cât şi colegilor noştri ce se instruiesc în Hohenfels să folosim aceleaşi proceduri şi să desfăşurăm acţiunile în comun în ceea ce înseamnă interoperabilitate. Este un lucru deosebit pentru militarii brigăzii să-şi poată verifica procedurile şi să-şi perfecţioneze, în primul rând, lucrul într-un mediu multinaţional". Mediul multinaţional despre care amintea locotenent-colonelul Constantin Ileana-Niţă reprezintă structuri care aparţin armatelor statelor membre NATO, cât şi statelor partenere. "Reamintesc faptul că în Cincu, alături de militarii români, se instruiesc şi alţi 135 de militari canadieni. Ei desfăşoară activităţi de instrucţie împreună cu militarii Batalionului 20 Infanterie «Dolj», care constau atât în exerciţii de rezolvare a situaţiilor tactice, cât mai ales, un exerciţiu de antrenament în teren instrumentat, ce se va desfăşura săptămâna viitoare. Este un exerciţiu complex, în care BLUEFOR (forţele proprii) este asigurat de către Batalionul 20 Infanterie împreună cu militarii canadieni, iar în ceea ce priveşte OPFOR (forţele oponente) este asigurat de Batalionul 26 Infanterie, brigada antrenând astfel ambele batalioane pe cele două tipuri de operaţii decisive: ofensivă şi apărare."

În declaraţia de presă pe care generalul-locotenent Stephen Bowes a dat-o cu prilejul vizitei în Cincu, am remarcat ideea pe care dumnealui a considerat-o ca fiind excepţională, de a integra compania canadiană într-un batalion românesc. "Militarii canadieni s-au integrat foarte repede – apreciază locotenent-colonelul Constantin Ileana-Niţă –, folosesc aceleaşi proceduri ca şi militarii Batalionului 20 Infanterie, au aceeaşi zonă de dispunere ca şi militarii noştri, participă la aceleaşi activităţi ca şi militarii români, iar despre instruirea în comun şi eu consider că este un plus în instruirea noastră în domeniul multinaţional".

În următoarele zile, militarii români şi canadieni vor desfăşura în continuare exerciţiile de nivel companie, urmând ca, la sfârşitul săptămânii, să se facă tranziţia către exerciţiul de antrenament în teren instrumentat, de nivel batalion. Practic, prin această ultimă secvenţă de instruire va demonstra capabilitatea de a desfăşura acţiuni decisive într-un mediu întrunit şi multinaţional.

"Scorpions Fury" văzut din EXCON

După ce am văzut cum stau lucrurile în punctul de comandă al brigăzii şi am luat cunoştinţă despre intenţiile de instrucţie ale comandantului marii unităţi, ne-am deplasat "un nivel mai sus", în zona EXCON, la conducerea exerciţiului, unde interlocutor ne-a fost locotenent-colonelul Claudiu Tamaş, şeful structurii Instruire şi evaluare forţe de manevră şi de sprijin, din Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. "Din acest loc se conduc şi se controlează toate acţiunile forţelor implicate în exerciţiu, atât BLUEFOR, cât şi OPFOR. Este locul din care gestionăm toate evenimentele, toate incidentele care vor avea loc pe timpul acestui exerciţiu. Începând cu data de 18 aprilie, militarii craioveni împreună cu partenerii canadieni vor executa un exercţiu de nivel batalion de tip FTX (Field Training Exercise – Exerciţiu tactic cu trupe în teren, fără trageri de luptă), în care toate forţele batalionului vor fi angrenate într-o operaţie ofensivă, într-un mediu extrem de solicitant. De asemenea, trebuie precizat că, pe timpul acestui exerciţiu, Batalionul 26 Infanterie este destinat pentru a asigura acţiunea forţelor opuse. În acest moment, militarii craioveni materializează OPFOR-ul necesar, pentru cele trei companii implicate în exerciţiile aflate în derulare. Pe timpul desfăşurării exerciţiului cu Batalionul 20 Infanterie, care va dura trei zile, vor replica un batalion de infanterie al inamicului ce execută operaţii de apărare."

La exerciţiul "Scorpions Fury 16.1" sunt implicaţi şi militari americani. Chiar dacă pentru neavizaţi ei sunt "invizibili", au un rol bine determinat în cadrul exercţiului. "În primul rând, trebuie să înţelegem că se desfăşoară simultan două exerciţii interconectate – explică locotenent-colonelul Tamaş. Este vorba despre «Saber Junction», care are loc, ca element de comandă şi control, în Centrul de instruire de la Hohenfels, în România avem, ca şi ţintă de instruire, Brigada 2 Infanterie, iar militarii americani cu care v-aţi întâlnit aici asigură conectivitatea între centrul nostru de instruire şi cel din Germania. Pe de altă parte, în cadrul exerciţiului «Scorpions Fury 16.1», care este un exerciţiu al Brigăzii 2 Infanterie, avem în componenţa Batalionului 20 Infanterie o companie canadiană".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 112
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 82
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 148
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Citeşte şi:

Comentarii