Militarii canadieni se antrenează împreună cu "Scorpionii" craioveni

Militari canadieni, în poligonul de instrucţie al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu, în apărare, pe timpul executării unui STX (Situational Training Exercise - Exerciţiu pentru rezolvarea unei situaţii tactice) cu plutonul.
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 14.04.2016

La exerciţiul "Scorpions Fury 16.1" participă, împreună cu militarii craioveni, şi o companie din Regimentul 22 Regal din Canada, dislocat în Polonia, în cadrul operaţiei "Reassurance". Căpitanul Mark Ruban, ofiţerul de relaţii publice al subunităţii canadiene, a răspuns câtorva întrebări.

Compania de militari canadieni face parte din Batalionul 1 al Regimentului 22 Regal. Unitatea s-a înfiinţat în anul 1914, fiind primul regiment francofon al armatei canadiene. Acest lucru este important de ştiut, subliniază căpitanul Ruban, deoarece celelalte regimente erau anglofone, iar Canada, după cum se cunoaşte, are două limbi oficiale: franceza şi engleza, înfiinţarea acestui regiment francofon fiind considerat un reper important în istoria militară a Canadei. După cel de-al Doilea Război Mondial, regimentul a fost dislocat în Sicilia, după care a participat la războiul din Coreea; ulterior, în cea de a doua jumătate a secolului XX, a participat la mai multe misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, iar recent, militarii canadieni din Regimentul 22 Regal au executat misiuni în teatrul de operaţii Afganistan, iar acum sunt dislocaţi în Europa, pentru a  contribui la măsurile de sprijin ale NATO. Însă militari din Regimentul 22 Regal se găsesc şi în Irak şi Kuweit, pentru a sprijini eforturile militare în lupta contra Statului Islamic.

Având în vedere gama variată de misiuni executate de militarii canadieni şi diferitele locuri în care aceştia sunt dislocaţi, discuţia s-a axat pe cooperarea cu militarii români şi modul în care canadienii şi "Scorpionii" craioveni au lucrat împreună.


Căpitanul Mark Ruban, ofiţerul de relaţii publice al subunităţii canadiene
FOTO: Cristian SURUGIU

— Vă întâlniţi pentru prima dată cu militari români?

— Da, pentru mine, ca şi pentru majoritatea militarilor din Batalionul 1, este pentru prima dată când venim în România. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost că aveţi o ţară foarte frumoasă, cu oameni foarte primitori. Suntem mulţumiţi că suntem aici şi că lucrăm împreună cu colegii români, care au făcut tot ce au putut pentru a ne simţi bine-veniţi. Au răspuns foarte rapid întrebărilor pe care le-am pus şi au vrut să se asigure că ne simţim comfortabil. Apreciem mult nivelul cooperării cu armata română, şi în ceea ce priveşte colaborarea cu militarii este clar că ne-am integrat rapid în cadrul Batalionului 20 Infanterie, suntem foarte mulţumiţi de colaborarea cu ei. Fiind în NATO avem posibilitatea să lucrăm împreună şi să ne asigurăm că ne înţelegem unii pe ceilalţi, să ştim cum funcţionează [cele două armate] pentru a putea lucra împreună în context operaţional, atunci când va fi nevoie.

— Suntem interesaţi să ne prezentaţi câteva aspecte asupra activităţii dumneavoastră pe timpul acestui exerciţiu.

— Până la acest moment am făcut exerciţii la nivel pluton, iar astăzi am trecut la cele de nivel companie. Peste câteva zile vom începe exerciţiile la nivel batalion. Abia atunci se va pune cu adevărat accentul pe interoperabilitatea cu militarii români, pentru că atunci se va acţiona la nivel de batalion, iar compania noastră va contribui la un efort mai mare şi cooperarea cu militarii români va fi mai vizibilă pe timpul misiunilor pe care le vom primi în cadrul exerciţiului.

— Cum vi se pare zona Cincu şi poligonul în care vă desfăşuraţi activităţile de instrucţie?

— Este un poligon de instrucţie foarte interesant pentru noi, în primul rând pentru că este nou. Într-adevăr, au mai fost aici militari canadieni, însă noi nu am mai fost niciodată în Cincu. Întotdeauna este interesant să găseşti un nou loc în care să faci instrucţie, iar aici este o zonă destul de dificilă pentru că sunt văi, munţi, cursuri de apă, sunt destule provocări, însă pentru infanterişti, care vor să-şi facă treaba, este clar că este exact ceea ce ne trebuie, de aceea suntem foarte mulţumiţi că ne putem antrena aici, împreună cu colegii români.

— În primele zile aţi executat trageri aici, în Cincu. Cum vi s-a părut poligonul prin prisma posibilităţilor pe care le oferă pentru trageri?

— Poligonul este destul de mare, în sensul că avem flexibilitatea de a folosi armamentul individual la posibilităţile maxime şi ne oferă ocazia să ne antrenăm într-un mediu realist, ceea ce dă valoare exerciţiilor executate. Această valoare constă în faptul că, antrenându-ne într-un mediu foarte apropiat de realitate, ne ajută să facem faţă unor situaţii cu care ne putem confrunta pe timpul executării unor misiuni reale.

În încheiere, vreau să spun că este foarte important pentru noi să fim aici, în Europa de Est, pentru că orice i se va întâmpla vreunui aliat din NATO, este ca şi cum i s-ar întâmpla întregii Alianţe, inclusiv nouă, Canadei. Vrem să demonstrăm că ne luăm în serios angajamentele faţă de NATO, faţă de aliaţii noştri, şi că pentru noi [militarii din Batalionul 1] acest lucru este foarte important. O companie nu este, într-adevăr, o forţă foarte mare, însă pentru noi este important să fim aici pentru că dorim ca atât militarii români cât şi poporul român să vadă că alături de ei este şi Canada. Suntem în curs de a ne îmbunătăţi nivelul de interoperabilitate cu armata română, ceea ce pentru noi reprezintă o oportunitate excelentă şi ne bucurăm că suntem aici.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 40
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 40
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 35

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 155

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 51

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 428

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 308

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 202

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 736

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 969

Citeşte şi:

Comentarii