PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ofiţerii de relaţii publice din forţele terestre s-au întâlnit la Sibiu

adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 22.03.2015
Joi, 19 martie, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin Luptă din Sibiu s-a desfăşurat convocarea personalului de relaţii publice şi a jurnaliştilor militari. Pentru toţi participanţii, activitatea s-a dovedit a fi extrem de utilă, în principal pentru că munca de relaţii publice, pentru a-şi atinge obiectivele propuse, trebuie să fie un demers concentrat şi, mai ales, bine coordonat.
Promovarea imaginii Ministerului Apărării Naţionale prin informarea personalului propriu, a cetăţenilor şi a instituţiilor privind activitatea armatei este apanajul sistemului de informare şi relaţii publice. În acest scop, relaţia cu mass-media trebuie să fie transparentă, onestă, iar ofiţerii de relaţii publice trebuie să promoveze imaginea unităţilor pe care le reprezintă. Dacă din punct de vedere teoretic lucrurile sunt destul de clare, punerea în practică a cunoştinţelor se dovedeşte a fi destul de dificilă. Însă experienţa căpătată în urma organizării mai multor evenimente face ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine şi cu mai puţine dificultăţi.
Agenda convocării a fost destul de generoasă. Temele abordate pe parcursul zilei au fost inspirate de nevoile reale de limpezire a unor aspecte privind practicarea relaţiilor publice în armata română. Problematica prezentărilor a acoperit o paletă foarte largă, vizând legislaţia, căile de realizare a obiectivelor propuse, modalităţi de depăşire a disfuncţionalităţilor constatate în activitatea de relaţii publice, studii de caz şi probleme diverse rezultate în diferite domenii la toate nivelurile. Folosind metoda studiului de caz, cei care au avut posibilitatea să organizeze anul trecut o serie de activităţi ce puteau fi date exemplu au împărtăşit din experienţa acumulată. Discuţiile cu privire la organizarea unor astfel de activităţi s-au dovedit a fi extrem de utile, mai ales pentru cei nou numiţi în funcţii cu responsabilităţi în domeniul informării şi relaţiilor publice.
Nu au fost uitate noile provocări în domeniu: reţelele de socializare, ca cele mai recente şi influente instrumente de comunicare utilizate de profesioniştii relaţiilor publice.
Un punct important al discuţiilor l-a constituit modul de colaborare al ofiţerilor de relaţii publice cu presa, iar din această perspectivă, instructive au fost şi experienţele colegilor noştri privind relaţia cu mass-media: metode de colaborare cu redacţiile de presă, identificarea vectorilor de imagine şi găsirea metodelor eficiente prin care acestea să fie puse în valoare, gestionarea crizelor mediatice, mediatizarea acţiunilor, analiza de imagine şi altele.
Trebuie menţionat faptul că nu sunt deloc puţine problemele ofiţerilor de relaţii publice. Ele privesc, în primul rând, aspecte legate de dotare şi finanţare, mai ales în această perioadă în care limitările bugetare afectează toate domeniile de activitate.
Prezent la activitate, locţiitorul Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ion Ungureanu, a subliniat rolul ofiţerilor de relaţii publice în viaţa unităţilor militare din care fac parte şi le-a mulţumit pentru activitatea desfăşurată şi pentru imaginea pozitivă pe care aceştia o promovează. De asemenea, a ţinut să precizeze faptul că anul acesta exerciţiile multinaţionale la care vor participa o serie de structuri din forţele terestre vor fi cap de listă pe agenda multor ofiţeri de relaţii publice, iar o mai bună colaborare a acestora cu factorii decidenţi va îmbunătăţi activitatea pe toate planurile.
În ultimii ani, perspectiva ofiţerului de relaţii publice este într-o continuă schimbare, iar motivul este uşor de sesizat: scopul său nu este numai acela de a informa, ci şi de a concepe strategii de relaţii publice viabile, dar acest lucru nu se poate întâmpla odată cu numirea în funcţie, ci după o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă, în condiţiile în care această "ecuaţie" are o mulţime de variabile. Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că, în prezent, relaţiile publice se află în faţa unor provocări comunicaţionale continue, ca urmare a diversificării mijloacelor tehnice şi a tehnologiei din domeniul comunicării în spaţiul public, dar şi a abundenţei canalelor informaţionale şi a mijloacelor de multiplicare a mesajelor specifice. În acest context, ofiţerii de relaţii publice trebuie să se adapteze noilor canale de comunicare de interes public.
Comentarii