„Homemade Explosive Training” – un curs exploziv

În perioada 6-22 aprilie, la Baza de instruire pentru EOD a Centrului de Instruire pentru geniu, EOD şi apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea se desfăşoară un stagiu de pregătire în domeniul confecţionării explozivilor artizanali - „Homemade Explosive Training”.

O echipă mobilă de instruire (MTT) din cadrul Centrului de excelenţă NATO pentru EOD din Trencin, Slovacia asigură  pregătirea militarilor participanţi, iar principalele obiective ale acestui curs, după cum ne-a declarat directorul Centrului de excelenţă NATO pentru EOD, colonel Ľubomír Mrvan, sunt de a transmite cursanţilor informaţii în ceea ce priveşte substanţele chimice folosite la confecţionarea dispozitivelor explozive improvizate şi, de asemenea, de a le putea identifica concret, în teren, în laboratoarele improvizate, clandestine, folosite pentru confecţionarea acestora.

Cursul a fost organizat pe trei serii, în prima participând şi militari din alte armate. Atât în Baza de Instruire pentru EOD, cât şi în poligonul de la Goranu cursanţii au avut parte de un adevărat maraton, cu două zile de instruire teoretică şi una practică. Solicitant, obositor dar în acelaşi timp plăcut, deoarece echipa mobilă de instruire şi-a făcut din plin datoria, iar cursanţii şi instructorii şi-au atins scopul pentru care s-au întâlnit.

„Am învăţat foarte multe lucruri importante în cadrul acestui curs", ne-a mărturisit căpitanul Jonas Monnoyer, din Belgia. "Cel mai interesant ar fi cât de uşor este să confecţionezi un dispozitiv exploziv improvizat din produse pe care le ai la îndemână mereu, iar ca loc nu trebuie să ai la dispoziţie decât un garaj, o bucătărie sau ceva asemănător.  A fost o încântare să lucrez alături de colegii din România, mai ales în partea teoretică a cursului, unde ei îi întrerupeau mereu pe instructori cu întrebări pentru a lămuri anumite noţiuni. De asemenea, în partea practică a cursului am colaborat cu ei pentru a identifica anumite substanţe şi modalităţile de folosire a lor pentru confecţionarea explozivilor improvizaţi.”

„A fost o bună alegere a mea de a veni şi a participa la acest curs. Am învăţat foarte multe lucruri noi şi acum am posibilitatea de a le împărtăşi colegilor din unitatea din care provin" - ne-a spus căpitanul David Beaussart din Franţa. "Dispozitivele explozive improvizate au început să fie tot mai folosite, iar identificarea acestora şi a locurilor în care ele se prepară este din ce în ce mai importantă.”

Dacă partea practică a reprezentat atracţia tuturor cursanţilor, parcurgerea modulului teoretic a fost destul de solicitantă şi a necesitat cunoştinţe din domeniul chimiei, aşa cum ne-a mărturisit maiorul Adrian Enache: „Trebuia să ai o foarte bună pregătire tehnică, fără de care nu puteai ţine pasul. Partea practică, în poligon, ne-a pus în faţă o serie de lucruri aplicabile în viaţa de zi cu zi. Amestecarea substanţelor pe care le găseşti în viaţa civilă pentru a obţine un exploziv este o provocare pentru orice genist. Acum, la sfârşitul acestui curs, vorbeam cu colegii şi am ajuns la concluzia că acele filme în care un personaj merge într-un magazin şi îşi alege anumite produse de pe rafturi pentru a confecţiona un exploziv nu mai este un lucru aşa de fantastic.”

Sprijinul acordat de instructorii din Baza de Instruire pentru EOD a Centrului de Instruire pentru geniu, EOD şi apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea pentru organizarea ireproşabilă a acestui curs oferă premisele unei viitoare colaborări cu Centrul de excelenţă NATO pentru EOD.

„Având în vedere evenimentele recente, şi mă refer aici la atacurile din Franţa şi Belgia, este cu atât mai important un astfel de curs deoarece oferă posibilitatea militarilor de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele în ceea ce priveşte modul în care pot fi folosite aceste substanţe pentru crearea dispozitivelor explozive improvizate" – a concluzionat colonelul Ľubomír Mrvan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 333

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 309
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 311
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 182

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 765

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 501
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 897
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 692

Citeşte şi:

Comentarii