Şeful Statului Major Britanic al Apărării i-a vizitat pe participanţii la exerciţiul "Scorpions Fury"

Militarii participanţi la exerciţiul multinaţional "Scorpions Fury 16.1” şi specialiştii Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" au fost marţi, 19 aprilie, gazdele vizitei şefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi a şefului Statului Major Britanic al Apărării, general Sir Nicholas Houghton.

Cei doi lideri militari i-au urmărit în câmpul tactic pe militarii Batalionului 20 Infanterie "Dolj" care, împreună cu militari din Regimentul 22 Regal al Forţelor Armate Canadiene, au desfăşurat acţiuni  ofensive, în timp ce camarazii din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" au jucat, în cadrul scenariului exerciţiului, rolul forţelor oponente, dispuse în dispozitiv de apărare.

Specialiştii Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" (CIL-FT) i-au prezentat şefului Statului Major Britanic al Apărării principalele facilităţi de instruire ale centrului, punând accent pe sistemele de simulare care sunt folosite în desfăşurarea activităţilor de instruire executate de militarii marilor unităţi şi unităţi din forţele terestre în zona Cincu.

"Aş vrea să transmit salutările Marii Britanii Armatei României pentru implicarea acesteia de-a lungul anilor, într-un mod excepţional, în zonele de conflict, în special în teatrul de operaţii din Afganistan. Mă aflu aici atât în calitate de şef al Apărării al Marii Britanii, dar şi de lider militar al unei ţări membre NATO. Vorbind din punctul de vedere al calităţii de lider al Armatei Marii Britanii, pot să spun că sunt foarte încântat de nivelul actual de cooperare bilaterală al forţelor armate din cele două ţări. În toate mediile operaţionale (terestru, maritim, aerian), stadiul actual al relaţiilor de cooperare este unul semnificativ şi doresc nu numai să menţinem acest nivel, dar să îl şi îmbunătăţim în viitor. Trebuie să amintim faptul că trăim vremuri interesante, periculoase şi este cu atât mai important cu cât vorbim şi de Summitul NATO de la Varşovia, reuniune ce va avea loc peste câteva luni. Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de interesele şi îngrijorările membrilor săi, iar în termeni de reasigurare a membrilor Alianţei, efectele acestui summit vor fi cele aşteptate de toţi” - a declarat, la finalul vizitei, generalul Sir Nicholas Houghton.

Generalul Ciucă i-a mulţumit omologului său pentru prezenţa în România, "pentru contribuţia adusă la întărirea relaţiilor bilaterale, în mod deosebit pentru contribuţia armatei Marii Britanii la pregătirea liderilor de la baza carierei militare, prin programul de mentorizare şi pregătire - BMATT. De asemenea, Marea Britanie a participat, în ultimii ani, cu trupe şi personal de stat major la exerciţiile de instruire desfăşurate pe teritoriul României, precum şi la încadrarea cu personal de stat major a comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est (MND SE) şi a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NFIU), de pe teritorul României. Militarii britanici au participat la activităţi de instrucţie atât în CIL-FT, cât şi  în poligonul de la Smârdan, lângă Galaţi, în unităţi ale vânătorilor de munte, la activităţile organizate de forţele navale şi aeriene. Nu mai departe de luna viitoare, aproximativ 150 de militari britanici vor participa la exerciţiul multinaţional «Sarmis 16/Carphatian Express 16», alături de peste 1 000 de militari români, americani şi din Republica Moldova. Este încă o dovadă în plus că, la nivelul lidership-ului strategic, există o preocupare pentru identificarea soluţiilor privind creşterea interoperabilităţii şi de eficientizare a comenzii şi controlului la toate nivelurile. Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre «Getica» combină posibilitatea executării antrenamentelor în teren la nivel întrunit, cu utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă, virtuală şi  integrată şi realizarea unui mediu operaţional apropiat de realitatea câmpului de luptă" - a precizat generalul Ciucă, la finalul vizitei.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

Comentarii