PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În perioada 8-22 aprilie, militarii Batalionului 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului" au participat la exerciţiul cu trageri de luptă „Piatra Craiului 16.11”, în poligonul TIPTSA Capu Midia.
La această activitate au participat reprezentanţi ai statului major al batalionului, Bateriile 1 şi 2 Artilerie Antiaeriană, Bateria Rachete Antiaeriene CA-94 , Bateria Sprijin Luptă şi Bateria Sprijin Logistic, alături de plutoanele de rachete antiaeriene din organica celorlalte batalioane ale Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa".
Ca în fiecare an, artileriştii antiaerieni braşoveni şi-au verificat cunoştinţele şi deprinderile, formate pe timpul orelor de instrucţie de specialitate la tunul antiaerian 2x35mm OERLIKON, prin executarea diferitelor probleme de tragere cu muniţie reală. Pornind de la tragerea terestră antitanc, activitate în cadrul căreia a fost evaluat fiecare echipaj de tun în parte, şi până la tragerea de nivel batalion executată pe timp de noapte, condusă de comandantul batalionului, colonelul Mircea Crăciun, toate problemele executate au primit calificativul „Foarte bine”. Trebuie amintit faptul că tragerea cu batalionul pe timp de noapte este cea mai dificilă dar, în acelaşi timp, cea mai spectaculoasă problemă de tragere care poate fi executată de un batalion de artilerie antiaeriană. Antrenamentul individual şi colectiv, răbdarea şi stăpânirea de sine în momentele de intensitate maximă au făcut ca o ţintă de pe cer să fie lovită în acelaşi timp de zecile de proiectile luminoase trase de cele opt tunuri de artilerie antiaeriană, spre încântarea şi mulţumirea comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte, general de brigadă Tudorică Petrache, a reprezentanţilor Diviziei 2 Infanterie "Getica" şi ai Statului Major al Forţelor Terestre.
Alături de artileriştii antiaerieni braşoveni, şi rachetiştii din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" au fost evaluaţi în cadrul acestui exerciţiu. Antrenarea şi evaluarea acestora s-a realizat în cadrul Simulatorului de Ţinte Mobile (MTS II), prin simularea diferitelor scenarii tactice, pornind de la zile însorite în zona deşertică, până la lupta urbană în condiţii meteo nefavorabile. Scopul principal al acestor antrenamente este dezvoltarea deprinderilor practice în vederea lansării rachetelor reale. De această dată, evaluarea s-a realizat la nivel de individ, fiecare militar trebuind să doboare cinci ţinte (diferite tipuri de elicoptere şi avioane), astfel că la final şi rachetiştii au fost apreciaţi cu calificativul „Foarte bine”.
Nu trebuie uitat faptul că alături de cei care au ochit sau au lansat proiectilele, şi subunităţile de sprijin au avut un rol foarte important pe timpul desfăşurării exerciţiului. Un sistem de comunicaţii fiabil şi o logistică reală orientată spre individ şi echipament au făcut ca aprecierea generală a activităţii batalionului să fie de cel mai înalt nivel.
După cum se ştie, activitatea oricărui artilerist antiaerian sau rachetist nu poate să fie evaluată fără a participa la o tragere în Capu Midia, astfel că sigur anul viitor militarii Batalionului 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului" vor reveni la fel de bine antrenaţi în acest poligon, pentru a confirma rezultatele obţinute în acest an.
Comentarii