PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În perioada 9-16 mai se desfăşoară, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, judeţul Galaţi, modulul de pregătire „Platinum Eagle 16.1” din cadrul exerciţiului „Black Sea Rotational Force 16” (BSRF).
BSRF-16 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.
La acest modul de pregătire participă 350 de militari din Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Serbia şi Statele Unite ale Americii, Armata României fiind reprezentată de 120 de militari din forţele terestre aparţinând Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi.
Obiectivul principal al exerciţiului este antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii.
***
Luni, 9 mai, a avut loc ceremonialul de deschidere a modulului de pregătire „Platinum Eagle 16.1”. Tot cu această ocazie, a fost ţinut un moment de reculegere şi drapelele tuturor statelor participante au fost coborâte în bernă.
„Obiectivul principal al exerciţiului îl reprezintă sincronizarea acţiunilor tuturor forţelor implicate. Va fi o provocare să acţionăm în acelaşi scenariu, forţe îmbarcate şi debarcate, din cinci ţări diferite” – a spus conducătorul exerciţiului, locotenent-colonelul Valentin Sfrejea.
La rândul său, comandantul companiei U.S.M.C., căpitanul Mark Paige, a precizat: „Mă bucur să fim aici şi vreau să vă mulţumesc pentru această ocazie. Sunt convins că va fi un exerciţiu reuşit şi o săptămână minunată”.
În încheiere, militarii au vizitat standul de prezentare cu armamentul şi tehnica militară ale forţelor participante la exerciţiu.
A doua zi, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi ai Batalionului 307 Infanterie Marină, împreună cu cei din Republica Moldova, Serbia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au continuat activităţile de antrenament în comun, desfăşurând un exerciţiu tactic fără trageri de luptă, atât îmbarcat cât şi debarcat, concomitent cu antrenarea controlorilor tactici aerieni în poziţii avansate.
Comentarii