PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Provocările de securitate din regiunea balcanică

cristian.lenga@forter.ro
Publicat pe 26.05.2016
Timp de două zile, pe 26 şi 27 mai, la Cercul Militar Naţional, New Strategy Center, un ONG care asigură un cadru de dezbateri pentru subiecte de maximă importanţă pentru România, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, organizează conferinţa „Provocările de securitate din regiunea balcanică” (Security Challenges in the Balkans). De asemenea, evenimentul este co-sponsorizat de Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO)
În deschiderea oficială a conferinţei, care a avut loc în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, au luat cuvântul, pe rând, preşedintele New Strategy Center, Ionel Niţu, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Victor Micula, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării Naţionale, Ştefan-Alexandru Tinca, şi asistentul secretarului general NATO pentru provocări de securitate emergente, Sorin Ducaru.
Cunoscut ca un factor perturbator în politica europeană, Balcanii au jucat un rol din ce în ce mai activ între actorii principali care au interese în această zonă. Conferinţa regională „Provocările de securitate din regiunea Balcanică” îşi propune drept scop să identifice provocările de securitate din Balcani dintr-o multitudine de perspective; să faciliteze o platformă de dialog pentru think tanks (termen ce caracterizează o asociaţie sau o organizaţie de persoane specializate care oferă informaţii necesare pentru a crea, amplifica, diminua, înlătura, organiza sau optimiza un anume compartiment funcţional al societăţii, cum ar fi: optimizarea structurii militare, economice, politice, culturale, la nivel local, regional, statal, continental sau chiar la nivel global, mediul academic şi administraţia publică din regiunea Balcanilor şi a statelor membre NATO); să reflecte asupra misiunii şi a mijloacelor de a consolida securitatea în Balcani şi de a crea parteneriate între membri pentru a creşte cooperarea în zona balcanică.
Lucrările prezentate în cadrul conferinţei au fost organizate în mai multe paneluri. În prima zi, primul a fost „Summit-ul NATO de la Varşovia şi consolidarea securităţii în Balcani”. Subiectul a fost dezbătut de către şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, şi consilierul de stat Sebastian Huluban.
Al doilea panel dezbătut de către consilierul prezidenţial din Departamentul Afaceri europene, Leonard Orban, tot în prima zi, a fost „Riscuri şi vulnerabilităţi ale securităţii în Balcani”.
Pentru cea de-a doua zi, organizatorii au decis să discute despre „Securitatea energetică în Balcani – provocări şi modalităţi de cooperare”.
„Prin intermediul acestei conferinţe dorim să aducem în atenţie un subiect cauzat de criza migranţilor din Balcani. Despre zona extinsă a Mării Negre s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, iar cea balcanică a fost puţin cam neglijată. Tocmai de aceea a apărut şi acest subiect al migraţiei către vest, care vine şi pe traseul balcanic. O să avem şi discuţii pe zona de energie, dar văzută din ambele perspective: a securităţii şi a oportunităţilor. Sperăm, cât de curând, ca Balcanii să revină pe agenda Occidentului. România se află exact la intersecţia a două mari spaţii, Est şi Balcani, iar tocmai asta o transformă într-un pivot euroatlantic. Tocmai de aceea am încercat, împreună cu alte think tankuri româneşti, să dezvoltăm un concept regional despre modul în care România ar trebui să se poziţioneze între cele două regiuni şi care să definească rolul nostru în această situaţie” - a spus preşedintele New Strategy Center, Ionel Niţu.
Comentarii