PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
"Ziua Distinşilor Vizitatori", la exerciţiul SARMIS-16
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 14.06.2016
În prima jumătate a lunii iunie, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” se desfăşoară exerciţiul multinaţional SARMIS-16, la care participă aproximativ 1200 de militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa", Batalionului 265 Poliţie Militară şi Batalionului 49 Apărare C.B.R.N. „Argeş”, împreună cu 150 de militari din Marea Britanie şi 200 din Statele Unite ale Americii, sprijiniţi de aeronave ale Forţelor Aeriene Române.
Marţi, 14 iunie, la "Ziua Distinşilor Vizitatori", acţiunile în teren ale militarilor au putut fi urmărite în cadrul unui exerciţiu demonstrativ - complex şi dinamic.
SARMIS-16 se înscrie în seria exerciţiilor importante, planificate a se desfăşura anul acesta pe teritoriul ţării noastre şi, din acest motiv, prezent la această activitate a fost şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, alături de ministrul secretat de stat Ştefan-Alexandru Tinca, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din forţele terestre.
„În ceea ce mă priveşte, cred că acest exerciţiu este pus sub semnul reasigurării în context NATO şi sper că astfel de exerciţii se vor multiplica, că vor fi şi mai complexe şi că vom vedea mai mulţi aliaţi alături de forţele româneşti – a ţinut să precizeze, printre altele, ministrul secretat de stat Ştefan-Alexandru Tinca. Pe plan intern, cred că societatea română are nevoie de asigurări că militarii se pregătesc şi îşi măresc permanent nivelul de interoperabilitate cu alte forţe aliate.”
Iar dacă aşa ar trebui să stea lucrurile din punct de vedere politic, mai multe precizări în legătură cu exerciţiul SARMIS-16, din punct de vedere militar, au fost făcute de şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă:
„Militarii români alături de partenerii noştri starategici din SUA şi Marea Britanie se află pentru a doua oară în cadrul unui exerciţiu care se desfăşoară într-un ciclu repetitiv, multianual. Brigada 2 Vânători de Munte se găseşte la al doilea exerciţiu de acest tip. Scenariul diferă faţă de cel de anul trecut şi, de asemenea, valoarea şi forţele angajate. Am urmărit ca în fiecare an să identificăm acele soluţii care să ne asigure cu adevărat creşterea interoperabilităţii şi antrenarea statelor majore şi a efectivelor de militari în câmpul tactic, astfel încât să putem să găsim acele soluţii prin care, la nivelul acţional al subunităţilor de tip pluton, companie, batalion să existe un set de tactici şi proceduri care să fie exersate şi să reprezinte un limbaj comun de planificare şi desfăşurare a operaţiilor în teren. Am discutat cu şefii categoriilor de forţe care au participat şi comandanţii unităţilor şi marilor unităţi prezente la exerciţiu şi pot spune că apreciem în mod deosebit implicarea şi profesionalismul de care militarii au dat dovadă. De asemenea, este de remarcat faptul că avem o stare tehnică, la nivelul tuturor echipamentelor, care să ne permită să desfăşurăm acţiuni în teren mediu frământat.”
Este foarte important să menţionăm faptul că în afara elementelor specifice forţelor terestre, la exerciţiul SARMIS -16 sunt implicate structuri din forţele speciale şi forţele aeriene. Din păcate, condiţiile meteo nefavorabile nu au permis întrebuinţarea aeronavelor în cadrul exerciţiului pregătit pentru "Ziua Distinşilor Vizitatori".
Comentarii