"SARMIS-16" – un exerciţiu cu noi provocări

Drapelele celor trei naţiuni participante la exerciţiul multinaţional SARMIS - 16

 

La exerciţiul multinaţional "SARMIS-16", desfăşurat în prima jumătate a lunii iunie în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” (CILFT), au participat aproximativ 1200 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa", Batalionului 265 Poliţie Militară şi Batalionului 49 Apărare C.B.R.N „Argeş”, împreună cu 150 de militari ai Batalionului 2 Puşcaşi din Armata Regală a Marii Britanii şi 200 de militari din Escadronul 2 Sprijin Geniu al Regimentului 2 Cavalerie din Armata Statelor Unite ale Americii.

Ca principală structură românească, Brigada 2 Vânători de Munte se găseşte la al doilea exerciţiu de acest tip. Scenariul diferă faţă de cel de anul trecut şi, de asemenea, valoarea şi forţele angajate, deoarece s-a urmărit identificarea unor noi soluţii care să asigure cu adevărat creşterea interoperabilităţii şi antrenarea statelor majore şi a efectivelor de militari în câmpul tactic, astfel încât, la nivelul acţional al subunităţilor de tip pluton, companie, batalion să existe un set de tactici şi proceduri care să fie exersate şi să reprezinte un limbaj comun de planificare şi desfăşurare a operaţiilor în teren. Este foarte important să menţionăm faptul că în afara elementelor specifice forţelor terestre, la acest exerciţiu au fost întrebuinţate structuri din forţele speciale şi forţele aeriene.

Scopul exerciţiului multinaţional "SARMIS – 16", după cum a ţinut să precizeze  comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, general de brigadă Tudorică Petrache, a constat în: „verificarea şi dezvoltarea capacităţii comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte de a planifica şi conduce operaţii de tip combat – kinetic, de tip întrunit şi, nu în ultimul rând, în mediu multinaţional. De asemenea, unul din obiectivele importante pentru acest exerciţiu, stabilit de echipa comună de planificare – comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte, partea americană şi partea britanică, a fost de a verifica procedurile operaţionale standard, precum şi capacitatea comandamentului brigăzii de a sincroniza acţiunile în teren mediu frământat, pentru o acţiune de tip ofensiv. S-a mai avut în vedere interoperabilitatea cu structurile de aviaţie puse la dispoziţie, planificarea acţiunilor de luptă de tip întrunit şi, nu în ultimul rând, conducerea acestora. Tot în cadrul acestui exerciţiu s-a mai urmărit certificarea Batalionului 30 Vânători de Munte «Dragoslavele» de la Câmpulung, care este destinat în pachetul de forţe al României pentru a fi inclus în Forţa de Reacţie Rapidă a NATO, concomitent cu certificarea Batalionului 265 Poliţie Militară şi a unui pluton C.B.R.N. din cadrul Batalionului 49 Apărare C.B.R.N.”

Pregătirea exerciţiului multinaţional „SARMIS– 16”, după cum ne-a declarat ofiţerul de proiect, locotenent-colonelul Cristian Cristescu, a început încă din luna ianuarie, urmând paşii procedurali specifici pentru a se atinge obiectivele pe cele trei segmente de instruire: „exerciţii de rezolvare a unei situaţii tactice în teren, exerciţii asistate de computer cu comandamentele batalioanelor, iar la final, un exerciţiu tactic în teren cu întreg efectivul. Pentru realizarea  interoperabilităţii, o companie de la Batalionul 21 Vânători de Munte a fost ataşată Batalionului 2 Puşcaşi din Marea Britanie, executând sarcini planificate doar de comandamentul batalionului britanic. De asemenea, un pluton de vânători de munte a lucrat cu subunitatea de cercetare de la batalionul britanic. Această colaborare a fost de bun augur, iar obiectivele de instruire au fost atinse în totalitate.” S-a verificat, de asemenea, sistemul de comandă şi control, precum şi modul în care procedurile Brigăzii 2 Vânători de Munte pot fi însuşite în timp scurt de către cei care participă la o acţiune întrunită.

„Am avut onoarea să fim nominalizaţi pentru a intra în subordinea Batalionului 2 Puşcaşi din Armata Regală a Marii Britanii – ne-a spus, cu mândrie, căpitanul Robert Jipa,  comandantul companiei de vânători de munte. Am participat alături de ei la acţiuni pe timp de zi dar şi pe timp de noapte, având posibilitatea de a ne instrui şi a împărtăşi fiecare din experienţa lui în ceea ce priveşte executarea unei recunoaşteri sau infiltrarea într-un dispozitiv. Pentru militarii din subordinea mea şi mai ales pentru tinerii sublocotenenţi veniţi de pe băncile Academiei, experienţa participării la un exerciţiu multinaţional a fost un real succes.”   

„Update” în CILFT

Aşa cum ne-am obişnuit, Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” este într-o continuă schimbare atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi din cel al organizării.

Ca element de noutate pentru anul 2016, la exerciţiul multinaţional „SARMIS – 16”, pentru a marca adversarul, a fost folosit Batalionul OPFOR (Opposing Force), noua structură din cadrul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica”. Acest batalion este comandat de locotenent-colonel Nicolae Acasandrei şi este destinat sprijinirii instruirii unităţilor şi marilor unităţi, în special prin tipul de exerciţii FTX (Field Training Exercise).

Pentru „SARMIS – 16” au avut scenarii şi obiective proprii, pe care şi le-au atins. Situaţiile tactice au fost create în funcţie de obiectivele de instruire stabilite de directorul exerciţiului. Scopul Batalionului OPFOR este de a-i supune unor noi provocări pe cei care se instruiesc, de a lua decizii în timp scurt pentru a executa manevre decisive, astfel încât să îndeplinească misiunea încredinţată. Scenariul tactic stabilit de la început trebuie respectat, astfel încât să existe posibilitatea validării cursului de acţiune a structurilor din BLUEFOR şi să aibe un feedback profesionalist şi realist al instruirii. Flexibilitatea manevrelor structurii OPFOR este dată de mobilitatea crescută de care beneficiază, precum şi de faptul că ei cunosc foarte bine zona de instruire. Replica în teren a unui adversar este foarte importantă, mai ales atunci când intervine factorul uman. Reacţia în teren a structurii OPFOR îi aduce pe cei care se instruiesc foarte aproape de realitatea câmpului de luptă.

Dornic de a răspunde unor noi provocări, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor să se dezvolte acest tip de exerciţii, iar terenul de desfăşurare să fie la o altitudine specifică vânătorilor de munte, de la 1500 m în sus. De asemenea, şi-ar dori să aibă ca parteneri şi alte ţări „cu tradiţie în ducerea acţiunilor de luptă în teren muntos, ca Italia, Franţa, Slovenia, Spania, pentru a planifica şi desfăşura exerciţii în teren muntos, împădurit, accidentat, în condiţii meteo nefavorabile, inclusiv pe timp de iarnă, pentru o cât mai bună instruire a militarilor.”

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

Exerciţiul „Gordian Knot 2016”
Publicat pe 23.06.2016
În perioada 7-18 iunie, o echipă formată din zece ofiţeri din structurile Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, condusă de locţiitorul...
Divizia 2 Infanterie „Getica”, prezentă la „Saber Guardian-17”. Ne antrenăm împreună, pentru a ne apăra împreună. Aproximativ 1.000 de militari din...
La cimitirul Eroilor, din Şprenghi, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor căzuţi la datorie
Publicat pe 26.10.2015
Manifestările dedicate Zilei Armatei României au început la Cimitirul Eroilor din Şprenghi, unde, în prezenţa oficialităţilor locale şi a militarilor...

Comentarii