La începutul lunii iulie, militarii Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi” au parcurs, în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) „Getica”, etapa finală a pregătirii în vederea executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Exerciţiul de repetare a misiunii (MRE) desfăşurat la Cincu reprezintă ultimul act al pregătirii care a debutat cu mai bine de trei luni în urmă. „Am început, încă din luna martie, cu partea de pregătire individuală şi am continuat, în mod gradual, cu instruirea la nivel grupă, pluton, companie, finalizând acum cu închegarea activităţilor la nivel batalion – a ţinut să precizeze locotenent-colonelul Liviu Necula, comandantul batalionului. Am avut multiple activităţi prin care am urmărit şi formarea coeziunii de grup, având în vedere că nu toţi sunt militari organici ai batalionului. În această perioadă au fost planificate tabere de instruire în poligonul <Biruinţa>, unde am executat exerciţii tactice cu trageri de luptă de tip LFX (Live Fire Exercise) pentru nivel grupă şi pluton, ulterior LFX-ul de nivel companie l-am executat în poligonul din Babadag. În acelaşi timp, am participat şi la alte activităţi pe care le-am inclus în planul de pregătire. Mă refer aici la exerciţiile din cadrul BSRF-16 (<Black Sea Rotational Force>), precum şi evaluarea batalionului de către comandantul SEEBRIG (South Eastern European Brigade ) de la începutul lunii iunie.”

Batalionul a mai participat şi la alte misiuni externe în Irak, Afganistan şi Kosovo, iar activităţile de pregătire s-au executat tot în Cincu. De această dată, pentru realizarea unei instruiri cât mai fidelă realităţilor din teatrul de operaţii, au beneficiat de experienţa militarilor din structura OPFOR (Opposing Force), precum şi a militarilor Batalionului 811, întorşi recent din Afganistan,  care i-au sprijinit în atingerea obiectivelor propuse. Cu ajutorul lor, în cadrul Exerciţiului de Repetare a Misiunii, nivelul de pregătire al batalionului a crescut considerabil.

În ceea ce priveşte structura OPFOR nou înfiinţată, lucrurile încep să se aşeze. Cu siguranţă că nu este uşor să adaptezi totul din mers, deoarece activităţile de instruire din CILFT se succed cu repeziciune, iar Batalionul OPFOR nu are încă o încadrare cu personal foarte generoasă. Într-un articol anterior am făcut o primă prezentare a acestei structuri şi intenţionez ca, de fiecare dată când voi avea ocazia, să revin cu noi informaţii. De data aceasta, pentru a afla şi alte detalii, am stat de vorbă cu locotenentul Tiberiu Poparad, care s-a alăturat acestei echipe în urmă cu cinci săptămâni: „Nu mi-am făcut o imagine despre ce sau cum va fi, dar sunt foarte încântat de ce am găsit aici. Ca tânăr ofiţer, eu consider că este important să îţi placă ceea ce faci, pentru a avea şi rezultate pe măsura aşteptărilor. Am găsit în această structură militari cu experienţă bogată, dornici de a o împărtăşi celor mai tineri. În ceea ce priveşte Exerciţiul de Repetare a Misiunii, pentru militarii Batalionului 341 Infanterie am pregătit o serie de scenarii cât mai apropiate de spectrul de misiuni pe care le vor desfăşura în teatrul de operaţii din Afganistan. Militarii au aplicat şi validat tehnici, tactici şi proceduri NATO specifice misiunilor de stabilitate şi sprijin.”

 

„Rechinii Albi” – încrezători în forţele proprii

Pe parcursul Exerciţiului de Repetare a Misiunii, am profitat de câteva momente de respiro pentru a vorbi cu câţiva militari. Aflată la prima misiune într-un teatru de operaţii şi vădit emoţionată, caporalul Robertina Florentina Negruţ ne-a spus: „Ca transmisionist, voi avea misiunea de asigurare a legăturilor radio din cadrul batalionului. Am învăţat multe pe parcursul acestei perioade de pregătire. Familia, deşi nu s-a arătat încântată de participarea mea la o astfel de misiune, mi-a promis că mă va sprijini din toate punctele de vedere.”

Tot la prima misiune se află şi un comandant de pluton, sublocotenentul Diana Marcu: „Am încercat, pe cât posibil, să redăm întregul spectru de misiuni pe care le vom executa în teatrul de operaţii, în cadrul unui ECP (Entry Control Point). Am urmărit, de asemenea, să consolidez coeziunea plutonului şi să câştig respectul militarilor. Mă bucur şi pentru faptul că familia mi-a respectat decizia  de a participa la o astfel de misiune, mă sprijină şi este alături de mine.”

Dornic de noi provocări, căpitanul Daniel Vijulie se află la a doua misiune în afara graniţelor ţării: „Misiunea la care am participat în anul 2012 a fost de tip OMLT (Operational Mentoring Liaison Team), iar acum specificul misiunii este de stabilitate şi sprijin. Deşi perioada de pregătire a durat mai bine de trei luni, programul a fost încărcat iar timpul a trecut foarte repede. Spectrul activităţilor de instruire  este foarte apropiat de misiunile ce le vom desfăşura în Afganistan şi de aceea consider că suntem pregătiţi pentru îndeplinirea misiunii. În CILFT am beneficiat de echipamentele MILES (Multiple Integrated Laser Engagement Sistem), care simulează foarte bine schimbul de focuri într-un conflict real şi cu ajutorul cărora am putut avea un feedback realist al nivelului de instruire.”

Prins în mijlocul unei ambuscade dar stăpân pe situaţie, căpitanul Petru Şlarcu mi-a atras atenţia prin siguranţa cu care îşi conducea subordonaţii. Am aflat ulterior că mai are două misiuni, în Irak şi Afganistan, executate cu succes: „Îmi doresc, în primul rând, ca prin această misiune să ne aducem şi noi aportul la stabilitatea şi securitatea din Afganistan. Am executat o pregătire intensă pentru a ne atinge acest scop. Împreună cu subordonaţii mei sunt sigur că ne vom îndeplini pe deplin misiunile încredinţate. Deşi sunt la a treia misiune, soţia s-a acomodat greu cu gândul că voi pleca din nou. Vor fi şase luni departe de familie, iar dorul de cei dragi îl voi alina cu poze şi filmuleţe.”

Aflaţi la prima experienţă de acest fel sau cu mai multe misiuni trecute în CV-ul personal, „Rechinii Albi”  mi-au transmis prin atitudinea lor un lucru foarte important: sunt pregătiţi pentru această nouă provocare şi siguri că îşi vor îndeplini cu succes misiunea încredinţată.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 22

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 139

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 37

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 398

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 286

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 188

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 719

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 938
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 468

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 692

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 829

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
Vineri, 3 aprilie, s-a desfăşurat ceremonia de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 341 Infanterie "Constanţa". Activitatea s-a...

Comentarii