Militarii bănăţeni sărbătoresc Sfintele Paşti la Hohenfels

Slujitorii din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord în mijlocul militarilor din facilităţile de instruire ale forţelor terestre ale Statelor Unite dislocate in Europa (USAREUR) din Hohenfels, Germania, la Slujba Învierii

Deşi se află în plină desfăşurare a exerciţiului multinaţional "Saber Junction 15", cei 150 de militari din Batalionul 32 Infanterie "Mircea" şi din Divizia 2 Infanterie "Getica" au sărbătorit Sfintele Paşti (la peste 1500 kilometri depărtare de casă şi de familiile lor, în Hohenfels, Germania), aşa cum o cere tradiţia românească.

Totul a fost pregătit până în cel mai mic amănunt. Slujba Învierii Mântuitorului Hristos a început sâmbătă, 11 aprilie, în jurul orei 19.00, când un sobor de slujitori din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a sosit în mijlocul militarilor din facilităţile de instruire ale Forţelor Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) din Hohenfels, Germania. La Sfânata Slujbă a Învierii au venit, alături de "Scorpionii Galbeni", şi militarii ortodocşi sau de alte confesiuni, din celelalte 16 ţări participante la exerciţiul multinaţional "Saber Junction 15" (bulgari, lituanieni, americani, armeni şi moldoveni).

Militarii au găsit totuşi răgazul de a lăsa, chiar şi pentru câteva minute, armamentul din dotare şi de a veni la capela din bază, în ţinută de camuflaj, ca să cânte fiecare în limba lui, "Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând...", cu lumânări aprinse în mâini. Timpul a căpătat dimensiunile veşniciei, încăperea s-a umplut de lumină iar sufletele militarilor de o pace duhovnicească greu de descris în cuvinte.

"M-am bucurat să fiu astăzi alături de militarii din Hohenfels – ne-a mărturisit părintele ieromonah Luca. Spun acest lucru deoarece şi eu am satisfăcut stagiul militar timp de un an şi opt luni şi ştiu cum este să fii departe de casă, mai ales în astfel de momente, căci Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este chintesenţa vieţii noastre. M-am bucurat că au participat ortodocşi de mai multe neamuri, căci toţi suntem de un singur neam, cel al lui Hristos. Este foarte important ca omul să se regăsească în acest neam al lui Hristos. Părinţii din Sfântul Munte Athos au un cuvânt plin de înţelepciune: «Dacă vei muri până vei muri, nu vei muri când vei muri». Noi trebuie să murim păcatului din lume. Din acest motiv, creştinul trebuie să se identifice cu viaţa lui Hristos, cu pilda vieţii lui Hristos, indiferent de ce meserie are în viaţa aceasta."

Compartimentul logistic al detaşamentului românesc, condus de maiorul Viorel Oglavie, nu a scăpat din vedere nici masa de prânz din prima zi de Paşti, când au pregătit pentru militarii români, printre altele, tradiţionalele ouă roşii şi cozonac.

Indiferent de activităţile pe care le-au avut de îndeplinit în aceste zile, un lucru este cert: Paştele în Hohenfels a fost sărbătorit în stil ortodox, aşa cum se cuvine.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 18

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 136

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 33

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 391

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 284

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 182

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 718

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 937
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 466

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 691

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 827

Citeşte şi:

În ultimele zile ale lui Prier, "Scorpionii Galbeni" au parcurs şi cea din urmă etapă – apărarea, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber...
Joi, 2 aprilie, aproximativ 150 de militari ai Batalionului 32 Infanterie "Mircea" au ajuns în JMRC Hohenfels, Germania, pentru a participa la...

Comentarii