Militarii bănăţeni sărbătoresc Sfintele Paşti la Hohenfels

Slujitorii din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord în mijlocul militarilor din facilităţile de instruire ale forţelor terestre ale Statelor Unite dislocate in Europa (USAREUR) din Hohenfels, Germania, la Slujba Învierii

Deşi se află în plină desfăşurare a exerciţiului multinaţional "Saber Junction 15", cei 150 de militari din Batalionul 32 Infanterie "Mircea" şi din Divizia 2 Infanterie "Getica" au sărbătorit Sfintele Paşti (la peste 1500 kilometri depărtare de casă şi de familiile lor, în Hohenfels, Germania), aşa cum o cere tradiţia românească.

Totul a fost pregătit până în cel mai mic amănunt. Slujba Învierii Mântuitorului Hristos a început sâmbătă, 11 aprilie, în jurul orei 19.00, când un sobor de slujitori din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a sosit în mijlocul militarilor din facilităţile de instruire ale Forţelor Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) din Hohenfels, Germania. La Sfânata Slujbă a Învierii au venit, alături de "Scorpionii Galbeni", şi militarii ortodocşi sau de alte confesiuni, din celelalte 16 ţări participante la exerciţiul multinaţional "Saber Junction 15" (bulgari, lituanieni, americani, armeni şi moldoveni).

Militarii au găsit totuşi răgazul de a lăsa, chiar şi pentru câteva minute, armamentul din dotare şi de a veni la capela din bază, în ţinută de camuflaj, ca să cânte fiecare în limba lui, "Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând...", cu lumânări aprinse în mâini. Timpul a căpătat dimensiunile veşniciei, încăperea s-a umplut de lumină iar sufletele militarilor de o pace duhovnicească greu de descris în cuvinte.

"M-am bucurat să fiu astăzi alături de militarii din Hohenfels – ne-a mărturisit părintele ieromonah Luca. Spun acest lucru deoarece şi eu am satisfăcut stagiul militar timp de un an şi opt luni şi ştiu cum este să fii departe de casă, mai ales în astfel de momente, căci Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este chintesenţa vieţii noastre. M-am bucurat că au participat ortodocşi de mai multe neamuri, căci toţi suntem de un singur neam, cel al lui Hristos. Este foarte important ca omul să se regăsească în acest neam al lui Hristos. Părinţii din Sfântul Munte Athos au un cuvânt plin de înţelepciune: «Dacă vei muri până vei muri, nu vei muri când vei muri». Noi trebuie să murim păcatului din lume. Din acest motiv, creştinul trebuie să se identifice cu viaţa lui Hristos, cu pilda vieţii lui Hristos, indiferent de ce meserie are în viaţa aceasta."

Compartimentul logistic al detaşamentului românesc, condus de maiorul Viorel Oglavie, nu a scăpat din vedere nici masa de prânz din prima zi de Paşti, când au pregătit pentru militarii români, printre altele, tradiţionalele ouă roşii şi cozonac.

Indiferent de activităţile pe care le-au avut de îndeplinit în aceste zile, un lucru este cert: Paştele în Hohenfels a fost sărbătorit în stil ortodox, aşa cum se cuvine.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 135

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 267

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 353

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 308

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 521

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 430

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 684

Citeşte şi:

În ultimele zile ale lui Prier, "Scorpionii Galbeni" au parcurs şi cea din urmă etapă – apărarea, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber...
Joi, 2 aprilie, aproximativ 150 de militari ai Batalionului 32 Infanterie "Mircea" au ajuns în JMRC Hohenfels, Germania, pentru a participa la...
Nu de puţine ori, după o zi de instrucţie, la sosirea din poligon întrebarea de pe buzele militarilor istoviţi şi lihniţi de foame este una firească...

Comentarii