Un nou detaşament IMP este gata pentru Afganistan

Un nou detaşament IMP este gata pentru Afganistan

Joi, 14 iulie, a avut loc un ceremonial de plecare în misiune a unui detaşament de poliţie militară pentru teatrul de operaţii Afganistan, în cadrul International Military Police (IMP) – misiunea „Resolute Support”, rotaţia a IV-a.

În urmă cu două zile, o echipă de evaluare din cadrul Comandamentului Forţelor Întrunite şi a Componentei Operaţionale Terestre a evaluat detaşamentul de poliţie militară care urmează să participe la misiunea „Resolute Support”, în teatrul de operaţii din Afganistan, începând cu data de 20 iulie. Detaşamentul (alcătuit din 10 militari, cu o medie de vârstă de 30 de ani, toţi încadraţi la Batalionul 265 Poliţie Militară şi la Batalionul 500 Sprijin al Statului Major al Forţelor Terestre) a fost apreciat cu calificative maxime. Misiunea militarilor va fi aceea de a menţine un climat de ordine şi disciplină în baza militară din Bagram.

În acest sens, joi, 14 iulie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară a avut loc ceremonia de plecare în teatrul de operaţii din Afganistan. La eveniment au participat: reprezentantul Componentei Operaţionale Terestre, colonel Dorel Miron, reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, colonel Ştefan Cernat,  şi familiile militarilor din detaşament.

Două elemente de noutate constau în faptul că detaşamentul este comandat de către o femeie ofiţer, locotenent Mirela Ivaşcu, şi că aceasta se află la prima sa misiune într-un teatru de operaţii. „Ne-am pregătit temeinic, fiind conştienţi de importanţa misiunilor pe care le vom executa. Acest lucru, împreună cu experienţa şi profesionalismul mlitarilor din detaşament, ne va permite să ne îndeplinim misiunile la cele mai înalte standarde.  De asemenea, le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut, atât Batalionului 265 Poliţie Militară, Statului Major al Forţelor Terestre, Comandamentului Forţelor Întrunite, cât şi familiilor noastre pentru înţelegerea acordată pe toată perioada de pregătire, pentru eforturile pe care le-au depus şi  mai ales pentru cele pe care le vor depune în continuare. Vă asigur că vom reprezenta cu cinste şi onoare Armata României şi la întoarcerea în ţară vom raporta cu mândrie, în aceeaşi formulă: <Misiune îndeplinită!>" - a spus locotenentul Mirela Ivaşcu în alocuţiunea sa.

De asemenea, reprezentantul Componentei Operaţionale Terestre, colonel Dorel Miron, a spus: „Aţi parcurs un program de pregătire în care au fost incluse lecţiile învăţate din participarea structurilor forţelor terestre, în general, dar şi a celor de poliţie militară, în special, la misiunile anterioare din această zonă de operaţii. Sunt convins că sunteţi în măsură să vă îndepliniţi misiunea pentru care v-aţi pregătit, dar trebuie să aveţi în vedere şi faptul că executarea misiunilor reale vă solicită să răspundeţi unor cerinţe şi să rezolvaţi situaţii imposibil de simulat în ţară, pe timpul pregătirii, prin exerciţii sau cursuri. Vă doresc mult succes şi să vă întoarceţi cu bine acasă. Dumnezeu să vă ajute!”.

În finalul ceremoniei, comandantul Batalionului 265 Poliţie Militară, colonel Gabriel-Tiberiu Buceac, a stat de vorbă cu familiile militarilor care urmează să plece în teatrul de operaţii şi i-a asigurat de tot sprijinul batalionului. De asemenea, le-a vorbit şi despre comitetul de sprijin familial care vine în ajutorul familiilor personalului plecat în misiune pentru rezolvarea diferitelor probleme care ar putea să apară pe timpul cât militarii sunt plecaţi în teatrul de operaţii.

Prima femeie comandant al unui detaşament de poliţie militară

Detaşamentul, format din 10 militari (2 ofiţeri, 4 subofiţeri şi 4 soldaţi gradaţi profesionişti), se află sub comanda locotenentului Mirela Ivaşcu. Componenţa detaşamentului asigură îmbinarea experienţei cu tinereţea şi dorinţa de afirmare, având în vedere faptul că o parte din militari au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest, în timp ce alţii se află la prima misiune externă. „Perioada de acomodare va fi cea mai dificilă, iar primul impact va fi o provocare pentru noi, dar datorită pregătirii şi a colegilor cu experienţă în teatrul de operaţii vom depăşi aceast mic impediment şi ne vom îndeplini sarcinile cu succes. Faptul că sunt prima femeie ofiţer comandant al unui detaşament IMP nu poate să reprezinte pentru mine decât o mândrie. Sunt 14 ani de muncă în care am încercat nu să-i conving pe superiori de calităţile mele de comandant, ci să-mi demonstrez mie că şi noi, femeile, putem executa la fel de bine misiuni şi alte activităţi cu diferite grade de dificultate, la fel ca şi colegii noştri bărbaţi” - a spus locotenent Mirela Ivaşcu. „Sunt curioasă cum gândesc şi cum planifică militarii americani diferite misiuni. Vom lucra direct cu ei şi, cu siguranţă, această experienţă mă va ajuta în carieră. Sunt convinsă că după şase luni, bagajul de cunoştinţe va fi mult mai mare, iar la întoarcere vom fi cu toţii mândri că ne-am îndeplinit misiunile şi că ne-am întors sănătoşi acasă” - a conchis comandantul detaşamentului IMP.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 164
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Liniştea dinaintea furtunii. Poliţiştii militari aşteaptă semnalul comandantului, pentru a putea pătrunde peste ceilalţi insurgenţi care se adăpostesc într-o casă
Publicat pe 02.07.2015
Joi, 2 iulie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară a avut loc o evaluare statică şi acţională a Detaşamentului de poliţie militară care...

Comentarii