"Florile" deşertului

Caporal Cecila Muşa, în pregătirea patrulei

 

Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru" din Buzău, Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth", Brigada  61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" - patru unităţi de marcă ale Forţelor Terestre Române, reprezentate cu cinste în Afganistan de: sergent-major Diana Zăbavă, caporal Valentina Văsie, caporal Cecilia Muşa şi caporal Oana Miron.

Caporal Oana Miron este mezina batalionului. Este din Miercurea Ciuc, de la Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".  Se află la prima misiune în Afganistan şi, spune ea, "nu va fi singura". Şi-a dorit de mică să îmbrace uniforma militară şi să ducă mai departe tradiţia familiei. "Când eram micuţă mă fascina uniforma tatălui meu. Îmi plăcea să-mi pun chipiul lui şi să defilez prin casă. Când am crescut, nu era ceremonie militară la care să nu particip. Pot spune că am fost copilul trupei de la Miercurea Ciuc." Îşi aminteşte cu nostalgie discuţiile cu străbunicul ei. "Străbunicul, la cei 103 ani ai lui, îmi povestea cum era în vremea războiului. Tu fată, să faci în aşa fel încât să aduci pacea oriunde te va purta datoria" - mi-a spus străbunicul  înainte să plec în misiune. "Din păcate, în urmă cu câteva săptămâni a trecut la cele sfinte şi, mai mult ca oricând, vreau să-l fac mândru de mine" - îmi spune Oana Miron. Nu are o misiune uşoară aici, în teatrul de operaţii. Prin "filtrul ei" trec zilnic sute de persoane. "Trebuie să fii atent, să ai grijă cum te porţi, cum interacţionezi cu ceilalţi. Un zâmbet" - ne spune Oana, "face uneori cât o mie de cuvinte". În Afganistan, caporalul Oana Miron a trăit emoţii intense: despărţirea de străbunicul ei dar şi certitudinea că cineva acasă o aşteaptă cu drag şi dor: soţul ei, a cărui aniversare a sărbătorit-o într-un mod inedit – i-a transmis un mesaj de iubire de la 4 000 kilometri depărtare de casă.

Din categoria acelor persoane pentru care Armata a reprezentat prima opţiune în viaţă face parte şi sergentul-major Diana Zăbavă, a cărei primă opţiune a fost Batalionul 2  Infanterie "Călugăreni". Este din Buzău şi a avut "şansa" să locuiască lângă o unitate militară:  "Fac parte din categoria acelor persoane care, atunci când auzeam militarii, ieşeam repede să-i văd. Eram fascinată de cadenţa lor, de felul în care mărşăluiau. De mică mi-am dorit să îmbrac uniforma militară. Şi, până la urmă, am reuşit. Nu mă văd făcând altceva. Am fost şi norocoasă. Am ajuns la Batalionul 2 Infanterie «Călugăreni», un batalion de profesionişti, cu oameni de onoare. M-am integrat foarte repede şi acum nu aş pleca în altă parte". Fiind înconjurată de prieteni, i-a fost foarte uşor aici, în teatrul de operaţii: "Îmi doream să ajung aici. Încă de când am ajuns la batalion am spus că trebuie să fac şi eu o misiune, trebuie să am o ieşire în teatru. Am reuşit, dovadă că sunt aici. Într-un fel, e aşa cum mi se povestise în ţară, dar alta este să trăieşti tu pe propria piele şi să descoperi de la zi la zi ceea ce poate, cândva, alţii ţi-au povestit. Sunt la principalul punct de acces în bază şi interacţionez foarte mult cu populaţia locală. Pentru ei, femeia militar reprezintă ceva inedit. Îmi zâmbesc atunci când le cer documentele sau le verific maşinile. Nu am emoţii atâta timp cât ştiu că îmi execut misiunea cât mai bine cu putinţă" - îmi spune sergent-major Diana Zăbavă.

Tot din Buzău este şi caporal Valentina Văsie. Este încadrată pe funcţia de sanitar la Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni". Însoţeşte militarii în misiunile de patrulare: "Un sanitar nu trebuie să se lase copleşit de emoţii, trebuie să aibă foarte mare încredere  în sine, deoarece camarazii săi se bazează pe el"  - ne spune caporal Valentina Văsie. Îşi face cu plăcere meseria şi este mândră că a reuşit să ajungă aici: "Cei de la Batalionul 2 Infanterie «Călugăreni» m-au primit foarte bine, chiar dacă veneam de la altă unitate, de la Batalionul 3 Geniu. Am colegi foarte buni, m-au ajutat, mi-au explicat şi m-au sprijinit. Suntem ca o familie mai mare".

Din aceiaşi familie, a Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni", face parte şi caporal Cecilia Muşa. Este la  a doua misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Pentru ea, Batalioanele 2 şi Batalionul 495 Infanterie sunt unităţi foarte apropiate, fiind în aceiaşi mare unitate,  Brigada 1 Mecanizată "Argedava". "Noi, militarii de la 495 şi cei de la B2, am ajuns să ne cunoaştem foarte bine. Avem în spate multe aplicaţii, multe exerciţii în ţară". În Afganistan, Cecilia Muşa este încadrată la una din companiile care execută misiuni zilnice de patrulare în aria de responsabilitate.  "Îmi place ceea ce fac. Nu sunt genul de persoană care să stau într-un loc. Nicio patrulă nu seamănă cu alta. De fiecare dată este altceva. Chiar dacă eşti pregătit pentru neprevăzut, departe de casă, de familie, de prieteni, când eşti atât timp doar tu cu tine, este greu, totul capătă alte valenţe. Practic, şase luni, zi şi noapte, eşti la serviciu, timp în care te aştepţi oricând la orice; ne-am obişnuit cu pericolul. Practic, nici nu aveam timp să ne gândim la asta. Totul era planificat. Mi-am impus să rezist. Am vrut să văd cât de ambiţioasă sunt". În misiunile executate, cel  mai mult au impresionat-o copii. "Îi văd desculţi, plini de praf, iar când ridică mânuţele şi-mi cer apă, mă gândesc că uneori soarta este nedreaptă". Cecilia Muşa are planuri mari după misiune, are încă un vis pe care speră să şi-l împlinească. "Primul vis, de a pleca în misiune în zonă de conflict mi l-am îndeplinit. Cred că a venit timpul pentru al doilea: să intru în rândul subofiţerilor. Sunt o luptătoare şi ştiu că voi reuşi."

Sergent-major Diana Zăbavă, caporal Valentina Văsie, caporal Cecilia Muşa şi caporal Oana Miron au în comun acelaşi lucru: îşi iubesc meseria şi orice dificultăţi ar avea, le înfruntă cu fermitate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 30
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 29
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 29

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 146

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 41

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 423

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 303

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 200

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 732

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 956

Citeşte şi:

În Afganistan, peisajul te convinge cu greu că este primăvară. Obişnuiţi din ţară cu multitudinea de culori, aici, cât vezi cu ochii întâlneşti nisip...
Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"
Publicat pe 29.02.2016
În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de...

Comentarii