"Rechinii Albi" au raportat: "Gata pentru misiune!"

Se intonează Imnul de stat al României
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 26.07.2016

 

Luni, 25 iulie, în prezenţa şefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a avut loc ceremonia de plecare în Afganistan a militarilor Batalionului 341 Infanterie "Constanţa", denumiţi şi "Rechinii Albi".

Emoţii, lacrimi, bucurie... aşa se poate descrie, în doar câteva cuvinte, atmosfera prezentă la ceremonie. De această dată, activitatea nu a mai avut loc în unitate, ci în Piaţa Ovidiu din Constanţa, sub privirile familiilor militarilor, locuitorilor oraşului, turiştilor aflaţi în trecere pe litoralul românesc, autorităţilor publice locale şi a cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere. Cu toţii au fost aproape de militari români care vor păşi cât de curând în teatrul de operaţii Afganistan, pentru a participa la misiunea NATO "Resolute Support".

În următoarele şase luni, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" ştiu foarte bine ce au de făcut: vor asigura protecţia forţei bazei militare din Kandahar şi vor consilia forţele afgane de securitate; însă soţiile şi mamele rămase acasă încă nu ştiu exact cum va fi, fără ei, sprijinul casei. Printre suspine şi lacrimi răzleţe, cu toţii îşi doresc acum un singur lucru: să se revadă cu bine la întoarcere.

Ceremonia începe, se aud comenzi şi se dau rapoarte. După primirea onorului şi trecerea în revistă a formaţiei, în Centrul Vechi al Constanţei răsună versurile Imnului naţional al României, intonate cu foc de către personalul batalionului, în acompaniamentul Fanfarei militare a Forţelor Navale.

Emoţia nu se lasă aşteptată, se simte în vocea fiecărui militar, dar şi în privirile mamelor, soţiilor şi iubitelor aflate alături de aceştia. "Încă nu m-am împăcat cu gândul" - îmi şopteşte mama unui militar. În luna lui Cuptor, în amiaza mare, bătrânii şi copiii nu încearcă să-şi găsească un loc la umbră, ci rămân  aşteptând în bătaia soarelui, pentru a-şi strânge în braţe rudele.

Urmează apelul solemn, se citeşte extrasul din Ordinul de misiune, se oficializează serviciul religios şi se rostesc alocuţiuni.

Cu încredere şi optimism, locotenent-colonelul Liviu Necula, comandantul "Rechinilor Albi", raportează: "Gata pentru misiune!". Acesta precizează: "Am convingerea că vom reprezenta cu cinste Armata României, ne vom îndeplini misiunea încredinţată şi ne vom revedea, în efectiv complet, la ceremonia de repatriere. Aşa să ne ajute Dumnezeu!".

Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, încurajează militarii batalionului şi familiile acestora: "Vă doresc misiune uşoară, să planificaţi şi să conduceţi cu maximum de profesionalism toate misiunile încredinţate şi să vă întoarceţi cu bine acasă."

A urmat defilarea militarilor, fotografii şi multe, multe îmbrăţişări.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 22

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 139

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 37

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 395

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 286

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 187

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 719

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 938
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 467

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 692

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 828

Citeşte şi:

Vineri, 3 aprilie, s-a desfăşurat ceremonia de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 341 Infanterie "Constanţa". Activitatea s-a...
Publicat pe 09.07.2016
La începutul lunii iulie, militarii Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi” au parcurs, în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre...
Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...

Comentarii