Miercuri, 27 iulie, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" s-a dat startul primului exerciţiu multinaţional major găzduit de România după Summit-ul NATO de la Varşovia, "Saber Guardian-16".

La ceremonia de deschidere au mai participat: şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, precum şi reprezentanţi ai diferitelor eşaloane implicate în exerciţiu.

Ministrul  apărării naţionale, Mihnea Motoc, adresându-se celor prezenţi la ceremonie, a scos în evidenţă ceea ce face din "Saber Guardian -16" un exerciţiu multinaţional aparte: "numărul mare de militari de la noi, de la cinci aliaţi cu care lucrăm de multă vreme împreună şi de la cinci parteneri ai NATO, importanţi pentru Alianţă şi indiscutabil pentru România. Ţin să le mulţumesc în mod special acestor oaspeţi ai noştri, prezenţa lor în România fiind extrem de preţioasă; amploarea şi complexitatea exerciţiului care se întinde de-a lungul a aproape două săptămâni, cu antrenarea şi a personalului de la cele două structuri NATO de comandă şi control de pe teritoriul României, prin parcurgerea unei succesiuni dificile de patru faze de derulare; în termen de optimizare a instruirii, de derulare de exerciţii tactice cu trageri de luptă şi de comandament şi instruire prin simulare asistată de calculator, în termen de consolidare a interoperabilităţii, dar şi al camaraderiei veritabile între militarii noştri, în termeni de validare a valenţelor de cooperare în zona Mării Negre, din toate aceste puncte de vedere «Saber Guardian-16» reprezintă un exerciţiu cum nu se poate mai nimerit şi oportun.”

După intonarea imnurilor de stat ale celor 10 naţiuni participante la exerciţiu s-au vizitat centrul  de conducere a exerciţiului şi centrele de comandă ale structurilor din compunerea marii unităţi multinaţionale, jucată în cadrul scenariului exerciţiului.

Exerciţiul multinaţional "Saber Guardian-16" implică participarea a peste 2 700 de militari din cinci ţări membre NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, România şi SUA) şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (PfP): Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina, şi se desfăşoară în perioada  27 iulie – 7 august, la  Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica".

"Activitatea care începe astăzi constituie pentru noi, personalul acestui centru,  o oportunitate pentru a demonstra nivelul atins în procesul de planificare, pregătire şi conducere a activităţilor complexe de instruire, în cadru întrunit, interinstituţional şi multinaţional, precum şi al capacităţii de interconectare cu centre similare din alte ţări aliate şi partenere. În acelaşi timp, exerciţiul «Saber Guardian -16» urmăreşte demonstrarea nivelului de pregătire a structurilor participante, fiind structurat pe trei tipuri de exerciţii, respectiv exerciţiul de comandament (CPX), exerciţiul cu trupe în teren (FTX), precum şi trageri de luptă cu muniţie reală (LFX), exerciţiul de comandament fiind conectat cu centre de instruire similare din Ucraina si Bulgaria" – a spus, în alocuţiunea sa, comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", colonel Ilie Baciu.

Pe parcursul exerciţiului, militarii Forţelor Terestre Române, împreună cu militarii americani şi militarii canadieni, vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă, iar militarii celorlalte ţări vor participa la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator, interconectate cu Centrul de Instruire Novo Selo din Bulgaria şi Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate Yavoriv din Ucraina.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 30
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 29
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 29

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 146

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 41

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 423

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 303

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 200

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 732

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 956

Citeşte şi:

Divizia 2 Infanterie „Getica”, prezentă la „Saber Guardian-17”. Ne antrenăm împreună, pentru a ne apăra împreună. Aproximativ 1.000 de militari din...
În perioada 28 – 31 iulie, forţele participante la exerciţiul "Saber Guardian-16" au executat exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX) în...
Militarii Brigăzii 8 LAROM au participat la două evenimente de instrucţie din cadrul celui mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în regiunea...

Comentarii