Vânătorii de munte români s-au instruit în Italia

 

În perioada 27 iunie – 7 iulie s-a desfăşurat Concursul/ Exerciţiul de alpinism "Cinque Torri" în Italia, la care au participat paisprezece naţiuni: Austria, Argentina, Bulgaria, Chile, Elveţia, Germania, Italia, India, Oman, Pakistan, Macedonia, România, Slovenia (Centrul de excelenţă V.M. NATO), Spania, multe dintre acestea cu tradiţii în alpinism şi structuri de vânători de munte.

Aflată la cea de a doua organizare, activitatea a constituit un factor esenţial în verificarea nivelului de pregătire al militarilor aparţinând unor state membre NATO şi afiliate la categorii de instrucţie (instrucţie alpină, escaladă etc.), precum şi verificarea nivelului de dotare cu materiale şi echipamente specifice.

Concepută iniţial ca un concurs de alpinism, activitatea nu s-a mai desfăşurat într-un cadru concurenţial, datorită faptului că unele loturi nu au avut timpul necesar acomodării şi executării recunoaşterilor/ antrenamentelor. Un alt motiv pentru care organizatorul a transformat activitatea într-un schimb de experienţă/ instruire între delegaţiile participante, a fost nivelul diferit de pregătire al echipelor.

Militarii români participanţi la activitate, cazaţi la baza de pregătire a Comandamentului Trupelor Alpine din localitatea Corvara, au beneficiat din plin de programul de pregătire şi de schimbul de experienţă cu militarii celorlalte naţiuni, au acumulat cunoştinţe noi şi şi-au perfecţionat deprinderile specifice. De asemenea, verificarea nivelului dotării cu materiale, prin comparare cu cel al altor ţări, a constituit o bună oportunitate, care a fost valorificată din plin.

Activitatea s-a desfăşurat în localitatea turistică Cinque Torri (Cinci Turnuri), situată la o altitudine de 2 400 metri, delegaţia română participând cu două echipe a câte doi militari vânători de munte, astfel:

– Echipa nr.1: plutonier-major Constantin Bocancea şi sergent Ionuţ Stîlpeanu din Batalionul 30 Vânători de Munte, Câmpulung Muscel;

- Echipa nr.2: sublocotenent Răzvan Fedorca şi sergent Ionuţ Negru din Batalionul 21 Vânători de Munte, Predeal.

În prima săptămână, delegaţia română a desfăşurat activităţi de acomodare, recunoaşterea locului de desfăşurare şi antrenamente de escaladă şi căţărare la stâncă. În urma acestor activităţi, instructorii italieni au validat nivelul de pregătire al militarilor români şi au acordat libertate de acţiune delegaţiei în privinţa alegerii traseelor de escaladă şi a vârfurilor, stabilind împreună programul.

În a doua săptămână, delegaţia română a executat antrenamente la stâncă, escalade şi exerciţiul demonstrativ pentru Ziua Distinşilor Vizitatori (DV-Day). Acest exerciţiu a avut două momente distincte: exerciţiul de alpinism prezentat de delegaţiile ţărilor participante şi exerciţiul specific vânătorilor de munte, de tip "combined", prezentat de forţele terestre italiene din Comandamentului Trupelor Alpine.

La exerciţiul demonstrativ şi la expoziţia de tehnică organizată au participat personalităţi publice invitate, personal din conducerea armatei italiene şi personal de conducere din cadrul categoriilor de forţe armate italiene, ataşaţi militari, precum şi public civil din cadrul asociaţiilor de munte italiene, sponsori şi turişti aflaţi în zonă.

Participarea unei delegaţii române la acest tip de activităţi internaţionale a constituit o bună oportunitate pentru verificarea nivelului de pregătire şi dotare a militarilor români, în competiţie cu militari din ţările membre NATO şi partenere. Prin rezultatele obţinute, militarii români au dovedit că posedă deprinderi şi abilităţi specifice, comparabile cu cele ale militarilor armatelor cu tradiţie în arma/specialitatea vânători de munte/alpinism, reuşind pe timpul activităţii să escaladeze masive muntoase greu accesibile, cu mari grade de dificultate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 533

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 722
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 350

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 580

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 679

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 862

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 941

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 685

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 459

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 585

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 746

Citeşte şi:

Comentarii