Vânătorii de munte români s-au instruit în Italia

 

În perioada 27 iunie – 7 iulie s-a desfăşurat Concursul/ Exerciţiul de alpinism "Cinque Torri" în Italia, la care au participat paisprezece naţiuni: Austria, Argentina, Bulgaria, Chile, Elveţia, Germania, Italia, India, Oman, Pakistan, Macedonia, România, Slovenia (Centrul de excelenţă V.M. NATO), Spania, multe dintre acestea cu tradiţii în alpinism şi structuri de vânători de munte.

Aflată la cea de a doua organizare, activitatea a constituit un factor esenţial în verificarea nivelului de pregătire al militarilor aparţinând unor state membre NATO şi afiliate la categorii de instrucţie (instrucţie alpină, escaladă etc.), precum şi verificarea nivelului de dotare cu materiale şi echipamente specifice.

Concepută iniţial ca un concurs de alpinism, activitatea nu s-a mai desfăşurat într-un cadru concurenţial, datorită faptului că unele loturi nu au avut timpul necesar acomodării şi executării recunoaşterilor/ antrenamentelor. Un alt motiv pentru care organizatorul a transformat activitatea într-un schimb de experienţă/ instruire între delegaţiile participante, a fost nivelul diferit de pregătire al echipelor.

Militarii români participanţi la activitate, cazaţi la baza de pregătire a Comandamentului Trupelor Alpine din localitatea Corvara, au beneficiat din plin de programul de pregătire şi de schimbul de experienţă cu militarii celorlalte naţiuni, au acumulat cunoştinţe noi şi şi-au perfecţionat deprinderile specifice. De asemenea, verificarea nivelului dotării cu materiale, prin comparare cu cel al altor ţări, a constituit o bună oportunitate, care a fost valorificată din plin.

Activitatea s-a desfăşurat în localitatea turistică Cinque Torri (Cinci Turnuri), situată la o altitudine de 2 400 metri, delegaţia română participând cu două echipe a câte doi militari vânători de munte, astfel:

– Echipa nr.1: plutonier-major Constantin Bocancea şi sergent Ionuţ Stîlpeanu din Batalionul 30 Vânători de Munte, Câmpulung Muscel;

- Echipa nr.2: sublocotenent Răzvan Fedorca şi sergent Ionuţ Negru din Batalionul 21 Vânători de Munte, Predeal.

În prima săptămână, delegaţia română a desfăşurat activităţi de acomodare, recunoaşterea locului de desfăşurare şi antrenamente de escaladă şi căţărare la stâncă. În urma acestor activităţi, instructorii italieni au validat nivelul de pregătire al militarilor români şi au acordat libertate de acţiune delegaţiei în privinţa alegerii traseelor de escaladă şi a vârfurilor, stabilind împreună programul.

În a doua săptămână, delegaţia română a executat antrenamente la stâncă, escalade şi exerciţiul demonstrativ pentru Ziua Distinşilor Vizitatori (DV-Day). Acest exerciţiu a avut două momente distincte: exerciţiul de alpinism prezentat de delegaţiile ţărilor participante şi exerciţiul specific vânătorilor de munte, de tip "combined", prezentat de forţele terestre italiene din Comandamentului Trupelor Alpine.

La exerciţiul demonstrativ şi la expoziţia de tehnică organizată au participat personalităţi publice invitate, personal din conducerea armatei italiene şi personal de conducere din cadrul categoriilor de forţe armate italiene, ataşaţi militari, precum şi public civil din cadrul asociaţiilor de munte italiene, sponsori şi turişti aflaţi în zonă.

Participarea unei delegaţii române la acest tip de activităţi internaţionale a constituit o bună oportunitate pentru verificarea nivelului de pregătire şi dotare a militarilor români, în competiţie cu militari din ţările membre NATO şi partenere. Prin rezultatele obţinute, militarii români au dovedit că posedă deprinderi şi abilităţi specifice, comparabile cu cele ale militarilor armatelor cu tradiţie în arma/specialitatea vânători de munte/alpinism, reuşind pe timpul activităţii să escaladeze masive muntoase greu accesibile, cu mari grade de dificultate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 188
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Comentarii