Next level în cadrul exerciţiului „Saber Guardian – 16”

„Saber Guardian – 16” a continuă cu exerciţii tactice tip LFX (Live Fire Exercise  – exerciţiu tactic cu trageri de luptă)

După o primă săptămână în care executarea exerciţiilor de rezolvare a unor situaţii tactice (STX) în poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" (CIL-FT) a constituit doar acomodarea cu facilităţile de instruire de aici, "Saber Guardian – 16" a continuat cu exerciţii tactice tip LFX (Live Fire Exercise  – exerciţiu tactic cu trageri de luptă).

Se poate spune că acesta este "next level" pentru militarii români, americani şi canadieni, care au avut posibilitatea să-şi demonstreze, de data aceasta, măiestria de buni trăgători. Ca la orice tragere cu muniţie reală, începând cu primul cartuş introdus în bandă sau în încărcător şi până pe aliniamentul de tragere, adrenalina creşte treptat. Muniţia este încărcată, iar militarii sunt îmbarcaţi în tehnica de luptă.  Cu zgomotul lor inconfundabil, maşinile de luptă îşi fac simţită prezenţa şi sparg liniştea din poligon. Adversarul, fictiv de această dată, nu s-a demascat încă şi aşteaptă tăcut. Ţintele apar, iar după câteva comenzi şi comunicări transmise de comandanţi, furtuna se dezlănţuie. Suflul resimţit face ca plămânii să vibreze, iar spectacolul unic la care asişti îţi taie răsuflarea. În bătaia gloanţelor care şuieră în văzduh, ţintele cad neputincioase.

Cu toate că în aceeaşi arie de operaţii sunt tancuri, maşini de luptă, piese de artilerie, avioane şi elicoptere de sprijin sau de atac din naţiuni diferite, ele s-au sincronizat într-un tot unitar, iar efortul oamenilor a fost cel care a făcut ca totul să se desfăşoare exact aşa cum a fost planificat. Poate părea facil să aşezi alături oameni din trei naţiuni, care folosesc tehnici, tactici şi proceduri similare sau comune, dar acest lucru este departe de a fi uşor.  Sunt multe întrebări pe care le-ai putea formula pentru a desluşi fenomenul, iar răspunsul nu este deloc simplu. Antrenamentul, repetiţia, pregătirea, cunoaşterea şi respectarea procedurilor par a fi elementele care pot să răspundă cu succes oricărei întrebări.

În perioada imediat următoare, activităţile vor continua cu executarea exerciţiilor tactice de tip Force on Force în care, folosind sistemele MILES,  militarii care încadrează BLUEFOR şi constituie ţinta de instruire vor trebui să răspundă prompt noilor provocări  ale celor din OPFOR (Opposing Force). "Scenariile pe care le-am propus sunt fictive, dar în deplină concordanţă cu posibilele ameninţări ale NATO – ne-a declarat locotenent-colonelul Nicolae Acasandrei. Adversarul a fost calibrat în aşa fel încât să se poată îndeplini obiectivele de instruire a celor care fac parte din BLUEFOR. Pentru subordonaţii mei, locotenenţii Poparad şi Nadia Sălăvăstru, a fost o premieră, deoarece au participat împreună cu comandanţii de plutoane americani la comanda forţelor americane care au materializat structura OPFOR. O experienţă benefică din punct de vedere al lucrului într-un mediu internaţional şi cu proceduri NATO."

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 40
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 40
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 35

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 155

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 51

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 428

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 308

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 202

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 736

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 969

Citeşte şi:

În perioada 28 – 31 iulie, forţele participante la exerciţiul "Saber Guardian-16" au executat exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX) în...
În aria poligonului Cincu s-a dat ultima "luptă" a exerciţiului multinaţional "Saber Guardian-16". Sâmbătă, 6 august, pe dealurile din poligonul...
Publicat pe 09.08.2016
În data de 7 august, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", s-a desfăşurat ceremonia de închidere a exerciţiului...

Comentarii