În aria poligonului Cincu s-a dat ultima "luptă" a exerciţiului multinaţional "Saber Guardian-16". Sâmbătă, 6 august, pe dealurile din poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", militarii americani, canadieni şi români au executat un amplu exerciţiu tactic combinat cu trageri cu muniţie de război (CALFEX).

De la primele ore ale dimineţii, subunităţile din cele două task force ale brigăzii multinaţionale au pornit către poziţiile stabilite pentru trecerea la ofensivă. Liniştea dimineţii de sâmbătă a fost spartă la primul obuz tras de militarii Batalionului 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu". Rând pe rând, loviturile artileriei şi-au atins obiectivele, deschizând drumul infanteriei şi tancurilor pentru ocuparea poziţiilor de luptă.

"Contactul" cu inamicul a fost luat de către compania românească îmbarcată pe transportoarele amfibii blindate şi de compania americano-canadiană îmbarcată pe maşinile de luptă "Bradley". Au urmat comenzi scurte, militarii au debarcat şi au deschis focul asupra inamicului – ţinte dispuse în adâncimea poligonului, la distanţe diferite pentru fiecare categorie de armament. Peste cadenţele inconfundabile ale mitralierelor s-au suprapus impunătoare salvele trase de compania de tancuri M1A2 "Abrams".

Pe fundalul infernal al focului executat cu toate categoriile de armament se auzeau comenzi precum: "Trage mai în stânga!", "Grupa 2 angajează următorul obiectiv!", "AG-7 foc asupra blindatului...!", "Schimb încărcătorul!" etc.

Un foc eficace asupra obiecivelor l-au avut şi plutonul de aruncătoare de 82 mm şi plutonul de AG-9.

Toată acţiunea a decurs perfect sincronzat, într-un ritm alert şi cu eficacitate maximă. Acest fapt este rezultatul celor aproape două săptămâni de când militari americani, canadieni şi români se antrenează împreună, pornind de la simplu la complex, pentru ca la finalul exerciţiului să acţioneze ca un tot unitar.

Pentru comandantul de pluton, locotenent Brânduşan Marius, "exerciţiul «Saber Guardian – 16» a fost o oportunitate inedită pentru a mă pregăti cot la cot cu comandanţii de plutoane ale celorlalte state participante la exerciţiu, împărtăşind idei noi, experienţe diferite şi lecţii învăţate. Cea mai mare provocare de până acum, atât pentru mine cât şi pentru militarii care aparţin plutonului meu, a fost vremea schimbătoare, dar am încercat să fim flexibili şi să ne adaptăm sarcinile după condiţiile vremii, iar la sfârşitul zilei să raportăm: «Misiune îndeplinită!»".

"Suntem de aproximativ 10 zile în câmp, alături de camarazii noştri români, este extraordinar să lucrăm alături de ei, adaptarea la mediul puternic frământat a fost mult mai uşoară executând misiunile în comun cu Batalionul 191, noi fiind obişnuiţi mai mult cu terenul secetos al deşertului, ploaia fiind un element de noutate în procesul nostru de instruire. Exerciţiile de acest fel reprezintă pentru noi, militarii din Garda Naţională, o experienţă inedită şi astfel am făcut trecerea la un nou nivel de pregătire. Întotdeauna vom fi încântaţi să ne instruim împreună cu partenerii noştri români la viitoarele exerciţii, aşa cum a fost la «Saber Guardian – 16»"  - ne-a relatat SGT 1st class Terry Bell, din compania US "Charlie".

Comandantul Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", locotenent-colonel Claudiu Topor, a scos în evidenţă că instruirea în terenul puternic frământat al poligonului Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre a fost "o experienţă inedită atât pentru noi, cât şi pentru camarazii noştri americani şi canadieni, deoarece realizarea unei imagini de ansamblu a câmpului de luptă, reprezentarea acesteia pe înţelesul tuturor şi sincronizarea informaţiilor şi procedurilor cu celelalte companii multinaţionale este o provocare într-un astfel de exerciţiu. Încă de la început am relaţionat foarte bine cu militarii ţărilor aliate şi partenere şi am stabilit elementele comune de lucru în comandamentul multinaţional, am reuşit să conducem operaţiile şi să transmitem trupelor din teren informaţiile necesare în mod eficient. Sunt nerăbdător să participăm din nou la viitoarele exerciţii multinaţionale şi sunt sigur că de la an la an vom fi tot mai pregătiţi să răspundem prompt şi să acţionăm acolo unde ţara o va cere".

"Ar mai fi de adăugat că tot ceea ce am planificat pe timpul CPX-ului (Command Post Exercise – Exerciţiu de comandament), când am simulat pe calculatoare şi am executat acţiunile de luptă în mediu virtual, am avut posibilitatea să repetăm pe timpul FTX-ului (Field Training Exercise – Exerciţiu tactic fără trageri de luptă) la nivel batalion cu trupele în teren şi să probăm dacă se poate valida ceea ce ne-am propus şi am simulat pe calculatoare, apoi să vedem efectele reale în câmpul de luptă prin exerciţiile cu trageri de luptă pe care le-am executat astăzi. A fost un ciclu complet de la început până la sfârşit, de la planificare, execuţie virtuală, execuţie reală fără muniţie de război şi, la final, să vedem efectele în teren cu muniţie reală. Ceea ce ne bucură este că tot ceea ce am planificat, s-a şi întâmplat în teren. Bineînţeles că este loc de mai bine întotdeauna, dar faptul că ne-am mişcat atât de repede şi ne-am integrat în mediul multinaţional, am integrat în staff-ul nostru mai mulţi ofiţeri din ţări membre NATO, precum şi din ţări partenere, şi  am reuşit să ducem acţiunile la bun sfârşit reprezintă o mare realizare pentru batalionul nostru."

În acelaşi timp cu acţiunile desfăşurate de Task Force 191/116, pe un alt aliniament, Task Force 164 a executat acţiuni similare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 104

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 28

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 336

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 273

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 173

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 708

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 922
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 456

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 688

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 819

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,083

Citeşte şi:

În perioada 28 – 31 iulie, forţele participante la exerciţiul "Saber Guardian-16" au executat exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX) în...
Publicat pe 09.08.2016
În data de 7 august, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", s-a desfăşurat ceremonia de închidere a exerciţiului...

Comentarii