În data de 7 august, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", s-a desfăşurat ceremonia de închidere a exerciţiului multinaţional "Saber Guardian-16". Acest exerciţiu multinaţional a constituit o oportunitate pentru toate ţările participante de a-şi perfecţiona elementele specifice procesului de comandă şi control, şi de a exersa procesul de planificare şi conducere a acţiunilor militare în mediul multinaţional, dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forţele statelor membre ale NATO, îndeplinind astfel cerinţele de standardizare ale Alianţei.

Timp de două săptămâni, cei peste 2.700 de militari s-au antrenat în poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica”, în cadrul exerciţiului „Saber Guardian – 16”, dar ca de fiecare dată, nu toţi militarii au fost la fel de vizibili, deşi toţi şi-au făcut daroria, iar acest lucru s-a reflectat în buna desfăşurare a întregii activităţi.

Elementul de sprijin operaţii psihologice (PSYOPS), din cadrul Centrului de operaţii psihologice, este unul din aceste exemple. Imediat după integrarea operaţională şi administrativă în cadrul comandamentului Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, în structura PSYOPS au fost incluşi cei şase specialişti din cadrul Companiei 321 PSYOPS, Grand Rapids, Michigan. Şedinţele de pregătire în comun au vizat procesul de analiză a audienţei-ţintă, capabilităţile tactice specifice, dezvoltarea deprinderilor pentru realizarea produselor PSYOPS, cât şi un schimb de experienţă informal între militarii români şi americani, având în vedere bagajul de cunoştinţe acumulat de-a lungul timpului în misiunile internaţionale la care au participat.

Pe timpul desfăşurării exerciţiului au fost realizate produse tipărite, audio şi video care au simulat programe de diminuare a voinţei combative a adversarului, câştigarea încrederii populaţiei în determinarea forţei multinaţionale pentru apărarea teritoriului din cadrul scenariului exerciţiului, cât şi sprijinul acţiunilor CIMIC de informare şi îndrumare a persoanelor strămutate către tabere special amenajate.

Pe lângă obiectivele de instruire pe care şi le-au îndeplinit cu succes, probabil cea mai mare realizare a fost uşurinţa prin care cele două echipe s-au constituit ca un element integrat, având capacitatea de a lucra după proceduri comune într-un mediu multinaţional.

O importanţă deosebită pentru coordonarea tuturor structurilor prezente în poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” (CILFT) au avut-o militarii din structurile de comunicaţii, cei care au avut ca obiectiv de bază realizarea de legături stabile, fiabile, oportune şi continue pe toată durata desfăşurării exerciţiului. Acest lucru nu s-a dovedit a fi uşor de realizat, ci destul de dificil, având în vedere numărul mare de militari şi de ţări participante. Prin profesionalismul de care au dat dovadă, precum şi capacitatea deosebită de adaptabilitate la noi provocări, au asigurat circulaţia fluxului informaţional la parametrii maximi, facilitând astfel comanda şi controlul la toate eşaloanele.

Militarii din Batalionul OPFOR, nou înfiinţat în cadrul CILFT, au beneficiat din plin de activităţile de instruire planificate în această perioadă. Promiteam într-un articol anterior că voi reveni de fiecare dată cu noi amănunte în legătură cu evoluţia acestei structuri. De data aceasta, am stat de vorbă cu cei doi ofiţeri care s-au instruit alături de colegii lor în cadrul structurii OPFOR, constituită pentru exerciţiul „Saber Guardian – 16”.

„Am participat, alături de un locotenent american, la toate activităţile ce se desfăşoară în conducerea unui pluton american, de la preluarea misiunii din OPORD-ul (ordinul de operaţii) companiei, până la transmiterea ordinelor către echipaje. Am avut privilegiul să comand un pluton de infanterie, care avea în dotare tancuri de tip M1A2 «Abrams» şi vehicule blindate «Bradley».  Alături de subordonaţii americani am avut ocazia să folosesc alte tehnici şi proceduri, specifice lor. De asemenea, am observat modul de exercitare a actului de comandă la nivel pluton, şi mă refer aici la relaţiile dintre comandantul de pluton cu înlocuitorul acestuia şi subordonaţi, care este diferit de al nostru. Nicio întrebare pe care o adresam nu era tratată superficial, ci primeam toate detaliile necesare. Pot spune că în această perioadă am acumulat foarte multe informaţii noi, pe care sunt nerăbdător să le transmit colegilor mei” – ne-a declarat locotenentul Tiberiu Poparad.

Alături de militarii din plutonul de cercetare american condus de locotenentul Lewis Johnson s-a aflat şi locotenentul Nadia Sălăvăstru: „Pe timpul exerciţiului am acţionat în situaţii tactice în teren alături de partenerii americani. Am desfăşurat misiuni specifice subunităţilor de cercetare, cu accent pe misiunea de «screening», aceasta presupunând avertizarea timpurie a forţelor principale despre poziţia, capabilităţile şi acţiunile adversarului, precum şi împiedicarea, hărţuirea sau distrugerea elementelor înaintate ale cercetării adversarului. Împărtăşirea cunoştinţelor şi a experienţei acumulate, cât şi deţinerea avantajului cunoaşterii terenului au fost punctele forte pentru îndeplinirea misiunilor executate. Am realizat că folosim aceleaşi proceduri, că nivelul de pregătire al personalului este asemănător, principala diferenţă fiind modul în care se întrebuinţează sprijinul logistic, iar aceasta datorită înzestrării diferite.”

La rândul său, locotenentul Lewis Johnson s-a arătat foarte încântat de experienţa acumulată în cadrul exerciţiului „Saber Guardian – 16”: „Instruirea în Cincu este o experienţă deosebită pentru mine şi pentru militarii din Garda Naţională. Să te instruieşti într-un mediu multinaţional îţi oferă posibilitatea de a folosi aceleaşi tehnici, tactici şi proceduri. A fost o plăcere să ne instruim alături de militarii români. Sper ca şi pe viitor să putem beneficia de asemenea oportunităţi de instruire în Cincu. CILFT este o facilitate excelentă, care oferă o varietate mare de posibilităţi de instruire.”

Din perspectiva exerciţiului „Saber Guardian”, anul 2017 se anunţă a fi unul plin de provocări, având în vedere amploarea dată de aproximativ 20.000 – 25.000 militari din Europa, ce se vor instrui în comun pentru a atinge acelaşi scop comun, acela de a  îndeplini cerinţele de standardizare ale Alianţei.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 40
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 40
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 35

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 155

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 51

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 428

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 308

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 202

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 736

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 969

Citeşte şi:

În perioada 28 – 31 iulie, forţele participante la exerciţiul "Saber Guardian-16" au executat exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX) în...
În aria poligonului Cincu s-a dat ultima "luptă" a exerciţiului multinaţional "Saber Guardian-16". Sâmbătă, 6 august, pe dealurile din poligonul...

Comentarii