Lecţii de patriotism

Dragana Mihalaiche, împreună cu locotenent-colonelul Radu Sichim, redactorul-şef al redacţiei "Uniţi sub tricolor" în cabina de înregistrare a postului Radio Timişoara
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 15.04.2013

La ceremonia organizată cu ocazia plecării în teatrul de operaţii a Batalionului 1 Manevră "Golden Lions" din Arad mi-a fost dat să văd ceva inedit: reprezentanta organizaţiei neguvernamentale FACIAS, d-na Oana Florea, a venit cu un dar din partea unui grup de copii dintr-o grădiniţă bucureşteană, pentru militarii bănăţeni care urmau să plece în teatrul de operaţii.

REDACTOR-ŞEF, COLONEL DRAGOŞ ANGHELACHE
Redactor-şef, colonel Dragoş Anghelache

Ineditul dar consta într-un tricolor pe care cei mici desenaseră, într-un colţ, o casă, în dreptul căreia scriseseră "România", iar la mijloc, schematic desenaseră o faţă zâmbitoare, sub care era scris: "Vă iubim, băieţii noştri!". Tricolorul venise însoţit şi de un set de planşe în acuarelă, realizate de copii, un dar de suflet "din partea celor mai mici cetăţeni ai ţării, pentru cei mai curajoşi cetăţeni ai ei", după cum ne-a declarat d-na Oana Florea.

Sunt de mulţi ani în presa militară, am participat, prin natura meseriei, la multe astfel de ceremonii, însă a fost pentru prima dată când militarilor noştri li s-a adus un dar de suflet atât de curat.

Aceasta a fost prima lecţie de patriotism.

Într-o corespondenţă din Afganistan, căpitanul Adrian Jianu relata faptul că militarii noştri primiseră scrisori din partea unor copii dintr-o şcoală primară din Statele Unite ("Daruri de la copii, daruri de la Dumnezeu", p.77). Printre destinatari s-a aflat şi maiorul Florentin Lazăr. Scrisoarea primită de el venea de la Menneh, unul dintre copiii americani. Maiorul Lazăr a luat lucrurile în serios şi i-a răspuns acelui copil.

Pentru că în materialele trimise redacţiei noastre apărea şi scrisoarea lui Menneh, am privit-o cu mai multă atenţie. Concluzia a fost simplă: scrisoarea făcea parte dintr-o campanie organizată în diferite şcoli elementare americane. Copiilor li se distribuiseră nişte imprimate care începeau cu "Dragă eroule", după care urma un spaţiu liber, liniat, în care se putea scrie. În acest fel, cetăţenii americani sunt învăţaţi încă de mici că soldaţii lor sunt eroi, chiar dacă nu au căzut la datorie, chiar dacă nu s-au întors acasă răniţi sau mutilaţi. Sunt eroi pentru că merg la luptă, pentru a apăra interesele Statelor Unite ale Americii.

Aceasta a fost a doua lecţie de patriotism.

La vremea respectivă, iniţiativa copiilor americani şi scrisoarea de la Menneh mi-a lăsat şi un gust amar, lucru împărtăşit şi unui om pentru care am un respect deosebit. Am făcut comparaţie cu ceea ce se întâmpla la noi. Nu am pretenţia să se distribuie astfel de formulare prin şcoli, fiindcă sigur s-ar găsi destule cozi de topor care să militeze pentru libertatea gândirii şi pentru a lăsa mintea copiilor curată (era să scriu "netedă"). Însă, până anul trecut, când Oana Florea (directorul executiv al FACIAS) a participat la ceremonia de plecare în teatru a militarilor arădeni şi le-a adus acel minunat dar din partea acelor copii de la grădiniţă, mi-am dat seama cât de importante sunt asemenea gesturi pentru ai noştri.

Surpriza (plăcută) a venit la puţin timp de la publicarea articolului primit din Afganistan. Locotenent-colonelul Radu Sichim, redactorul-şef al emisiunii "Uniţi sub tricolor" difuzată de postul "Radio Timişoara", ne-a sunat la redacţie ca să ne povestească despre iniţiativa elevilor din Liceul Teoretic "Grigore Moisil" de a trimite scrisori militarilor timişoreni aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. Iniţiativă care aparţine profesoarei Liliana Porojan ("Scrisoare către un soldat", p.79), iar mai multe amănunte se pot găsi în website-ul revistei ori în pagina noastră din reţeaua de socializare Facebook.

Aceasta a fost a treia lecţie de patriotism.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 160

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 205

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 134

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 654

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 875
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 415

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 669

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 769

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,027

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,027

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 782

Citeşte şi:

Comentarii