Despre menţinerea valorii resursei umane

Militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată la exerciţiul "STEADFAST JAZZ 2013", desfăşurat în Polonia
Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 15.12.2013

Între activele unei organizaţii, cea mai de valoare este resursa umană, fie că vorbim despre costurile implicite realizării unei resurse umane valoroase, fie că vorbim despre beneficiile implicite utilizării unei resurse umane valoroase.

REDACTOR, MAIOR DAN CRIŞAN
Redactor, maior Dan Crişan

Pentru orice organizaţie, aserţiunea necesită re-evaluarea doctrinară, în substanţă, depăşindu-se aparenta decupare a ideii din ansamblul unei ideologii ieftine. Într-o societate ca a noastră, în care finanţarea economică sprijină neîndestulător organizaţiile sale de bază, orientarea către păstrarea şi, de ce nu, dezvoltarea resursei umane, pe niveluri de acţiune, devine prioritară în politicile organizaţionale. Astfel, membrii organizaţiilor nu se transformă în martori pasivi ai propriei destructurări organizaţionale. Aşadar, concentrarea costurilor spre realizarea resursei umane valoroase poate fi făcută, inclusiv prin comprimarea costurilor pentru alte resurse ale organizaţiei.

Armata, una dintre organizaţiile fundamentale ale societăţii româneşti, are parte, într-un prezent continuu, de insuficientă finanţare din partea societăţii, căreia îi este pilon de susţinere. Departe intenţia de a arunca vreo vină, în acest context, asupra societăţii româneşti, căreia, în continuare, armata îi va fi acelaşi pilon de susţinere. Prezentul continuu la care făceam vorbire la începutul acestui paragraf nu poate să facă mai mult din punct de vedere strict al finanţării. Ceea ce se poate face însă de către armată este evitarea pericolului apariţiei fatalităţii mioritice prin păstrarea şi, eventual, dezvoltarea resursei umane. Experienţa ultimilor zece ani a demonstrat că pe zona calităţii umane, armata nu s-a aflat pe direcţia „loviturii principale” a subfinanţării devenite cronice.

Potrivit doctrinei instruirii Armatei României, învăţământul militar, instrucţia, exerciţiile şi instruirea prin practicare formează pachetul complex din dinamica pregătirii individuale şi colective a organizaţiei. Standardizarea instrucţiei, orientarea pe misiuni a unităţilor şi experienţa acumulată la nivel instituţional sunt vectori adiţionali care se regăsesc în constructul actual al resurselor umane ale armatei. Ceea ce se desprinde însă ca un fir roşu este ideea de dinamică a formării profesionale; în fapt, de permanentizare a instruirii militarilor români.

Factorul general şi determinant care poate păstra valoarea resurselor umane în organizaţia militară este instrucţia făcută cu intensitate, flexibilitate şi imaginaţie la niveluri mai puţin consumatoare de costuri: grupă, pluton, companie.

O altă pârghie necostisitoare – care reuşeşte să menţină concurenţa între structuri similare, întăreşte spiritul de grup intraorganizaţional şi aşează militarii într-un mediu combativ sănătos – este planificarea mai densă a competiţiilor aplicativ-militare, a concursurilor sportive, campionatelor între subunităţi şi a altor tipuri de întreceri profesionale.

Ce se poate încă utiliza cu mai puţină zgârcenie de către comandanţi este Regulamentul disciplinei militare, secţiunea recompense ale militarilor. Se poate observa cu uşurinţă că, fără a demonetiza acest important instrument aflat la îndemână, recompensarea măcar simbolică a celor mai buni militari nu împovărează unitatea, ci ajută la menţinerea standardului profesional la nivelul pe care însuşi comandantul îl ordonă unităţii pe care o comandă.

De asemenea, presa militară, prin reprezentanţii săi locali sau naţionali, poate fi un mecanism uşor de folosit de către liderii militari în sprijinul creşterii satisfacţiei profesionale a militarilor virtuoşi din subordine.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 32
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 31
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 31

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 148

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 46

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 423

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 304

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 200

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 732

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 959

Citeşte şi:

Aspecte din concursul "Made for Europe" - Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir"
Publicat pe 15.07.2013
Când vine vorba de rezultatele din ultimii ani obţinute de elevii din instituţiile militare de învăţământ, tot mai mulţi jurnalişti se întreabă care...
Traversarea unui curs de apă, folosind barca pneumatică, pe timpul exerciţiului româno-american "Red Dragon 2015"
Publicat pe 15.10.2015
Se poate spune că, din punct de vedere al instrucţiei militarilor din forţele terestre, hotărârea structurilor cu putere de decizie de a tripla...
"HISTRIA 15" - activităţi practice de instruire în poligonul Babadag
Publicat pe 15.04.2016
Anul care a trecut aproape că ne-a surprins prin multitudinea şi complexitatea exerciţiilor desfăşurate în poligoanele din ţară sau din alte state,...
Comandantul de grupă explică situaţia tactică
Publicat pe 15.02.2015
În perioada 3-12 februarie, în poligonul de instrucţie "Olteniţa" al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" s-au desfăşurat exerciţiile de tip STX şi...

Comentarii