PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Că ne place sau nu, internetul face parte din "cotidianul personal" al fiecăruia şi a devenit o unealtă de care ne folosim zilnic, în diferite scopuri. Era, aşadar, imposibil ca mass-media, prin însăşi natura sa, să nu profite de un astfel de canal de comunicare ieftin şi uşor accesibil, atât pentru cei care transmit mesajele, cât şi pentru cei care le recepţionează.
![]() Redactor-şef, colonel Dragoş Anghelache |
Este clar că şi modul de a face presă, cel puţin în ultimii 10-15 ani, s-a schimbat foarte mult (nu îndrăznesc încă să spun "radical"). Deja graniţa dintre un cotidian şi un săptămânal sau o publicaţie cu o periodicitate mai mare (aşa cum este "Revista Forţelor Terestre") tinde să dispară şi, datorită (sau din cauza) facilităţilor virtualului, fiecare caută să fie prezent cu ştirile în paginile web proprii, la cât mai scurt timp de la producerea evenimentului. Faptul că internetul a provocat schimbări spectaculoase se observă mai ales în presa radio: şi-ar fi închipuit cineva, cu numai zece ani în urmă, că o redacţie radio ar fi avut nevoie de fotoreporter? Sau, ca să trecem în partea cealaltă: ne-am fi închipuit noi, cei de la revistă, că am avea nevoie să producem şi să folosim fişiere video?
Internetul a reuşit să facă unele încrucişări interesante în mass-media – print, audio şi video –, fiecare "furând" soluţii de la "vecini", iar presa tipărită a devenit, mai degrabă, supliment al propriilor site-uri web. Acest fenomen ne-a atins şi pe noi, cei care edităm "Revista Forţelor Terestre". Dacă în anul 2006, când am realizat site-ul publicaţiei, îl concepuserăm pentru a publica online articolele din revista tipărită (pentru a fi accesibile şi camarazilor noştri din teatrele de operaţii), începând cu 2012, lucrurile se petrec exact invers: facem selecţia articolelor publicate în virtual pentru a le introduce în revista tipărită. Mai mult, prin folosirea codurilor de citire rapidă, căutăm o conectare a revistei la mediul virtual, unde posibilităţile (cel puţin pe parte foto) sunt cu mult mai generoase.
Am senzaţia că fac parte dintre privilegiaţii care asistă la un fenomen cosmic: două galaxii care se apropie – Galaxia Gutenberg şi Galaxia Web. Rămâne de văzut dacă una o va îngloba pe cealaltă sau, mai plauzibil, dacă din fuziunea celor două va rezulta o nouă entitate. Dar consider că "webofobia" unor confraţi din presa militară este nejustificată. Este o prostie să nu exploatăm la maximum posibilităţile pe care ni le oferă mediul virtual, aşa cum ar fi o prostie să renunţăm definitiv la print, în favoarea exclusivă a internetului. Noi, cei de la "Revista Forţelor Terestre", credem că am găsit echilibrul între cele două medii.
Comentarii