PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Din anul 2007, publicaţia noastră este prezentă la aproape toate competiţiile sportive organizate de Statul Major al Forţelor Terestre sau la care participă personal din forţele terestre: "spartachiadele" între colegiile naţionale militare, între instituţiile militare de învăţământ superior, între centrele de instruire sau concursurile aplicativ-militare între marile unităţi.
![]() Redactor-şef, colonel Dragoş Anghelache |
Am fost impresionat de dăruirea cu care adolescenţii concurează la Olimpiadele de Vară ale Sportului Militar Liceal şi am remarcat rezultatele obţinute, mai ales la atletism, uneori acestea fiind foarte apropiate de cele din concursurile naţionale pentru juniori. În afară de competiţiile dintre colegiile militare liceale, aceiaşi elevi participă la concursuri interjudeţene unde "se bat" cu elevii de la liceele cu program sportiv. De fiecare dată urcă pe podium, şi nu sunt rare ocaziile când sunt chiar pe prima treaptă.
Pe foştii elevi militari i-am regăsit, de cele mai multe ori, în competiţiile sportive dintre academiile categoriilor de forţe, unde au aceeaşi prestaţie din timpul liceului, cu rezultate îmbunătăţite.
Urmează, apoi, competiţiile aplicativ-militare şi sportive între marile unităţi militare: campionatele de schi, competiţiile de vară, "Roza cercetaşului", Alpiniadele Vânătorilor de Munte, concursurile de patrule etc. M-aş fi aşteptat să-i regăsesc pe foştii recordmeni din competiţiile interliceale pe pârtia de schi sau pe traseul de patrulă. Dar... s-au evaporat! Aici apare ruptura. Concurenţii cu rezultate sunt, în mare măsură, subofiţeri şi gradaţi profesionişti (cei din urmă provin, majoritatea, de la cluburi sportive locale) şi nu sunt puţine cazurile când vârsta lor este destul de "înaintată": peste 35 de ani şi, uneori, chiar peste 40. Iar oamenii aceştia fac performanţă. Prezenţa ofiţerilor tineri în loturile sportive ale unităţilor este quasiinexistentă: eventual unul sau doi locotenenţi, "de sămânţă". Ei sunt, mai degrabă excepţia, decât regula.
Şi atunci mă întreb, nedumerit-retoric: unde au dispărut sublocotenenţii? Unde sunt acei elevi din colegiile militare cu performanţe la atletism şi la tir? De ce nu se regăsesc în loturile sportive ale unităţilor? Îmi este greu să cred că "tocilarii" au luat la academii, iar "sportivii" s-au dus cu toţii la şcolile de maiştri militari şi subofiţeri.
Răspunsul se găseşte în curtea fiecărei unităţi militare şi n-ar fi rău să medităm asupra acestui subiect.
Comentarii