PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
De trei ori instrucţie

adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 15.10.2015
Se poate spune că, din punct de vedere al instrucţiei militarilor din forţele terestre, hotărârea structurilor cu putere de decizie de a tripla numărul de exerciţii în anul 2015 a constituit un mare avantaj.
![]() Secretar general de redacţie, locotenent-colonel Ion Adrian Curiman |
Acţiunile complexe, în care s-au instruit forţe de tip joint, multinaţionale sau interinstituţionale, folosind un limbaj comun, proceduri şi tactici comune, au oferit ocazia creşterii interoperabilităţii între diferite structuri.
Numărul mare de activităţi de instruire din acest an, văzut ca un privilegiu oferit militarilor – din punctul de vedere al clasei politice româneşti –, sau ca o stare de normalitate – din punctul de vedere al ostaşilor – reprezintă, în cele din urmă, un complex de măsuri cuprinzătoare ale NATO, de asigurare a flancului de sud şi sud-est al Alianţei.
În altă ordine de idei, toate aceste exerciţii, pe care le-am abordat din mai multe perspective în paginile "Revistei forţelor terestre", au constituit un efort financiar considerabil din subţirele buget al statului. Poate şi din acest motiv, interesul opiniei publice pentru militari şi activităţile pe care ei le-au desfăşurat a crescut în mod simţitor în ultima perioadă.
Dornici de a fi cât mai bine pregătiţi, militarii au cerut permanent o dotare corespunzătoare misiunilor pe care le au de îndeplinit. Totuşi, mergând pe principiul unui bun prieten al meu, care a adaptat una din învăţăturile Sfintei Scripturi: "Cere şi ţi se va... cere", Armata României va trebui să fie pentru societatea civilă garantul unui climat de stabilitate. Cu siguranţă, acest lucru se va putea îndeplini respectând acelaşi principiu, dar privit din perspectivă cazonă, căci numai cu o dotare care să ţină pasul cu tehnologia modernă, acţiunile militarilor vor putea fi în concordanţă cu prevederile constituţionale.
Comentarii