Două detaşamente au revenit din teatrul de operaţii Afganistan

După efectuarea Apelului solemn, comandanţii detaşamentelor raportează prezenţa; efectivul este complet
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 12.08.2016

 

Batalionul 265 Poliţie Militară a organizat ceremonia de revenire din Afganistan a două detaşamente: International Military Police şi Army Institutional Advisory Team.

Evenimentul s-a desfăşurat vineri, 12 august, în cazarma unităţii bucureştene de poliţie militară, în prezenţa reprezentantului Componentei Operaţionale Terestre, colonel Eduard Efrimescu, şi a reprezentantului  Comandamentului Forţelor Întrunite, colonel Ştefan Cernat. Nu au lipsit de la eveniment rude şi apropiaţi ai militarilor sosiţi din Afganistan.

Reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, împreună cu comandantul Batalionului 265 Poliţie Militară, colonel Tiberiu Bugeac, au trecut formaţia în revistă, apoi s-a efectuat Apelul solemn, la sfârşitul căruia, comandanţii celor două detaşamente au raportat încheierea cu succes a misiunii şi revenirea în ţară în efectiv complet. A urmat oficerea slujbei religioase de către preotul militar al Statului Major al Forţelor Terestre, părintele Valentin Lazăr, defilarea efectivelor Batalionului 265 Poliţie Militară şi a celor două detaşamente încheind ceremonia dedicată revenirii din teatrul de operaţii a poliţiştilor militari bucureşteni şi a artileriştilor bârlădeni.

Poliţiştii militari şi-au desfăşurat activitatea în Baza Aeriană Bagram, unde au avut misiunea ca, împreună cu partenerii americani, să menţină climatul de ordine şi disciplină militară în cea mai mare bază militară din teatrul de operaţii din Afganistan. "Prin modul de executare a misiunii şi prin comportamentul colegilor mei, am stabilit un nou etalon pentru misiunile de poliţie miltară şi am reprezentat cu mândrie imaginea Armatei României" - a specificat în discursul său, căpitanul Marius Bulgariu, comandantul Detaşamentului International Military Police (IMP).

Militarii bârlădeni au efectuat activităţi de consiliere şi asistenţă a comandamentelor principalelor instituţii de învăţământ militar ale armatei afgane: Academia Naţională de Apărare Afgană şi Centrul Naţional de Pregătire, precum şi şcolile şi universităţile din subordinea acestora. "Am lucrat îndeaproape cu ofiţeri din armatele altor ţări, precum: Statele Unite ale Americii, Turcia, Danemarca, Germania, Finlanda, Croaţia. Scopul nostru comun a fost îndrumarea şi ajutarea părţii afgane în domeniile de responsabilitate" - a declarat comandantul Detaşamentului Army Institutional Advisory Team (AIAT), locotenent-colonel Ionuţ Roşu. Acesta a mai adăugat că echipa pe care a comandat-o a reprezentat patria cu cinste şi mândrie, a demonstrat profesionalism în toate activităţile desfăşurate, iar aprecierile conducerii aliate, prin directorul acesteia, colonelul (UK) Andrew Jackson, şi şeful CJ7, general de brigadă Michael Podzus, au confirmat că militarii români sunt parteneri de încredere. "Am lăsat în Afganistan mulţi prieteni, atât în rândul colegilor din Coaliţie, cât şi în rândul ofiţerilor afgani, care şi-au exprimat regretul despărţirii" - a încheiat locotenent-colonelul Ionuţ Roşu.

Reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, colonelul Ştefan Cernat, a apreciat modul exemplar în care detaşamentul de poliţie militară a asigurat, împreună cu partenerul american, ordinea şi disciplina în Baza Aeriană Bagram, precum şi contribuţia pe care Detaşamentul AIAT a avut-o în procesul de instruire, consiliere şi asistenţă a intituţiilor de învăţământ ale armatei afgane, în consilierea structurilor de comandă ale insitituţiilor de învăţământ militar afgane în domeniul recrutării, instruirii şi dotării, la planificarea şi desfăşurarea activităţilor de instruire. Colonelul Ştefan Cernat a apreciat că "militarii români şi-au îndeplinit sarcinile cu responsabilitate, au confirmat buna pregătire de specialitate şi au avut rezultate de excepţie, apeciate pozitiv de către partenerii participanţi la operaţia «Resolute Support», la care se adaugă mulţumirile sincere ale Comandamentului Forţelor Întrunite".

Reprezentanţii Componentei Operaţionale Terestre şi Comandamentului Forţelor Întrunite au ţinut să mulţumească, personal, fiecărui militar participant la misiunea în teatrul de operaţii Afganistan şi să transmită aprecierile atât ale şefului Statului Major al Forţelor Terestre, cât şi ale conducerii Statului Major General, pentru modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile în cadrul detaşamentelor din care au făcut parte. Căpitanul Marius Bulgariu a strâns mâna fiecăruia dintre subordonaţii săi, mulţumindu-le pentru faptul că au făcut o adevărată echipă pe care s-a putut baza în îndeplinirea misiunilor ce le-au avut de executat în Baza Aeriană Bagram.

"Detaşamentul de poliţie militară a desfăşurat activităţi de menţinere a ordinei şi disciplinei militare în Baza Aeriană Bagram, una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan – a declarat căpitanul Bulgariu presei militare, prezente la eveniment. Am patrulat împreună cu partenerul american, iar începând cu 19 martie, din cauza reducerii efectivului poliţiştilor militari americani, a trebuit să preluăm o mare parte din responsabilităţile acestora, ceea ce, pentru noi, a fost ca o ridicare a ştachetei. Toţi oamenii pe care i-am avut în subordine s-au comportat ca nişte profesionişti desăvârşiţi şi ţin să-l menţionez pe operatorul nostru radio, caporalul Cristian Tănase, care este un excelent specialist. Vreau să subliniez, în încheiere, că o misiune în Baza Aeriană Bagram este o şansă pentru a te desăvârşi profesional, deoarece acolo se execută real toate misiunile cu care se poate întâlni un poliţist militar".

Comandantul Detaşamentului AIAT, locotenent-colonelul Ionel Roşu, aprecia, de asemenea, profesionalismul echipei pe care a comandat-o în Afganistan: "Am avut experţi în domeniile: personal, comunicaţii şi informatică, operaţii, logistică şi instrucţie, care au lucrat fiecare în mod independent, numai cu parteneri din alte armate NATO; n-au fost doi români în aceeaşi echipă. Colegii mei au făcut foarte multe lucruri bune, care au ieşit în evidenţă, iar la întrunirile pe care le-am avut cu seniorii naţionali, am fost mândru că de fiecare dată s-a vorbit numai la superlativ despre oamenii mei".

În conformitate cu angajamentele pe care România şi le-a asumat în cadrul operaţiei "Resolute Support" din Afganistan, Statul Major al Forţelor Terestre a destinat o structură de valoare detaşament de poliţie militară (10 militari) pentru executarea misiunilor specifice de securizare a Bazei Aeriene Bagram, în cadrul structurii multinaţionale de poliţie militară constituite în acest sens. Personalul care încadrează această structură planifică şi execută misiuni în cooperare cu celelalte forţe NATO şi ANSF (Forţele de securitate  afgane), în scopul participării la efortul comun de menţinere a securităţii şi ordinii în interiorul bazei.

Detaşamentul AIAT execută misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a forţelor de securitate afgane la nivel de corp de armată, respectiv echivalentul lor din Poliţia Naţională Afgană, Poliţia de Frontieră Afgană şi din Centrele de Conducere Operaţională regionale din cadrul CJ7, pentru îndeplinirea obiectivelor operaţiei "Resolute Support".

Ambele detaşamente se află la rotaţia a IV-a, la data redactării articolului, militarii din ultima rotaţie executând deja misiuni specifice în Afganistan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 95
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Liniştea dinaintea furtunii. Poliţiştii militari aşteaptă semnalul comandantului, pentru a putea pătrunde peste ceilalţi insurgenţi care se adăpostesc într-o casă
Publicat pe 02.07.2015
Joi, 2 iulie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară a avut loc o evaluare statică şi acţională a Detaşamentului de poliţie militară care...

Comentarii