PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ÎNTÂLNIRE CU ARMATA - ”Micii Cercetaşi”, ediţia a III-a

Publicat pe 17.08.2016
Recent, în Tabăra militară Brădet, din judeţul Braşov, s-a desfăşurat a treia ediţie a taberei "Micii Cercetaşi". Timp de o săptămână, cu mic cu mare, 56 de copii ai cadrelor militare din Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti" au pornit la drum, în căutarea aventurii.
Proiectul se află la a treia ediţie şi are ca scop promovarea profesiei şi a învăţământului militar în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani.
În acest an, participanţii au avut parte de un program divers, ce a cuprins atât activităţi recreative, cât şi ore de cultură generală. Activităţiile aplicativ-militare au reprezentat un element de noutate pentru cei mici, stârnind interes şi curiozitate în rândul participanţilor. Copiii au participat cu entuziasm la înviorare, au învăţat noţiuni de topografie, orientare în teren cu busola şi harta, tehnici de acordare a primului ajutor, dar şi tehnici de supravieţuire în zona montană. Dintre toate acestea, confecţionarea diferitelor tipuri de focuri a reprezentat activitatea principală în topul preferinţelor celor mici.
După jumătate de zi de forfotă şi deplasări pe plaiuri deluroase, programul de după-amiază a fost presărat cu jocuri în echipă, vizite la obiective turistice şi militare din zonă, concusuri de poezie, cântece ostăşeşti, glume, poveşti şi focuri de tabără.
Familiarizându-se cu misiunile cercetaşilor şi regulile milităreşti, gândurile celor mici s-au îndreaptat spre militarii din familiile lor. Nu dorul de casă a fost motivul, ci numeroasele întrebări şi curiozităţi ce au dat năvală. Fără să stea prea mult pe gânduri, ajutaţi de instructorii militari aflaţi în tabără, micii cercetaşi şi-au facut curaj şi au aşternut pe hârtie gândurile lor. Au vrut să trimită militarilor români aflaţi în misiune în teatrul de operaţii Afganistan o scrisoare, un gând bun, o listă de întrebări, sau pur şi simplu un desen făcut cu drag. Unii dintre participanţi au părinţii sau rudele în misiune în Afganistan, alţii nu, însă asta a contat cel mai puţin. Copiii şi-au dorit un singur lucru - să împărtăşească militarilor puţin din experienţa căpătată în tabără, din gândurile şi sentimentele lor. De la aproximativ 4 000 de km, aceştia au transmis către militarii români aflaţi în misiune departe de casă scrisori, desene, gânduri frumoase şi o listă întreagă de întrebări şi curiozităţi, ce aşteaptă nerăbdătoare răspunsuri.
Nu este de mirare că pe timpul taberei participanţii au fost numai ochi şi urechi. În timp ce unii dintre ei se află la prima experienţă de acest fel, ceilalţi şi-au reamintit cu bucurie ceea ce au învăţat la ediţiile trecute ale taberei. Cei cu experienţă în domeniu au avut şansa de a-şi consolida cunoştinţele, devenind mici instructori şi ajutor de nădejde pentru cadrele militare responsabile de activitate. "Cu mic cu mare, cu toţii am avut de învăţat lucruri noi, ne-am distrat şi am legat noi prietenii" – ne-a mărturisit plutonierul George Ichim, instructor în tabăra militară.
La festivitatea de încheiere a taberei, energici şi plini de voie bună, micii cercetaşi au defilat mândri în faţa părinţilor. Locotenent-colonelul Cătălin Crăcea a înmânat participanţilor diplome şi insigne, le-a mulţumit pentru receptivitate şi le-a urat mult succes pe viitor. În momentul despărţirii, copiii au plâns şi s-au îmbrăţişat. Bucuria nu a ţinut mult întrucât, şi de această dată, tabăra s-a terminat mult prea repede.
Comentarii