Vânătorii de munte argeşeni se pregătesc pentru exerciţiul "Combined Resolve VII"

Militarii argeşeni participă la diferite cursuri de specializare organizate de partenerul american
Locotenent-colonel Eduard BORHAN
Publicat pe 04.09.2016

 

Train to win! Acestea sunt cuvintele ce te întâmpină la sosirea în facilităţile de instruire de la Hohenfels. Pentru militarii Batalionului 33 Vânători de Munte, timp de trei săptămâni acest centru de instruire va deveni a doua cazarmă.

Peste 250 de militari din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" sunt angrenaţi, în luna septembrie, în exerciţiul "Combined Resolve VII" la Centrul Multinaţional de Instruire pentru Luptă din Hohenfels, Germania. Împreună cu vânătorii de munte argeşeni se instruiesc militari din 16 ţări NATO şi partenere. După o scurtă perioadă de acomodare, militarii noştri au început cursurile care asigură pregătirea statului major şi a structurilor luptătoare pentru următoarea etapă de instruire ce urmează a se desfăşura în teren.

Principalele informaţii despre aceste cursuri ne sunt oferite de către maiorul Costinel Popa, şeful Operaţiilor batalionului. "Comandamentul şi forţele luptătoare au participat la două tipuri de cursuri: cele organizate de echipa observatorilor-controlori americani, unde s-a prezentat modul de evaluare a structurilor şi comandamentului batalionului, şi principalele măsuri de securitate şi sănătate în muncă ce trebuie respectate pe timpul exerciţiului". Cursurile organizate de statul major al brigăzii americane în subordinea căreia vânătorii de munte argeşeni urmează să execute exerciţiul tactic multinaţional au avut scopul de a familiariza participanţii cu procedurile de operare ale acestei mari unităţi, realizarea interoperabilităţii şi combinarea capabilităţilor operaţionale ale ţărilor participante la exerciţiu, a mai explicat maiorul Popa.

Dar instrucţia n-ar fi posibilă fără a avea asigurată un suport logistic solid. Compartimentul logistic al batalionului a trebuit să facă faţă suportului logistic real, dar şi  celui specific lucrului în mediul internaţional. Maiorul Radu Herciu, şeful logisticii batalionului, prezintă câteva detalii: "Suportul logistic a fost centrat pe două linii mari de efort, respectiv transportul echipamentului, materialelor şi a personalului din garnizoana de dislocare la pace, respectiv Curtea de Argeş, către garnizoana de desfăşurare a exerciţiului, respectiv baza militară din Hohenfels, Germania. Cea de a doua linie de efort logistic a fost centrată pe luarea în primire a echipamentelor, a spaţiilor, precum şi integrarea suportului logistic specific armatei române şi conform doctrinei NATO în cadrul suportului logistic integrat, multinaţional, care trebuie să se desfăşoare în cadrul exerciţiulul ce se desfăşoară la Hohenfels".

Şi militarii din structurile luptătoare au beneficiat de experienţa instructorilor din Centrul Multinaţional Întrunit de Pregătire pentru Luptă din Hohenfels şi au putut să se pregătească, alături de colegii lor din celelalte ţări participante. Căpitanul Alexandru Ivanov, comandant de companie, spune că, de când au ajuns la Hohenfels, liderii-cheie, respectiv comandanţii de grupe şi de plutoane au participat la diferite cursuri de specializare organizate de partenerul american. "Cele mai importante ar fi: cursul de descoperire şi marcare a dispozitivelor explozive improvizate, cursul de colectare şi diseminare a informaţiei, iar o parte dintre şoferii companiei au luat în primire şi s-au familiarizat cu maşinile de luptă tip HUMMVEE puse la dispoziţie de partenerul american, în timp ce sanitarii au participat la cursuri de specializare de combat life saver. Comandanţii de plutoane şi de grupe s-au familiarizat cu SOP-urile (procedurile standard de operare – n. red.) partenerilor cu care vom coopera în acest exerciţiu pentru a deveni interoperabili şi a încheia exerciţiul cu succes.

Zilele următoare, până la începerea exerciţiului, sunt destinate pregătirii tehnicii de luptă participante la exerciţiu şi desfăşurării exerciţiilor tactice integratoare, care să ajute structurile participante să cunoască capabilităţile fiecăreia şi să dezvolte un mecanism prin care să fie depăşite limitările date de reglementările naţionale sau de înzestrarea diferită.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii