Bucuria ursuleţului de pluş în Afganistan

 

O misiune mai aparte pentru militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei. O misiune cu specific CIMIC în care militarii români doresc să aducă un zâmbet pe chipul copiilor afgani, într-o zi a cărei semnificaţiei ei nu o cunosc: Ziua Internaţională a Copilului.

"Echipajul 6, Petcu?" "Prezent!" "Bărbulescu?" "Prezent!" "Nedelcu?" "Prezent!" "În câteva momente ne vom îmbarca şi vom porni spe satul Hakim Jan. Fiţi cu ochii în patru !" Aşa a început o nouă misiune de patrulare pentru Compania ll Eagles. Căpitanul Săndel Ştefan, aflat la a cincea misiune într-un teatru de operaţii, se asigură că totul va decurge conform planului. Toţi oamenii sunt prezenţi şi toţi ştiu ce au de făcut. Este o misiune aparte: vor merge într-un sat unde vor ajuta copii. Vor încerca să le aducă zâmbetul cu câteva surprize. În MRAP-urile aliniate, gata de plecare, infanteriştii încarcă jucării. Specialistul PSYOPS, alături de cel de la CIMIC, îşi stabilesc ultimele detalii. Va fi o misiune complexă. Pe lângă faptul că vor împărţi cadouri copiilor, vor încerca să-i înveţe cum să se ferească de pericole. Specialistul PSYOPS are ca obiectiv utilizarea, în totalitate, a programelor şi activităţilor destinate să-i ajute pe civilii afgani să înţeleagă importanţa prezenţei forţelor Coaliţiei în zonă, aşa cum ne explică plutonierul-adjutant Valentin Nicolae. La rândul său, căpitanul Robert Pirtea, specialistul CIMIC, îl completează: "Încercăm să-i ajutăm cât putem. Să le facem viaţa mai uşoară şi să le demonstrăm că nu sunt singuri. Suntem aici pentru ei, pentru civilii afgani, pentru copiii lor. Scopul nostru este acela de a-i spijini".

Se dă semnalul de plecare. Militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" se îmbarcă şi pornesc în coloană spre zona special aleasă de ei. Acolo, în satul Hakim Jan, sunt foarte mulţi copii, care poate, până acum, nu au ştiut că de 1 iunie ei sunt în centrul atenţiei. După o deplasare de câteva ore, se zăresc locuinţele afganilor. Satul este în mijlocul deşertului. Şi totuşi, la mai puţin de un kilometru sunt culturile de grâu de peste un metru. Suntem lămuriţi rapid. Au sisteme de irigaţii care i-ar face invidioşii pe agricultorii noştri.

Este ora 7 dimineaţa şi soarele arde cu putere. Aici, ziua, temperaturile ating şi 45 de grade. "Şi este primăvară" spune, top-cover-ul unui MRAP, în timp ce-şi şterge fruntea de sudoare. "Cu vesta 30 de kilograme, cu casca de alte patru, trebuie să ai un organism de fier să poţi rezista. Să poţi să ai grijă de tine, de camarazi, să fii atent la tot ce se întâmplă în jur şi, dacă ţi se pare ceva suspect, să anunţi", ne explică caporalul Vasile Savu, cel care se asigură din turela MRAP-ului că se poate debarca fără probleme.

Intrăm în sat. Copii afgani se adună imediat pe lângă militari, de parcă se aşteptau să fim prezenţi acolo. Curiozitatea li se citeşte în ochi şi prezenţa lor nu poate fi decât de bun augur, căci este primul şi cel mai evident semn că suntem bineveniţi. Sunt învăţaţi cu armele din fragedă pruncie. Sunt obişnuiţi cu prezenţa militarilor şi, totuşi, se apropie cu teamă. Asta până când românii din forţele terestre, împreună cu partenerii afgani şi americani, încep să împartă jucării.

Nu are mai mult de patru ani. Este plin de praf, în picioruşele goale şi aleargă spre plutonierul-adjutant Valentin Nicolae. Privirea copilului este tristă, dar în momentul în care primeşte un ursuleţ de pluş se înseninează brusc. Militarul român i-a devenit prieten. Se prinde de piciorul lui pentru a-l lua în braţe. "Maninah" (Mulţumesc – n.r.) spune cu voce stinsă şi cu ochii plecaţi. În câteva minute militarii sunt încojuraţi de zeci de micuţi. Bucuria se poate citi pe chipurile brăzdate de soarele arzător în momentul în care primesc fie un ursuleţ, fie un iepuraş de pluş şi multe alte jucării. "Romania is good!" ne spune un alt copil. Sunt veseli, râd zgomotos şi-şi studiază jucăriile. Pentru ei, acest gest reprezintă ceva inedit. Rugăm interpretul să ne ajute să vorbim cu unul din copii. Suntem curioşi să vedem ce părere are despre faptul că au primit vizita militarilor. "Pe ursuleţul meu îl cheamă Hakim, o să am grijă de el", ne spune unul din băieţi, care nu are mai mult de şase ani. Într-o mână are ursuleţul. În cealaltă ţine strâns un pliant. Îl studiază cu atenţie. "Această carte îi poate salva viaţa" ne spune interpretul. Pliantul, realizat de specialiştii PSYOPS îi învaţă pe copii despre pericolul minelor, al dispozitivelor explozive improvizate, al proiectilelor.

Suntem de mai bine de oră în satul Hakim Jan din provincia Daman. Ne apropiem de finalul misiunii noastre. Ne despărţim cu greu de micuţii afgani. Rare sunt momentele când îi vedem râzând. Sunt copii fără copilărie. Sunt copii pentru care computerul, tableta sau telefonul de ultimă generaţie reprezintă lucruri imposibil de atins. Pentru ei, o jucărie de plus, un caiet şi un creion sunt bunurile cele mai de preţ. Ne urcăm în maşinile blindate şi pornim spre bază. Copii, cu jucăriile în mâini, aleargă după noi şi strigă "Romania, Maninah!". (România, mulţumesc! – n.r.) Mulţumirea se citeşte şi pe feţele militarilor români. "A fost o misiune de patrulare reuşită. Din toate punctele de vedere. Iar bucuria copiilor, felul în care ei ne-au întâmpinat, m-a dus cu gândul la cei de-acasă. Suntem aici şi pentru copiii noştri. Ne executăm misiunile în Afganistan şi încercăm să sprijinim poporul afgan să aibă o viaţă mai bună. Să-i ferim de cel mai periculos flagel – terorismul" ne spune comandantul Companiei II Eagles, căpitanul Săndel Ştefan.

Intrăm în Baza Aeriană Militară Kandahar cu sentimentul că astăzi am reuşit să aducem pe feţele micuţilor afgani bucuria. Cu un gest cât se poate de simplu: un ursuleţ de pluş. Acţiunile militarilor Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" în sprijinul populaţiei afgane vor continua şi în următoarele luni.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 142

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 197

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 331

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 303

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 510

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 483
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 495

Citeşte şi:

Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
Bucurii mărunte
Publicat pe 23.03.2016
Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm. Nisip cât vezi cu...
Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare cu un har special, dar conform naturii omului, facem apel mai puternic la credinţă şi smerenie numai când suntem...
Caporal Cecila Muşa, în pregătirea patrulei
Publicat pe 14.07.2016
Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru" din Buzău, Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth",...

Comentarii