Militarii Batalionului 2 Infanterie s-au întors acasă

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 09.09.2016

 

Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a organizat ceremonia de revenire din teatrul de operaţii Afganistan vineri, 9 septembrie, în cazarma unităţii.

După aproape şapte luni de misiune, militarii bucureşteni care au încadrat Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei au revenit în ţară şi, pe platoul central al cazărmii, au raportat ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc: "Misiune îndeplinită!" şi "În urma Apelului solemn nu au fost absenţi nemotivaţi". La ceremonie au participat, alături de ministrul apărării naţionale, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi şef al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Ion Ungureanu, şefi ai stucturilor centrale din Statul Major General, precum şi cadre militare în rezervă sau în retragere care, în cariera militară, au lucrat şi în Batalionul 2 Infanterie.

Batalionul 2 Infanterie, la 20 de ani de la revenirea din prima misiune externă

Misiunea pe care au încheiat-o în Afganistan se adaugă unui şir lung de misiuni pe care unitatea le-a îndeplinit cu succes, Batalionul 2 Infanterie fiind prima unitate care a executat o misiune în afara teritoriului naţional. Aceasta a fost misiunea UNAVEM III, pe care militarii bucureşteni au executat-o în Angola, în perioada 1995-1996. Astfel, anul acesta se împlinesc 20 de ani de când militarii Batalionului 2 Infanterie se întorc dintr-o misiune executată în afara teritoriului naţional (prima, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial) şi 10 ani de la prima misiune executată în Afganistan.

Locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul batalionului, le-a mulţumit ministrului apărării naţionale şi şefului Statului Major General pentru vizita pe care au făcut-o militarilor bucureşteni în teatrul de operaţii de Sfintele Paşti, "un gest care a făcut ca moralul militarilor batalionului să fie foarte ridicat, iar partenerii de Coaliţie să aprecieze grija cu care liderii României se îndreaptă către ostaşii ţării".

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a amintit că Batalionul 2 Infanterie este prima unitate la care a fost prezent când a plecat în teatrul de operaţii şi, de asemenea, ceremonia de astăzi este prima la care asistă atunci când militarii români revin din misiune. I-a felicitat pe militarii bucureşteni pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a reamintit celor prezenţi starea de insecuritate şi impredictibilitate a zonei vecine ţării noastre şi i-a îndemnat pe militarii bucureşteni ca, după binemeritata perioadă de recuperare, să reia procesul de instrucţie cu aceeaşi determinare pe care au avut-o şi până acum: "Nu veţi fi surprinşi că veţi avea destul de multe de făcut şi aici. Vom avea acelaşi ritm intensificat, cu exerciţii complexe, va trebui să implementăm deciziile importante adoptate de NATO la Summitul de la Varşovia, avem de valorizat sprijinul aliat pentru creşterea securităţii în partea noastră, de sud, a flancului estic. [...] În praful, căldura şi asprimea din Afganistan aţi făcut, stimaţi militari, lucruri extraordinare pentru oamenii de-acolo, pentru acea ţară şi pentru întreaga regiune de care aparţine, pentru alianţele importante pentru noi, dar mai ales pentru ca noi, în România, să avem un grad ridicat de siguranţă".

Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, face parte dintre comandanţii de batalioane care au îndeplinit multe misiuni externe cu unităţile pe care le-au comandat. Întrebat de reporteri ce simte atunci când i se raportează: "Misiune îndeplinită în efectiv complet!", a răspuns: "Fiecare dintre noi, cei care am participat la astfel de activităţi, ne gândim la momentele dificile pe care structurile le-au întâlnit pe timpul executării misiunilor. De asemenea, gândurile se duc spre partea aceea de voinţă şi de emulaţie pe care le-am simţit de fiecare dată atunci când pregăteam asemenea misiuni. Dar sentimentul cel mai frumos este atunci când priveşti chipurile militarilor şi-i vezi pe toţi în formaţie, liniştiţi pentru că au venit acasă şi, de asemenea, gândul către comandant, pe care doresc să-l felicit pentru modul în care a ştiut să-şi practice rolul de lider".

Distincţii pentru militarii reveniţi din Afganistan

Militarii bucureşteni, care s-au evidenţiat pe timpul îndeplinirii misiunii din Afganistan, au primit embleme şi distincţii militare. Comandantul Batalionului 2 Infanterie, locotenent-colonel Ovidiu Lungu, căpitanul Felix Băduţ, plutonierul-adjutant principal Marius Huşi şi plutonierul-adjutant Dragoş Stan au fost distinşi, de către ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, cu Emblema de Merit "În slujba păcii" clasa a II-a, iar Emblema de Onoare a Statului Major General a fost conferită locotenent-colonelului Cezar Cucuoş. Emblema de Merit "În slujba păcii" clasa a III-a a fost conferită, de către şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă, următorilor militari: căpitan Săndel Ştefan, maistru militar clasa I Iulian Cadulencu, plutonier Adrian Niţă Ştefănescu, plutonier-adjutant principal Marcel Bîrsă, plutonier-adjutant principal Ion Constantin, plutonier-adjutant Cornel Lemnaru, plutonier-adjutant Ionel Neagoe, plutonier-adjutant Ionel Petcu, plutonier-adjutant Petre Raşia, plutonier-adjutant Adrian Baraitaru, plutonier-major Gabriel Petrişor, plutonier-major Marius Iatan, plutonier-major Felix Stănimir, plutonier Marius Movilă, plutonier Mihai Puşcaşu, caporal clasa a III-a Daniel Apostol, caporal clasa a III-a Cristian Tanasă, caporal clasa a III-a Ionel Bîna, caporal clasa a III-a Mădălin Niculae şi caporal clasa a III-a Ştefan Raicu.

Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Ion Ungureanu, a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre următorilor militari: locotenent-colonel Florin Sîrbu, maior Eduard Danilov, maior Bogdan Năstase, căpitan Ovidiu Popescu şi căpitan Cătălin Ştefănescu.

În loc de epilog, la final de misiune

Din păcate, alte articole pe această temă – a misiunii militarilor bucureşteni în teatrul de operaţii din Afganistan – nu prea sunt. Spre deosebire de predecesori, doamna locotenent-colonel Mădălina Ilinca şi domnul maistru militar clasa I Iulian Cadulencu au ales să ne evite cu graţie, aşa că singurele informaţii pe care le puteţi citi în revista noastră sunt cuprinse în cele 9 (nouă) articole primite în primele două luni de misiune. Şi acelea au fost trimise cu foarte mare grijă, la o săptămână de la eveniment, ca nu cumva, din greşeală, să fie publicate în website-ul nostru înaintea... altora.  "Restul e tăcere", cum ar zice Nae Caranfil.

Cu toată această atitudine, de cowboy supărat pe sat, militarii din Batalionul 2 Infanterie îşi vor găsi loc în paginile publicaţiei noastre, tipărite sau virtuale, de câte ori vom putea să fim prezenţi acolo unde ei îşi desfăşoară activităţile. Ar fi lipsit de profesionalism (din partea noastră) să procedăm altfel.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 167
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"
Publicat pe 29.02.2016
În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de...
În Afganistan, peisajul te convinge cu greu că este primăvară. Obişnuiţi din ţară cu multitudinea de culori, aici, cât vezi cu ochii întâlneşti nisip...
Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
Caporal Cecila Muşa, în pregătirea patrulei
Publicat pe 14.07.2016
Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru" din Buzău, Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth",...

Comentarii