Cupa presei la tir: "Atenţie, trag ziariştii!"

Înainte de trageri, ziariştilor li s-au prezentat măsurile de siguranţă în poligon, condiţiile şedinţei de tragere şi regulile de tragere cu pistolul cal. 9mm şi puşca automată cal. 5,45mm
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 16.04.2015

A devenit deja o tradiţie ca în ajunul unor sărbători militare Biroul informare şi relaţii publice din Statul Major al Forţelor Terestre să invite ziariştii la o "partidă de tragere la ţintă".

Cum Ziua Forţelor Terestre este foarte aproape, colegii de la PR au organizat, şi anul acesta, o întâlnire "de poligon" cu ziariştii. Pentru confruntarea cu ţintele, colegii din mass-media au avut la dispoziţie pistolul cal. 9 mm, puşca automată cal. 5,45 mm, iar muniţie – câte 20 de cartuşe pentru fiecare categorie de armament. Pentru a face tragerea mai interesantă, asupra primei ţinte s-a tras "la viteză" – adică încărcătorul cu 10 cartuşe trebuia golit timp de 5 minute –, iar la a doua, s-a tras "la precizie", ceea ce a însemnat că trăgătorul a avut timp nelimitat la dispoziţie, singura sa grijă fiind ca toate gloanţele să ajungă în "cercul de 10". Aceleaşi condiţii au fost şi la puşca automată, cu diferenţa că s-a tras la ţintă alergând cu cercuri (la pistol obiectivul a fost ţinta piept), plasată la 100 m (faţă de 20 m la pistol).

Primul contact pe care invitaţii din mass-media l-au avut cu aliniamentul de tragere s-a materializat prin... instructajul făcut de căpitanul Anghelescu de la poliţia militară – deoarece fiecare trăgător trebuia să cunoască (şi să aplice) măsurile de siguranţă în poligon –, după care a urmat un "curs ultrascurt" de mânuire a armamentului şi de predare a regulilor de tragere la ţintă. Înarmaţi cu proaspetele cunoştinţe şi cu cartuşele "la purtător", ziarişti şi ziariste au pornit plini de încredere către aliniamentul de tragere. Confruntarea cu ţintele a fost dură: sprâncene încruntate, ochi ager, mână... sigură, ţintă (de obicei) lovită. Pe la colţuri se mai zvonea că unii ziarişti au fost acuzaţi de non-combat, însă din tabelele de punctaj a reieşit că nicio ţintă n-a scăpat neatinsă.

Ca şi la activităţile trecute, tragerea de astăzi s-a desfăşurat într-o atmosferă destinsă. Am putut citi pe chipurile celor prezenţi plăcerea de a trage cu arma la ţintă. Mai mult, am remarcat câteva reprezentante din partea feminină a presei, cu un bagaj de cunoştinţe în domeniul tragerii, care m-a impresionat: au făcut corecţia tragerii în funcţie de gruparea loviturilor în prima ţintă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior dr. Dumitru Scarlat, a ţinut să fie prezent la activitate, atât în calitate de gazdă, cât şi în calitate de trăgător, intrând în locaşul de tragere împreună cu penultima serie. Şi, pentru că activitatea de astăzi a purtat denumirea "Cupa Presei la tir", s-a întocmit şi un clasament prin însumarea punctajului obţinut la tragerile cu cele două categorii de armament.

Clasament feminin:
Locul I: Elena Opirtan – "Realitatea TV"
Locul II: Mădălina Lazăr – "Pro TV"
Locul III: Adina Victoria Călin – "Resboiu"
Clasament masculin:
Locul I: Petrişor Cană – "Evenimentul Zilei"
Locul II: Iulian Iamandi – "Resboiu"
Locul III: George Vâlcu – "TVH"
Clasament general:
Locul I: Petrişor Cană – "Evenimentul Zilei"
Locul II: Iulian Iamandi – "Resboiu"
Locul III: Elena Opirtan – "Realitatea TV"

La începutul festivităţii de premiere, şeful Statului Major al Forţelor Terestre le-a mulţumit participanţilor că au răspuns invitaţiei şi i-a asigurat că astfel de întâlniri vor fi organizate şi cu alte ocazii. De asemenea, i-a informat că în acest an vor avea prilejul să asiste la mai multe exerciţii tactice (unele dintre ele interarme şi în parteneriat cu militari din armatele aliate): "În cadrul forţelor terestre, mai mult decât în anii precedenţi, avem exerciţii atât în ţară, în poligoanele noastre, cât şi în străinătate, cu toate unităţile luptătoare, de la batalion în sus. De mult n-am mai realizat lucrul acesta, pentru că resursele noastre au fost limitate; anul trecut am primit bani pentru mentenanţă şi am rezolvat foarte multe probleme pe care le aveam pe această linie, iar anul acesta ne-am propus să mărim numărul şi calitatea exerciţiilor" - a precizat general-maior dr.Dumitru Scarlat. În încheiere, le-a prezentat succint activităţile organizate în perioada imediat următoare pentru sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre şi le-a adresat invitaţia de a participa la acestea.

Perişor Cană, de la publicaţia "Evenimentul zilei", a fost cel mai bun trăgător al zilei, punctajul obţinut fiind foate aproape de maxim, ceea ce l-a plasat pe locul I atât în clasamentul masculin, cât şi în clasamentul general. Având în vedere performanţa realizată, este clar că evoluţia de astăzi nu a fost rodul unei întâmplări, iar trăgătorul nu a fost "la prima abatere". "Într-adevăr, nu am fost «la prima abatere» – a confirmat domnul Cană. Am mai avut plăcerea să trag acum doi ani, tot de Ziua Forţelor Terestre, dar astăzi am căutat să mă concentrez mai bine. Dacă data trecută am reuşit mai puţin, acum m-am mobilizat şi, datorită ospitalităţii dumneavoastră şi a oamenilor minunaţi pe care-i aveţi, am reuşit să fac un punctaj bun". Nu a participat la trageri atât de des pe cât şi-ar fi dorit, însă, de câte ori poate, onorează invitaţiile cu plăcere: "cel puţin la armată, cred că o singură dată am ratat invitaţia, din motive obiective".

Elena Opirtan, de la "Realitata TV", a fost trăgătoarea care a acumulat cele mai multe puncte la ediţia de anul acesta a Cupei Presei la tir. Cum nu are o alură belicoasă, am riscat o întrebare: dacă punctajul obţinut a fost o întâmplare sau a fost... precizie. "Întâmplarea de a ajunge astăzi aici şi precizia ochiului" - a fost răspunsul. Experienţa de trăgător a doamnei Opirtan se rezumă la tragerile cu alice şi la cele de la tarabele de tir amenajate prin iarmaroc, însă a fost, se pare, suficient ca să se descurce onorabil la puşca automată. Am dorit totuşi să aflu cum i s-a părut tragerea cu pistolul, care este o armă relativ simplă, dar necesită mai multă experienţă pentru o tragere de precizie. "Cu pistolul a fost mai dificil, pentru că nu cunoşteam poziţionarea corectă a corpului, mi-a tremurat mâna şi mi-a fost greu până când mi-am găsit un punct de sprijin al pistolului în mâini, iar toate acestea s-au văzut în punctaj: prima dată am avut mai puţine puncte, iar a doua oară a fost mai bine".

Premiile s-au materializat în diplome însoţite de medalii şi cupe, obţinute prin sponsorizare de la Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă", iar producătorul de echipament militar S.C. Adina SRL a oferit premii în obiecte ocupanţilor primelor trei locuri în clasamentul general.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 15
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 49

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 66
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 52
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 55
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 109
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 101
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 74

Citeşte şi:

Comentarii