Militarii argeşeni, într-a zecea zi de exerciţiu

Locotenent-colonel Eduard BORHAN
Publicat pe 09.09.2016

 

Centrul de instruire de la Hohenfels are propria lui istorie. Aici a fost o zonă fortificată în Evul Mediu, devenind apoi poligon şi chiar zonă de tranzit pentru o parte din refugiaţii din cel de-al Doilea Război Mondial. Din anul 1951 a devenit o facilitate de instruire folosită de Statele Unite, fiind casă pentru cei aproximativ 9.000 de locuitori, fie că sunt angajaţi ai Centrului sau soldaţi veniţi la instrucţie.

Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" sunt cea de-a cincea structură care se instruieşte în cadrul exerciţiului multinaţional "Combined Resolve VII". Exerciţiul vizează instruirea unei brigăzi mecanizate multinaţionale, care trebuie să execute toate formele operaţiilor clasice, având o organizare pentru misiune care include elemente din celelalte categorii de forţe, ceea ce oferă caracterul  întrunit al acţiunilor sale.

Partea dificilă a unui astfel de exerciţiu este reprezentată de cunoaşterea şi integrarea capabilităţilor fiecărei structuri participante şi de găsirea unui mecanism prin care să fie depăşite limitările date de reglementările naţionale sau de înzestrarea diferită. Militarii argeşeni au acceptat provocarea scenariului exerciţiului, ce presupunea lucrul intens ziua şi noaptea, rezolvarea unor situaţii tactice succesive şi ineditul subordonării unei subunităţi de tancuri din armata Statelor Unite în anumite momente ale exerciţiului.

Timp de zece zile, statul major şi subunităţile au fost, chiar dacă simulat, în plină luptă. Au trebuit să schimbe locul de dispunere aproape zilnic în funcţie de situaţia tactică, au refăcut comunicaţiile, au dat rapoarte, au planificat viitoarele acţiuni. Pădurile bavareze se potrivesc pe profilul de luptător al vânătorilor de munte, ei fiind obişnuiţi să le străbată în drumul lor către creste.

Pentru militarii şi ofiţerii tineri a fost momentul în care au descoperit cum arată desfăşurat o grupă, un pluton, o companie, au văzut cum poate să fie evacuat un camarad rănit sau chiar cum poţi să fii luat prizonier. Şi logistica batalionului a fost greu încercată. Alimentarea cu carburant a tehnicii în teren, intervenţia la tehnica cu defecte de funcţionare, aprovizionarea cu apă şi hrană pentru militari, dar şi logistica din afara exerciţiului i-a solicitat pe cei din compartimentul logistic. Aceştia au trebuit să dialogheze permanent cu structurile logistice din ţară şi cu cele partenere pentru a asigura transportul tehnicii şi al militarilor atât pe calea ferată cât şi rutier, pentru a asigura combustibilul şi cartiruirea trupelor.

Pe tot parcursul exerciţiului, în zona fiecărei subunităţi au acţionat şi forţe speciale, ce au adus informaţii şi chiar imagini cu toate structurile luptătoare.

Şi spaţiul aerian din perimetrul bazei a fost foarte aglomerat. Nu puteai să ştii dacă drona care se roteşte deasupra ta sau elicopterul care apare de după o lizieră este de partea ta sau a adversarului.

Poate cea mai importantă parte a exerciţiului este cea a evaluării. Prin ofiţerii controlori ai JMRC au fost monitorizate toate structurile participante, de la comandanţi şi până la nivel grupă. Observaţiile pe care le inserează în analizele post-acţiune sunt necesarul de obiectivitate care ajută comandanţii în planificarea instrucţiei viitoare. Toate aceste analize se vor constitui în valoroase lecţii învăţate, care vor putea fi folosite atât de batalion, dar şi de alte structuri care pot beneficia de experienţa prin care au trecut vânătorii argeşeni.

Exerciţiul "Combined Resolve VII" reprezintă o nouă inserare de succes în portofoliul profesional al Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada". Cu efort, cu inteligenţă, jonglând între digital şi analog, vânătorii de munte au lăsat o impresie pozitivă în memoria camarazilor din brigada multinaţională, dar şi a instructorilor din cadrul Joint Multinational Readiness Center din Hohenfels.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii