La Satu Mare se desfăşoară exerciţiul multinaţional "Blonde Avalanche"

Ceremonia de deschidere a exerciţiului "Blonde Avalanche 2016"
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 19.09.2016

 

Timp de patru zile, începând de luni, 19 septembrie, Batalionul Multinaţional de Geniu "Tisa" va executa exerciţiul "Blonde Avalanche", în cadrul căruia sunt angrenaţi 200 de militari români, maghiari, slovaci şi ucraineni.

Satu Mare este din nou, după opt ani, gazda exerciţiului multinaţional "Blonde Avalanche". Exerciţiul se desfăşoară anual, fiind găzduit, prin rotaţie, de către ţările participante. Scenariile exerciţiilor sunt concepute astfel încât, în cazul unor calamităţi naturale în bazinele Tisei şi Dunării, la solicitarea uneia dintre ţări, batalionul multinaţional să intervină cu echipamentele din dotare şi, cooperând cu forţele locale de intervenţie în caz de urgenţă, să salveze populaţia afectată, să limiteze efectele calamităţii naturale şi să acorde asistenţă sinistraţilor pe o perioadă limitată de timp.

Calamităţile naturale nu cunosc frontiere

Prima întrebare care mi-a venit în minte când am participat la exerciţiul din 2008 a fost: "Ce are blonda cu avalanşa ?". Geniştii mai hâtri mi-au răspuns că, de regulă, blondele provoacă câte o avalanşă: de zâmbete, de bătăi de inimă, de suspine, de... Explicaţia oficială este mai anostă. Denumirea exerciţiului a fost dată de partenerii maghiari, pornind de la observaţia că avalanşele, praful care se aşterne după prăbuşirea clădirilor, apele la inundaţii şi aluviunile care se depun au acea culoare ocru către galben. Pentru a mai îndulci situaţia şi a aduce o notă de optimism, exerciţiul nu s-a mai numit "Yellow Avalanche", aşa cum era normal, ci "Blonde Avalanche".

Ceremonia de deschidere s-a desfăşurat în Piaţa "25 Octombrie" din faţa Prefecturii Satu Mare, în prezenţa prefectului Radu Bud, a primarului municipiului, Kereskenyi Gabor, şi a reprezentanţilor unor structuri din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică ale judeţului. Prefectul Radu Bud a apreciat că "Batalionul Multinaţional de Geniu «Tisa» reprezintă o prezenţă emblematică şi deosebit de importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu statele vecine: Ungaria, Slovacia şi Ucraina." Dumnealui a remarcat participarea Batalionului 52 Geniu "Tisa" la mai multe exerciţii militare care s-au desfăşurat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state, îndeplinind cu succes toate misiunile încredinţate.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, apreciază că exerciţiul multinaţional "Blonde Avalanche" se desfăşoară, din nou, la Satu Mare. Încă de la înfiinţare, din anul 2002, s-a înţeles că atunci când sunt calamităţi naturale, acestea depăşesc graniţele naţionale şi efectele lor se pot combate numai prin cooperarea vecinilor, a acestor popoare care compun Batalionul Multinaţional de Geniu «Tisa»". Primarul Kereskenyi le-a urat bun venit participanţilor veniţi din alte localităţi decât Satu Mare, le-a urat succes în desfăşurarea exerciţiului şi i-a îndemnat ca, în timpul liber, să viziteze municipiul şi să se bucure de ospitalitatea locului.

Colonelul Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", din care face parte şi Batalionul 52 Geniu "Tisa", este conducătorul exerciţiului "Blonde Avalanche". El şi-a exprimat încrederea că, pe timpul desfăşurării activităţilor, militarii din cele patru ţări vor colabora în cele mai bune condiţii, astfel încât, la final, rezultatele obţinute să fie dintre cele mai bune. "Avem o bună experienţă dobândită în domeniul exerciţiilor multinaţionale, având în vedere participarea noastră la astfel de activităţi în anii precedenţi. Personal, am participat la mai multe exerciţii multinaţionale, însă pot afirma că «Blonde Avalanche» este unul dintre cele mai importante exerciţii ale militarilor genişti".

"Blonde Avalanche", între calculator şi teren

Exerciţiul "Blonde Avalanche" se desfăşoară după principiul rotaţional, fiecare dintre ţările participante la această iniţiativă având, anual, calitatea de organizator al exerciţiului. Scenariul este fictiv, în sensul că niciuna dintre ţări nu este implicată direct. Anul acesta, directorul exerciţiului este locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", colonel Vasile Ionescu. Din prezentarea pe care ne-a făcut-o privind desfăşurarea exerciţiului, am înţeles că există o parte operativă: "Scenariul este conturat pe o zonă situată în sud-estul ţării, şi anume în zona Brăila-Galaţi-Tulcea, în bazinul Dunării, acolo unde şi brigada noastră are aria de responsabilitate. Scenariul este astfel conceput încât participanţii să pună în aplicare procedurile învăţate şi să participe la limitarea unor eventuale situaţii de calamitate care s-ar putea produce în zonele participanţilor la iniţiativă". Toţi militarii care fac parte din această iniţiativă sunt, în majoritate, genişti. În activităţile curente, ei utilizează, de regulă, aceleaşi categorii de tehnică şi aceleaşi echipamente. De aceea, în opinia colonelului Ionescu, un beneficiu pe care exerciţiul îl aduce este acela că "procedurile de stat major se îmbunătăţesc de la un exerciţiu la altul, militarii au posibilitatea să se cunoască mai bine între ei şi să utilizeze proceduri comune. Existând o legătură strânsă între naţiunile participante, oricând se poate  solicita sprijin din partea unuia sau mai multor participanţi la iniţiativă pentru a minimaliza efectele calamităţilor naturale sau a veni în sprijinul naţiunii care, într-un anumit moment, poate să treacă printr-un astfel de eveniment nefericit".

În cadrul exerciţiului de comandament – fiindcă "Blonde Avalanche" include şi un exerciţiu de tip Livex, cu militari şi tehnică în teren – participanţii din detaşamentele fiecărei ţări sunt organizaţi pe celule de răspuns, în cadrul cărora trebuie să pună în aplicare procedurile specifice pentru rezolvarea unor situaţii care ar avea loc, real, în cazul unor calamităţi. Maiorul Mihai Feraru, din structura de conducere a exerciţiului, ne-a detaliat în ce constă activitatea militarilor din celulele de răspuns: "Ei au sarcina de a rezolva incidentele injectate de către organizatorii exerciţiului, în acelaşi timp cu desfăşurarea procesului de planificare. Cu alte cuvinte, comandamentul se antrenează pentru desfăşurarea procesului de planificare a misiunilor, în timp ce celulele de răspuns se pregătesc în gestionarea incidentelor şi conducerea misiunilor încredinţate. După cum ştiţi, exerciţul se desfăşoară atât ca CPX (exerciţiu de comandament), cât şi ca LIVEX (exerciţiu cu trupe în teren). Într-una din zile, cei din comandament, care se pregătesc pentru planificarea şi conducerea exerciţiului, şi cei din teren vor conlucra şi vor executa misiunile în acelaşi timp, astfel încât să se creeze legătura şi interacţiunea între cele două module".

Incidentele pe care militarii din celulele de răspuns vor trebui să le rezolve sunt legate de evacuarea răniţilor, frecvente în cazul calamităţilor, iar ei trebuie să ştie să înainteze rapoartele de tip MEDEVAC într-un timp foarte scurt. De asemenea, ţinând cont că sunt mai multe naţiuni participante, pot apărea, pe termen lung, diferite situaţii mai complexe, precum cele de repatriere, ce presupun un proces destul de laborios, în care militarii trebuie să ştie cum să întocmească acest tip de rapoarte care vizează repatrierea sau înlocuirea unui militar, ori înlocuirea tehnicii deteriorate/avariate. "Atunci când acţionezi o perioadă mai mare în alt stat, unele echipamente pot deveni neoperative, iar militarii trebuie să cunoască modul de solicitare pentru înlocuirea sau repararea lor".

Acestea sunt tipurile de incidente pentru care militarii din compunerea Batalionului Multinaţional de Geniu "Tisa" sunt antrenaţi să răspundă cu promptitudine într-un caz real. Potrivit dictonului "Cu cât mai multă sudoare la instrucţie, cu atât mai puţin sânge la război", participanţilor li se dau spre rezolvare mai multe incidente decât pot apărea într-o situaţie reală, şi, bineînţeles, mult mai complexe. Ca la orice exerciţiu, există şi o echipă de observatori-controlori, care este formată din genişti încadraţi în Garda Naţională a diferitelor state din SUA, cu experienţă în acţiuni la dezastre.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 94
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

În ultima zi a exerciţiului "Blonde Avalanche" a fost organizată Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care geniştii au prezentat un exerciţiu cu...

Comentarii