"Blonde Avalanche" – cooperare între genişti din patru state

Activităţi practice în cadrul exerciţiului "Blonde Avalanche"
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 20.09.2016

Dincolo de spectaculozitatea activităţilor din teren (cel puţin pentru noi, cei din mass-media), exerciţiul "Blonde Avalanche" este o oportunitate pentru militarii genişti de a-şi îmbunătăţi modul de lucru, de a se înţelege cu partenerii din ţările vecine şi, de ce nu, de a-şi menţine deprinderile necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţionale.

Exerciţiul "Blonde Avalanche" are darul de a pune la lucru genişti din patru ţări vecine. În principiu, acţiunile pe care ei le întreprind în sprijinul populaţiei afectate de calamităţi sunt identice ca finalitate, iar antrenarea lor anuală nu ar mai fi necesară, din moment ce s-au stabilit unele proceduri comune. Însă oamenii se schimbă, cei nou veniţi trebuie să se familiarizeze cu lucrul în acest mediu multinaţional, iar participarea la exerciţiile naţionale înseamnă un plus de experienţă, care poate fi valorificat în lucrul în comun cu partenerii din această iniţiativă regională.

Geniştii au fost prezenţi la fiecare exerciţiu desfăşurat în ţară

Militarii genişti din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" nu sunt la primul exerciţiu anul acesta. Dintr-un scurt dialog cu comandantul brigăzii, colonelul Gheorghe Soare, am aflat că 2016 a fost un an plin cu activităţi, în cadrul cărora peste 600 de militari s-au instruit în exerciţii desfăşurate pe teritoriul naţional. "În luna aprilie a început exerciţiul «Ressolute Castle 2016», pe timpul căruia militarii au fost antrenaţi în special în executarea misiunilor de sprijin geniu general. Pentru a verifica capabilităţile de geniu luptă, am implicat structuri din brigadă la exerciţiile conduse de către Brigăzile 2 Infanterie, 282 Infanterie Mecanizată, 81 şi 15 Mecanizate, astfel încât să evaluăm şi, în acelaşi timp, să vedem ce putem reorganiza, astfel încât sprijinul de geniu să fie cel pe care ni-l dorim."

Alt exerciţiu la care au participat geniştii din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" a fost "Saber Guardian 2016", pe timpul căruia au sprijinit structurile participante la această activitate. De asemenea, geniştii români au fost alături de colegii din Statele Unite pentru instalarea unui punct de trecere peste râul Olt, la Voila. "Am sprijinit în toate momentele acţiunile şi, mai ales, manevra forţelor, asigurând mobilitatea prin amenajarea rampelor mobile pe calea ferată" - sublinia colonelul Soare. Despre pregătirea exerciţiului "Blonde Avalanche", comandantul Brigăzii 10 Geniu spune că geniştii Batalionului 52 Geniu s-au întrecut pe sine, organizând foarte bine activităţile. "Alături de geniştii sătmăreni au fost cei din Batalionul 136 Geniu, precum şi cei din Batalionul 3 Geniu, şi ei implicaţi permanent, organizând foarte bine activităţile. Dar, pe lângă exerciţiile multinaţionale, avem şi instrucţia prin practică, în cadrul căreia avem de executat diferite misiuni în poligoanele de instrucţie din forţele terestre."

Însă exerciţiul "Blonde Avalanche" rămâne, în opinia colonelului Gheorghe Soare, unul dintre cele mai complexe exerciţii la care dumnealui a participat de-a lungul carierei militare. "Am spus că este cel mai complex pentru că, pe timpul desfăşurării exerciţiului, sunt verificate capabilităţile comandamentului de batalion, unde toate structurile acţionează conform unor proceduri care, chiar dacă sunt stabilite pentru situaţii de urgenţă, le permit să coopereze între ele. În acelaşi timp, în teren avem subunităţi din toate cele patru state" - a explicat colonelul Soare. Cu sprijinul eşaloanelor superioare, brigada a reuşit, în ultimii ani, dislocarea de forţe şi mijloace de geniu, acolo unde se desfăşoară exerciţii. "Pentru noi este important, deoarece verificăm toate capabilităţile de geniu, sprijin general şi de mobilitate, astfel încât să ne îndeplinim misiunile deoarece – trebuie s-o spunem – arma Geniu este importantă atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război." Colonelul Gheorghe Soare consideră că exerciţiul "Blonde Avalanche" este important pentru genişti şi prin prisma efectivelor participante deoarece, în afara unui comandament de batalion cu un efectiv de aproximativ 50 de militari, celelalte structuri implicate ridică numărul participanţilor la 200 de militari.

Batalionul 52 Geniu găzduieşte exerciţiul pentru a doua oară

Gazda din anul acesta este Batalionul 52 Geniu "Tisa". Până în acest moment, geniştii sătmăreni au executat mai multe misiuni, dintre care cea mai importantă a fost participarea la exerciţiul "Ressolute Castle", desfăşurat în poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” din Cincu. Pentru exerciţiul "Blonde Avalanche", pregătirile au început încă din primele luni ale anului, începând cu personalul şi terminând cu tehnica militară. Comandantul Batalionului 52 Geniu, locotenent-colonelul Ludovic Brok, ne-a relatat că pregătirile au constat în lucrul de stat major în cadrul exerciţiilor de tip MAPEX, iar pe timpul taberelor de instrucţie la cursurile de apă s-a pus accent pe activităţile practice ce urmau a fi executate în cadrul exerciţiului.

"Orice exerciţiu multinaţional motivează participanţii pentru a-şi depăşi limitele şi a da tot ceea ce au mai bun pe timpul executării misiunilor primite" - a apreciat locotenent-colonelul Brok. La data discuţiei noastre, militarii sătmăreni, împreună cu partenerii din Slovacia, Ucraina şi Ungaria se aflau în teren, la Mărtineşti, în tabără de instrucţie, unde se antrenau în comun pentru a construi un pod de pontoane sau podul jos metalic peste râul Someş. Peste două zile, urmează ca oficialităţi civile şi militare din cele patru state participante la exerciţiu şi, bineînţeles, presa, să ia parte la Ziua Distinşilor Vizitatori, când, într-un exerciţiu demonstrativ, va fi prezentată cooperarea dintre genişti, pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii. "Am pregătit mai multe ateliere prin care să ne demonstrăm capabilităţile. De mare efect va fi un pod dublu de pontoane întins de pe un mal pe celălalt şi, de asemenea, un pod jos metalic. În rest, vă las pe dumneavoastră să observaţi ceea ce am pregătit" - ne-a invitat comandantul Batalionului 52 Geniu "Tisa", locotenent-colonelul Ludovic Brok.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

În ultima zi a exerciţiului "Blonde Avalanche" a fost organizată Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care geniştii au prezentat un exerciţiu cu...

Comentarii