"Blonde Avalanche" – partenerii străini despre exerciţiu

Maior Balasz Cseh, pe timpul modulului de antrenare a comandamentului din cadrul exerciţiului multinaţional "Blonde Avalanche 2016"
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 21.09.2016

 

Click for English version

La exerciţiul multinaţional "Blonde Avalanche 2016" participă genişti din statele aflate în bazinul râului Tisa: Slovacia, Ucraina, Ungaria. Câte un militar din detaşamentele maghiar şi slovac au acceptat să răspundă întrebărilor puse de publicaţia noastră privind misiunile pe care le îndeplinesc la acest exerciţiu, dar şi dacă experienţa lor anterioară cuprinde intervenţii la calamităţi în ţările de origine.

Cei doi militari cu care am discutat sunt maiorul Balasz Cseh, comandantul modulului maghiar, şi locotenentul-colonelul Ladislav Kisel, comandantul modulului slovac, care este şi co-directorul exerciţiului.

Avantajul de a te antrena într-un mediu multinaţional

Primul care a răspuns întrebărilor noastre a fost maiorul Balasz Cseh.

— Ce misiune aveţi în cadrul acestui exerciţiu?

— Militarii maghiari au două misiuni principale de îndeplinit pe timpul exerciţiului "Blonde Avalanche". Statul major al batalionului lucrează în strânsă legătură cu celelalte naţiuni în punctul de comandă al exerciţiului. Misiunea noastră este de a construi o tabără pentru sinistraţi, victime ale inundaţiilor. Bineînţeles, doar în teorie.

Cealaltă parte a exerciţiului este aceea a LIVEX-ului. Pe malul râului Someş, la Mărtineşti, geniştii maghiari au desfăşurat activităţi practice, împreună cu camarazii români. Conform planului exerciţiului, ei trebuie să scoată populaţia din zona afectată de inundaţii, folosind ambarcaţiuni gonflabile.

— Cum puteţi descrie activitatea în acest mediu multinaţional?

— În opinia mea, este important şi folositor pentru fiecare naţiune din Batalionul Multinaţional de Geniu "Tisa" să se antreneze în procesul de luare a deciziilor într-un mediu militar multinaţional.

— În ţara dumneavoastră aţi acţionat, real, într-o intervenţie la dezastre naturale?

— Da, am luat parte la misiuni reale în Ungaria, precum cea în care s-a dat Cod Roşu de catastrofă în urma unui accident industrial petrecut în anul 2010. Pot fi amintite şi ultimele inundaţii provocate de fluviul Dunărea în anul 2013.

— Cum caracterizaţi modul în care oamenii dumneavoastră au acţionat în cadrul exerciţiului, până în prezent?

— În calitate de comandant al modulului maghiar, am lucrat cel mai mult în cadrul exerciţiului de comandament (CPX), dar am avut ocazia să văd, marţi, şi ceea ce s-a făcut în cadrul exerciţiului în teren (LIVEX). Ceea ce am văzut m-a făcut să fiu mulţumit de oamenii mei. Au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă ca să-şi îndeplinească misiunile atât în cadrul CPX, cât şi în cadrul LIVEX. Am participat la o avanpremieră a dinamicii care urmează a fi prezentată la Ziua Distinşilor Vizitatori.

— În afara întrebărilor, este şi altceva ce aţi dori să spuneţi despre activitatea pe care o desfăşuraţi la Satu Mare?

— Vreau să mulţumesc Forţelor Armate Române pentru ospitalitate.

 

Ideea de a crea grupuri mixte pentru un mediu multicultural

Locotenent-colonelul Ladislav Kisel, comandantul modulului slovac, a fost desemnat co-director al exerciţiului deoarece, anul viitor, exerciţiul "Blonde Avalanche" se va desfăşura în Slovacia.

"Lucrul într-un mediu multinaţional este întotdeauna o provocare – ne-a relatat locotenent-colonelul Kisel. Totuşi, este extrem de important ca statul major să se antreneze în cooperare şi strânsă coordonare cu colegi din alte naţiuni. Pentru următoarele exerciţii, va trebui să formăm echipe mixte pentru a forţa oamenii să vorbească mai mult unii cu ceilalţi, deoarece este o tendinţă naturală de a crea mici grupuri din aceleaşi naţionalităţi, care vorbesc împreună aceeaşi limbă. Acest proiect oferă şansa unică pentru ca naţionalităţile noastre să vorbească o limbă complet diferită, având culturi diferite."

Referindu-se la misiunile reale pe care militarii săi le-au executat în Slovacia, locotenent-colonelul Kisel ne-a spus că batalionul de geniu, al cărui comandant este, a fost dislocat de mai multe ori pentru a răspunde unor dezastre petrecute în ţara sa. "Am acţionat pentru înlocuirea mai multor poduri avariate, am ajutat populaţia afectată de inundaţii, de ninsori abundente sau de incendii". Despre modul în care militarii din modulul slovac şi-au îndeplinit misiunile în cadrul exerciţiului, locotenent-colonelul Kisel a spus: "Întotdeauna am fost mândru de militarii din subordinea mea şi la fel sunt şi acum. Atât cei din statul major, cât şi cei din teren şi-au demonstrat profesionalismul. Am în vedere şi exerciţiul de anul viitor, care se va desfăşura în Slovacia, unde vom putea desfăşura mai multe forţe şi ne vom putea demonstra mai bine capabilităţile".

"Sunt bucuros că am avut şansa să întâlnesc genişti din alte ţări şi să le urmăm procedurile. Bineînţeles, întotdeauna este loc pentru a le îmbunătăţi, dar trebuie să folosim această excelentă ocazie pentru a ne îmbunătăţi capabilităţile de acţiune la dezastre şi să fim în măsură de a ajuta efectiv populaţia atunci când are nevoie" - a încheiat locotenent-colonelul Kisel.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

În ultima zi a exerciţiului "Blonde Avalanche" a fost organizată Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care geniştii au prezentat un exerciţiu cu...

Comentarii