O zi de misiune în teatrul de operaţii Afganistan

Militarii Plutonului 3 „Eagle”, comandat de sublocotenentul Teodor Căpîlnean, se pregătesc pentru misiune
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 21.09.2016

 

Afganistan – Kandahar. 13 septembrie 2016, EID-al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), zi importantă pentru afgani. Pentru militarii forţelor terestre române  dislocaţi  în  baza militară Kandahar, o zi obişnuită.

Soarele este mai strălucitor ca în alte dimineți, semn că ne așteaptă o zi frumoasă. Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței "Rechinii Albi" se pregătesc să execute o nouă misiune de angajare a liderilor locali, în aria de responsabilitate.

Ne alăturăm și noi Plutonului 3 "Eagle", comandat de sublocotenentul Teodor Căpîlnean. Destinația vizată - satul Takht-e Pol, localizat în partea de sud a provinciei Kandahar. Executăm pregătirea dinaintea misiunii, aflăm ultimele informații despre riscurile din aria de securitate, verificăm materialele, mijloacele de comunicații, tehnica și pornim la drum.

Prima oprire, cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane. Suntem întâmpinați cu zâmbete și foarte multă voie bună. După ce polițiștii ne poftesc să luăm loc pe un colț de iarbă, începem să discutăm despre problemele localnicilor, despre obiceiurile și tradițiile culturii afgane. Fiind sprijinite de forțele de Coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările datorate activității insurgenților. Astfel, o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.

"Astăzi este zi de sărbătoare pentru musulmani. Unul dintre cele mai importante evenimente din religia islamică. O parte dintre locuitorii provinciei sunt plecați în pelerinaj la Mecca" - ne povestește Azim, locțiitorul comandantului sediului local de poliție. În doar câteva minute, oamenii ne aduc lipii, ceai cald, caramele. "Trebuie să bem și să mâncăm, pentru a le demonstra că le respectăm cultura și tradițiile" – îmi șoptește caporalul Ioan Popițanu. Cunoașterea culturii locale se dovedește a fi deosebit de importantă, ajutând militarii să interacționeze mult mai ușor cu populația locală. Acest aspect este unul dintre elementele obligatorii pe care "Rechinii Albi" și l-au însușit înainte de dislocarea în teatrul de operații Afganistan. Am băut ceai și am mâncat cu toții lipii tradiționale. Ospitalitatea lor este uimitoare. La plecare, aceștia ne cer să le facem o fotografie pe care să o aibă amintire. Îmbarcăm și ne continuăm drumul.

Ajunşi la marginea satului Takht-e Pol, încercăm să vorbim cu malik-ul satului, însă aflăm că acesta este plecat. Acest lucru nu ne împiedică să interacţionăm cu localnicii veniţi în întâmpinarea noastră. O mulţime de copii, printre care şi câţiva bărbaţi se apropie de noi. "Am mai venit în acest sat, iar oamenii ne cunosc", ne precizează plutonierul major Cornel Arexandei, comandantul grupei 3. Ne oprim cu toţi în dreptul unui adăpost, denumit "magazin". În realitate, o încăpere cu pereţi din bolovani şi acoperiş din bârne, crengi şi fân. Acolo, vreme de câteva ceasuri, câţiva militari din Plutonul 3 "Eagle" printre care şi comandantul de pluton, discută cu populaţia locală.

"Prin misiunile pe care le desfăşurăm încercăm în permanenţă să aflăm informaţii despre activitatea insurgentă din aria de responsabilitate, despre starea de sănătate a localnicilor, dar şi care sunt principalele nevoi şi probleme cu care aceştia se confruntă", ne explică sublocotenentul Teodor Căpîlnean, comandantul Plutonul 3 "Eagle".  În sat se găsesc patru moschei, nu există şcoală, iar copiii nu ştiu să citească sau să scrie. Mullahul e cel care îi mai învaţă pe copii alfabetul şi legile Coranului. Culegerea de date şi informaţii reprezintă unul dintre obiectivele militarilor Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei aflaţi în misiune în aria de responsabilitate. În acest fel se conturează o imagine exactă asupra ameninţărilor prezente în arie, sprijinindu-se procesul de evaluare a situaţiei de securitate.

La doar câţiva paşi de noi, un copilaş are piciorul rănit şi ne cere ajutorul. "Probabil s-a înţepat în ceva ascuţit pentru că nu poartă încălţăminte", ne spune sanitarul plutonului, caporalul Ştefan Bobaru. Acesta îi curăţă rana şi îl bandajează cu grijă. "În Afganistan, copiii au mai multe probleme de sănătate decât cei în vârstă. Când aceştia văd militari români apropiindu-se, le ies în cale şi le cer ajutorul. Principalele probleme de sănătate apar la nivelul picioarelor şi al ochilor, deoarece copiii aleargă desculţi printre pietre şi duc mâinile murdare la ochi", ne povesteşte sanitarul.

Nu e prima dată când militarii Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" acordă ajutor medical pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate. Cunoaşterea regulilor de prim ajutor este vitală pentru desfăşurarea oricărui tip de misiune. În relaţia cu populaţia civilă, gestul de a interveni la timp şi cu ştiinţă în acordarea ajutorului medical depăşeşte toate barierele care stau în calea bunei înţelegeri între oameni. Datorită acestui lucru, localnicii prind încredere şi cer ajutorul militarilor români, ori de câte ori au ocazia.

În timp ce o parte din efectivul plutonului discută cu localnicii, sau chiar acordă ajutor medical, ceilalţi militari se dispun circular, formând  cordonul exterior necesar protecţiei celor care angajează populaţia locală.

Chiar dacă relaţia dintre localnici si militarii Plutonului 3 "Eagle" este cordială, militarii dobrogeni sunt alerţi la oricare indicator care poate demasca un potenţial pericol. "Este foarte important să ne dispunem în aşa fel, încât toate flancurile dispozitivului să fie asigurate. Tebuie să fim vigilenţi şi atenţi în permanenţă pentru a asigura siguranţa îndepăratată a plutonului", ne mărturiseşte fruntaşul Mădălin Vasilache. Acesta se află la prima misiune într-un teatru de operaţii şi are grijă, împreună cu fruntaşul Dorin Pârvuleţ şi cu alţi colegi, ca militarii care interacţionează direct cu populaţia locală să fie în siguranţă.

Un episod din viaţa "Rechinilor Albi", unul dintre multe altele...

Militarii Forţelor Terestre române dislocaţi în Afganistan, continuă să execute misiunile ordonate, asigurând zi şi noapte protecţia Bazei Militare din Kandahar, sprijinind Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi veghind la libertatea de mişcare a forţelor coaliţiei şi a civililor.

Pentru populaţia locală, cea mai importantă sărbătoare se apropie de sfârşit. Pentru militarii dobrogeni, dislocaţi de mai bine de o lună în Afganistan, o zi de misiune în care şi-au îndeplinit din nou obiectivele.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 91

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 232

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 232

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 425

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 388
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 380
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 243

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 843

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Publicat pe 17.08.2017
Mentenanţa echipamentelor militare este o prioritate într-un teatru de operaţii. Întreţinerea, exploatarea şi reparaţiile autovehiculelor executate...
Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...

Comentarii