În a treia săptămână a exerciţiului, cei 150 de militari români din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", sub comanda locotenent-colonelului Liviu Stoica, au participat la prima etapă, ofensiva, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber Junction 15" din Hohenfels, Germania.

După ce, în primele două săptămâni, "Scorpionii Galbeni" au avut ocazia să se antreneze pentru acest exerciţiu executând diferite exerciţii de tip STX (exerciţii tactice cu trupe în teren pentru rezolvarea unei situaţii), de nivel grupă, pluton şi companie, iar statul major a finalizat procesul de planificare a operaţiei, a urmat organizarea şi cooperarea atât între subunităţiile din cadrul batalionului, cât şi între structurile brigăzii multinaţionale.

"Pe timpul derulării procesului de luare a deciziei, militarii din compunerea statului major au pregătit şi au desfăşurat briefing-urile de informare, confirmare, analiză şi decizie, în prezenţa comenzii brigăzii multinaţionale, aceasta declarându-se mulţumită de modul de lucru al militarilor români şi de decizia luată pentru îndeplinirea misiunii primite şi atingerea stării finale dorite" - a precizat locotenent-colonelul Adrian Dobre, şeful de stat major al contingentului românesc participant la exerciţiu.

Odată emis ordinul de operaţii, s-a dat startul acţiunilor forţelor de manevră, iar militarii români şi americani din subordinea Task Force Romania au pus în aplicare şi au verificat, totodată, viabilitatea planului. Rând pe rând, au fost parcurse diferite faze ale operaţiei. Ocuparea raionului de adunare, executarea asalturilor aeriene pentru ocuparea unui punct-cheie al terenului, deplasarea forţelor principale ale batalionului către contact, manevre de forţe şi mijloace atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, precum şi executarea precisă a focului au dus la scăderea puterii de luptă a adversarului şi la preîntâmpinarea pregătirii şi executării ripostelor ofensive şi a atacurilor acestuia.

Buna colaborare a militarilor români cu cei americani şi bulgari din compunerea OPFOR (...) a avut ca rezultat coordonarea exactă a forţelor, sprijinul cu foc reciproc şi executarea eficientă a manevrelor. Prin acurateţea respectării procedurilor de operare comune, militarii bănăţeni au confirmat nivelul înalt de pregătire şi profesionalismul dobândite atât pe timpul desfăşurării instrucţiei, cât mai ales pe timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii din Irak, Kosovo şi Afganistan.

În privinţa atingerii obiectivelor proprii de instruire, "putem raporta că a fost verificată compatibilitatea procedurilor de operare cu cea a partenerilor americani şi bulgari, a fost ridicat nivelul coeziunii de luptă al subunităţilor, au fost verificate şi puse în aplicare procedurile de conducere a trupelor în mediul de instruire pentru acţiuni decisive" - a concluzionat locotenent-colonelul Adrian Dobre.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 145

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 270

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 258

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 466

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 428
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 441
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 271

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 884

Citeşte şi:

În ultimele zile ale lui Prier, "Scorpionii Galbeni" au parcurs şi cea din urmă etapă – apărarea, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber...
Joi, 2 aprilie, aproximativ 150 de militari ai Batalionului 32 Infanterie "Mircea" au ajuns în JMRC Hohenfels, Germania, pentru a participa la...

Comentarii