"Scorpionii" craioveni revin în Cincu

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 27.10.2016

 

Poligonul de instrucţie al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CIL-FT) din Cincu este din nou teatrul exerciţiilor multinaţionale. De data aceasta, aproximativ 1.300 de militari din Canada, Germania, Republica Moldova şi România se instruiesc împreună în cadrul exerciţiului "Scorpions Fury 16.II".

Această revenire de toamnă a militarilor craioveni este o continuare a exerciţiului a cărui primă parte s-a desfăşurat în primăvara acestui an, pe acelaşi teren de instrucţie. "Scorpions Fury 16.II" este planificat de comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, iar Forţele Terestre Române participă cu aproximativ 1.000 de militari din Brigada 2 Infanterie "Rovine". Exerciţiul se desfăşoară în trei etape, constând în exerciţii de comandament, de simulare reală în teren şi cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament, având ca scop antrenarea comandamentului şi subunităţilor de brigadă în planificarea şi executarea unor operaţii tactice complexe, folosind procedurile standard de operare NATO, în cooperare cu parteneri din Alianţa Nord-Atlantică şi PfP.

"Scorpions Fury 16.II" - de pe hartă, în teren

Colonelul Cornel Scurt ne-a creat o privire de ansamblu: "Exerciţiul vine ca o continuare a celui desfăşurat în primăvara acestui an şi a fost precedat de o serie de exerciţii de tip MAPEX şi CPX, pe care le-am desfăşurat în garnizoana de reşedinţă din Craiova. Acum suntem la momentul culminant, terenul, urmând să desfăşurăm un exerciţiu tip SIM-FTX în facilităţile Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre, ce se va finaliza cu trageri reale în poligon. Pentru noi este o bună oportunitate de a ne verifica tehnicile, tacticile şi procedurile pe care le-am gândit în comandament. Aici urmează să le validăm şi, acolo unde va fi cazul, să aducem corecţiile necesare". Având în vedere caracterul multinaţional al exerciţiului, unul dintre obiectivele comenzii marii unităţi este acela de a verifica gradul de interoperabilitate al brigăzii craiovene, ţinând seama că, în viitorul apropiat, marea unitate va constitui cadrul pe care se va forma viitoarea brigadă multinaţională NATO. Totodată, preciza colonelul Scurt, "Scorpions Fury 16.II" este ocazia potrivită de a verifica structurile din subordine asupra ducerii operaţiei de apărare pe poziţii. "Practic, în urma acestui exerciţiu, vom vedea unde suntem la acest moment, astfel încât să avem o imagine operaţională comună şi să ne creionăm obiectivele de instrucţie pentru perioada care urmează, iar aceste obiective să fie cât mai conectate cu realităţile din Brigada 2 Infanterie"  - a concluzionat colonelul Cornel Scurt.

În ceea ce priveşte partea operaţională a exerciţiului, locotenent-colonelul Claudiu Tamaş ne-a explicat că în prima fază a exerciţiului s-au executat exerciţii de tip STX cu plutoanele, folosind sistemele de simulare VBS-2 ale Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. "În acea fază, plutoanele au desfăşurat acţiuni în cadrul companiilor din care fac parte pentru desfăşurarea operaţiei de apărare şi, ulterior, executarea contraatacului planificat pentru FTX." Exerciţiul de tip FTX, la care s-a referit locotenent-colonelul Tamaş, se află deja în prima fază, infanteriştii craioveni fiind în apărare pe poziţii, urmând ca a doua zi să se execute un contraatac – în cazul în care inamicul (materializat de Batalionul OPFOR al CIL-FT) ar reuşi pătrunderea în dispozitivul de apărare propriu – punându-se, astfel, în aplicare ceea ce s-a planificat pentru această situaţie. "Ulterior, odată cu consolidarea aliniamentului de apărare iniţial, vom proceda la transferul zonei de operaţie «Scorpions 2» aferentă Brigăzii 2 Infanterie către forţele Brigăzii Multinaţionale, pentru a desfăşura operaţia ofensivă planificată pe parcursul unor exerciţii desfăşurate atât la Bucureşti, cât şi la Craiova".

Un pluton de militari din Armata Naţională a Republicii Moldova se pregăteşte alături de "Scorpioni"

Tehnica are motoarele pornite, tabăra care - pentru "Scorpionii" craioveni  va fi "casă şi masă"  - timp de aproape două săptămâni este amenajată, iar ploaia (fenomen meteorologic obligatoriu în Cincu) a înmuiat "asfaltul" drumurilor din teren cât să dea un plus de "savoare" acţiunilor.

Împreună cu militarii Batalionului 26 Infanterie, cunoscuţi şi ca "Scorpionii Roşii", participă la acest exerciţiu şi un pluton format din militari ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Locotenent-colonelul Petru Morar, din Comandamentul forţelor terestre moldovene, ne-a dat câteva detalii despre activitatea camarazilor noştri de peste Prut: "Până acum, militarii din Armata Naţională a Republicii Moldova au participat la exerciţiul «Scutul de foc» în poligonul Smârdan din România, unde au executat trageri cu amamentul de artilerie împreună cu bateriile de artilerie din România. A fost un exerciţiu interesant, care i-a impresionat pe militarii noştri. Aici, la Cincu, militarii moldavi îşi vor forma deprinderi practice pentru executarea tragerilor în cadrul companiei multinaţionale formate din plutonul canadian, plutonul moldav şi cel român. Toţi vor executa trageri cu armamentul de infanterie şi vor acţiona împreună, ceea ce înseamnă atât schimb de experienţă, cât şi interoperabilitate, toate acestea în condiţii apropiate de cele din câmpul de luptă." Locotenent-colonelul Morar îşi doreşte ca prin cooperarea militară a celor două state – România şi Republica Moldova – numărul exerciţiilor desfăşurate în comun să fie cât mai mare, iar complexitatea acestora să fie din ce în ce mai ridicată.

"Scorpioni" în misiune

Revin din nou în tabăra "Scorpionilor", unde "parfumul de eşapament" este omniprezent. Militarii au servit masa de prânz şi au primit raţiile de hrană rece, ceea ce înseamnă că nu vor reveni prea curând la corturi. În TOC (Tactical Operations Center – punctul de comandă al batalionului), locotenent-colonelul Adrian Costaru şi-a chemat comandanţii de companii pentru a le face ultimele precizări înainte de plecarea în teren. Se vorbeşte scurt, cu economie maximă de cuvinte, ca între cei ce-şi cunosc mişcările şi-şi aud gândurile. Fiecare îşi face propriile notări, apoi pleacă la subordonaţi. Cam în douăzeci de minute, prima coloană se va pune în mişcare. În acest mecanism ca de ceasornic, locotenent-colonelul Costaru îşi face timp şi pentru noi; nu ne "întindem" cu întrebările, fiindcă ştim că timpul e scurt şi preţios.

"Participăm cu toate efectivele şi acţionăm ca forţe <albastre> (forţele proprii – n.red.). În prima zi, batalionul va acţiona undeva în eşalonul doi al brigăzii, în cea de a doua zi va executa o operaţie de tip ofensiv, iar în cea de a treia zi urmează să consolideze aliniamentul atins. O altă etapă – cea mai importantă din acest exerciţiu – este aceea în care vom executa trageri reale cu muniţie de război. În batalion avem integrate două subunităţi de nivel pluton infanterie: unul din armata canadiană, iar celălalt din armata Republicii Moldova. Ambele plutoane sunt perfect integrate, cel moldovenesc în Compania 1 Infanterie, iar cel canadian în Compania 3 Infanterie. Cu plutonul de militari moldoveni este mai simplu de lucrat, pentru că vorbim aceeaşi limbă, dar cu plutonul canadian suntem obligaţi să folosim limba engleză. Este normal să se întâmple aşa, pentru că suntem o ţară membră NATO, iar engleza este una din limbile oficiale ale Alianţei".

Căpitanul Sorin Busna este comandantul unei companii din Batalionul 26 Infanterie: "În teren, subordonaţii mei vor desfăşura acţiuni ofensive în cadrul subunităţii din care fac parte, vor asigura flancurile în cadrul subunităţilor şi, bineînţeles, vor angaja inamicul pe direcţia principală de înaintare". Până a veni în Cincu, militarii din subordinea căpitanului Busna au executat antrenamente în poligoanele din garnizoana Craiova, care au constat în exerciţii tactice de nivel grupă şi pluton. "În ceea ce priveşte adaptarea oamenilor, vreau să spun că sunt şi dintre cei foarte tineri, noi, dar au avut timpul pentru a se adapta şi a se integra. S-au integrat foarte bine în colectiv, dar aici au o provocare mult mai mare pentru că-şi pot face o imagine reală asupra câmpului tactic, unde pot apărea situaţii noi, neprevăzute, pentru rezolvarea cărora ei vor trebui să ia cele mai bune decizii într-un timp foarte scurt şi acţionând foarte repede".

Plutonierul Ghiţă Albert este comandantul unei grupe de infanterie. Exerciţiul din Cincu nu este ceva nou, cum nici prezenţa sa pe terenurile de instrucţie ale Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre nu este o noutate: "În cadrul acestui exerciţiu va trebui să atacăm o poziţie a inamicului. Astăzi ne-am securizat zona din aria noastră de operaţii, executând toate activităţile care ne-au revenit ca sarcină în cadrul plutonului. În grupa pe care o comand sunt atât militari nou veniţi, unii dintre ei pentru prima dată la un astfel de exerciţiu, însă avem şi militari cu experienţă. Rolul meu, în calitate de comandant de grupă, este să-i aduc la acelaşi nivel de pregătire, pentru a ne îndeplini misiunile primite. Cei mai vechi, într-adevăr, sunt un exemplu pentru cei nou veniţi în subunitate".

Caporalul Cristi Braşoveanu este servant la transportorul amfibiu blindat şi are şase misiuni executate în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan: "Vreau să vă spun că pregătirea pe care am făcut-o în ţară – fie la Craiova, fie aici, în Cincu – ne-a fost de mare ajutor în teatru. Noi încercăm să refacem aici tot ceea ce vom întâmpina acolo, iar acesta ne ajută foarte mult." I-am cerut să facă o comparaţie între dificultatea pregătirii de aici şi misiunile executate, real, în teatrul de operaţii, iar răspunsul nu m-a surprins deloc: "Nu putem spune că este «mai greu», deoarece în meseria nostră nimic nu este uşor. Fie că suntem în misiunea din teatru, fie că suntem la instrucţie în ţară, permanent ne întâlnim cu elemente noi, cărora trebuie să le facem faţă".

Afară, tehnica de luptă este aliniată şi, din mişcările pe care le observ, îmi dau seama că s-a primit prin staţii ordinul de deplasare. OC-ii (observatorii-controlori) sunt pe margine şi îşi fac propriile notări. Se dă semnalul de plecare şi subunităţile se pun în marş: trec mai întâi transportoarele "Piranha", apoi TAB-urile autohtone, urmate de cele purtătoare de armament greu de infanterie. În scurt timp, toţi vor fi pe poziţii, ceea ce înseamnă că exerciţiul "Scorpions Fury 16.II"  a început.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 40
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 40
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 83
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 88

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 113

Citeşte şi:

Comentarii