"Scorpions Fury-16" – Ziua Distinşilor Vizitatori

Ca orice exerciţiu multinaţional, desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", SCORPIONS FURY-16 a avut, în partea de final, o Zi a Distinşilor Vizitatori. Exerciţiul tactic cu trageri de luptă (LFX) pregătit pentru acest moment s-a desfăşurat marţi, 1 noiembrie, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a şefului Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Dumitru Scarlat. La activitate au participat, de asemenea, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, oficialităţi din structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, foşti şefi ai Statului Major General, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Cei aproximativ 1.300 de militari din Canada, Germania, Republica Moldova şi România au avut ocazia să se instruiască împreună timp de o săptămână, cu 200 de mijloace tehnice şi 13 aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române,  în cadrul celei de a treia etape a exerciţiului „Scorpions Fury – 16”, care a cuprins o perioadă de simulare reală în teren, precum şi trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, s-a arătat încântat de desfăşurarea de forţe din teren, iar la sfârşitul activităţii a declarat: „Am văzut un exerciţiu cu adevărat special şi sunt mulţumit cu ceea ce am văzut ca manevre la Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului SCORPIONS FURY-16. Din informaţiile pe care le-am primit şi discuţiile pe care le-am avut, exerciţiul propriu-zis s-a desfăşurat la aceiaşi parametri de performanţă. Sunt patru-cinci lucruri remarcabile care pot fi spuse despre acest exerciţiu. Este prima dată când Brigada 2 Infanterie «Rovine» participă în faza de construcţie, de tranziţie spre Brigada Multinaţională propusă aliaţilor noştri şi care a fost validată la Summit-ul de la Varşovia.

În al doilea rând, această brigadă este una dintre cele mai bine pregătite, bine încadrată şi cu tehnică de luptă de calitate din cadrul Forţelor Terestre.

În al treilea rând, în premieră, remarcăm participarea la acest exerciţiu a avioanelor recent achiziţionate de Armata română, F-16 şi care, după cum s-a văzut, s-au încadrat extraordinar de bine în acest exerciţiu şi pot spune că a fost o participare de excepţie alături de MIG-uri, de elicopterele PUMA Socat şi de avionul SPARTAN.”

În ultimii ani am avut privilegiul de a participa la mai multe exerciţii desfăşurate la Cincu şi pot spune că atât poligonul cât şi celelalte facilităţi oferite de Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) - "Getica" au înregistarat un ritm alert de dezvoltare, fapt constatat şi de ministrul Apărării care a remarcat că, la momentul actual, CILFT-ul este  bine cotat în Europa şi, de aceea, permite desfăşurarea unor asemenea forţe, dar şi a unor exerciţii multiple. "Este partea a ceea ce aş numi un triunghi de excelenţă în pregătire şi instruire alături de facilităţile de la Smârdan şi Babadag. Suntem din ce în ce mai încrezători de a oferi cadrul care să ne dea posibilitatea să implementăm conceptul care face parte din prezenţa noastră în cadrul intensificat de instruire întrunită" - a mai spus ministrul Apărării.

Tot la capitolul „în premieră” mai trebuie să amintim că acesta este primul exerciţiu la care participă experimentaţii militari ai Brigăzii 2 Infanterie din Craiova, după ce structura a fost nominalizată ca viitoare brigadă multinaţională.

Exerciţiul a fost planificat de comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, structura NATO care va avea în subordine brigada multinaţională, după operaţionalizarea acesteia.

Privind cu ochiul critic al specialistului, şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, la finalul exerciţiului şi-a exprimat punctul de vedere: “A fost cât se poate de evident faptul că s-a reuşit să se integreze partea aceasta care vizează interoperabilitatea sub aspectul procedurilor şi tehnicilor de operare în teren. Am putut să vedem laolaltă militarii români, germani, canadieni şi moldoveni operând pe tehnică similară, făcând schimb de echipamente şi armament. Acesta este unul din câştigurile cele mai importante care se desprind la finele acestui exerciţiu. Desigur că mai este şi partea conceptuală, de comandă şi control, care a reuşit să integreze cele patru naţiuni participante, ceea ce ne dă speranţe şi încredere că anul viitor vom reuşi, ca pe baza lecţiilor învăţate, să nu ne axăm pe numărul mare de exerciţii ci, în primul rând, pe calitatea acestora pe toate palierele: comandă, control şi execuţie”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 114
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 114
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 82
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 135

Citeşte şi:

Comentarii