Donare de sânge la Statul Major al Forţelor Terestre

Personal din Statul Major al Forţelor Terestre a răspuns campaniei "Donez din dragoste de ţară"
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 08.11.2016

 

O parte din personalul Statului Major al Forţelor Terestre, Batalionului 500 Sprijin şi Unităţii de Integrare a Forţei NATO (NFIU) a răspuns campaniei de donare de sânge "Donez din dragoste de ţară".

O echipă din Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale s-a deplasat la sediul Statului Major al Forţelor Terestre în urma solicitării noastre de a dona sânge în cadrul campaniei "Donez din dragoste de ţară", organizată de Ministerul Apărării Naţionale cu ocazia Zilei Veteranilor din teatrele de operaţii.

Angajaţi din SMFT, Batalionul 500 Sprijin, NFIU şi Brigada 30 Gardă au venit să doneze sânge

"În toate garnizoanele, militarii din forţele terestre «donează din dragoste de ţară» – explică şeful Biroului informare şi relaţii publice, colonel Romeo Feraru. Este un mod în care dorim să-i omagiem pe veteranii noştri din teatrele de operaţii care, din 1991, slujesc ţara şi interesele sale în afara teritoriului naţional. La Statul Major al Forţelor Terestre am organizat o campanie la care a răspuns personal din SMFT, din Batalionul 500 Sprijin şi din Unitatea de Integrare a Forţei NATO, aflată în cazarma SMFT. Scopul iniţiativei noastre este de a sensibiliza atât personalul din unităţile şi structurile Ministerului Apărării Naţionale, cât şi populaţia civilă a României. Cei care au răspuns astăzi chemării noastre vor dona tichetele de masă primite pentru a veni în sprijinul unor veterani de război aflaţi în dificultate".

Campaniei "Donez din dragoste de ţară" i s-au alăturat şi militari din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul". Pentru că numărul lor a fost destul de mare, o parte dintre ei s-au deplasat la Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, iar o altă parte, însoţiţi de comandantul brigăzii, colonel  Bogdan Cernat, au venit la echipa aflată în cazarma noastră. "Mi se pare un gest normal şi o obligaţie cetăţenească să donăm sânge. Numărul celor care au dorit să vină astăzi a fost mai mare, însă unii dintre ei nu au fost acceptaţi pentru că mai donaseră deja sânge în ultima perioadă, fiindcă noi am mai avut şi alte acţiuni asemănătoare cărora le-am răspuns."

Fiecare donator prezent la punctul de recoltare este luat în evidenţă, atât în registrele clasice, cât şi în baza de date informatică, după care i se verifică greutatea şi tensiunea arterială. Cei care au corespuns baremelor prevăzute de lege, sunt deja întinşi pe paturi pentru a dona sânge. Urmează o "pauză" de câteva minute (ca la recoltarea sângelui pentru analize) cu un tampon îmbibat cu alcool sanitar pentru a se "închide" înţepătura, apoi cei care au optat să doneze bonurile de masă primite sunt luaţi în evidenţă într-un registru separat. Tot fluxul este organizat, coordonat şi deservit de către personal din Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale.

Maior Bianca Gogoţ:
"Din punctul meu de vedere, cred că n-ar fi rău dacă şi calitatea de donator ar fi pusă printre condiţiile de îndeplinit la plecarea în misiuni externe"

La "refacere" este fruntaşul Mădălin Ţurlea, din Batalionul 500 Sprijin. "Am venit la această activitate pentru că, donând sânge, ajut. Mulţi se sperie de înţepătură, însă nu-i mare lucru: ca şi cum te-ar înţepa un ţânţar... ceva mai tare." Singurul lucru neplăcut ar fi... plictiseala celor câteva minute când stai întins pe spate dar... "te gândeşti la ceva frumos şi trece mai repede".

Pe patul alăturat a venit maior Bianca Gogoţ, care se descrie "cel mai vorbăreţ militar din Batalionul 500 Sprijin". Bucuroasă că are cu cine conversa pe timpul cât donează sânge, mi-a răspuns la toate întrebările: "Ieri, la şedinţa de lucru, am fost anunţaţi că astăzi vor sosi medicii de la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru donare de sânge şi m-am hotărât să vin şi eu. Am mai donat de câteva ori – cam rar, spre ruşinea mea – şi pot să vă spun că te simţi fantastic atunci când ştii că poţi ajuta pe cineva, chiar dacă nu cunoşti acea persoană. Din punctul meu de vedere, cred că n-ar fi rău dacă şi calitatea de donator ar fi pusă printre condiţiile de îndeplinit la plecarea în misiuni externe. Eu aş vedea-o ca pe prima condiţie: să fi donat sânge. Măcar şi pentru că eşti conştient că, la rândul tău, ai putea avea nevoie. Doamne fereşte! Din păcate, avem o mulţime de bărbaţi printre noi cărora le este frică să doneze sânge."

Între timp, la "sectorul înregistrare" a sosit locţiitorul comandantului NFIU, locotenent-colonelul Jose Luis Maté Sanchez, împreună cu subordonaţi din structura NATO. După ce a terminat procedura de donare de sânge, locotenent-colonelul Maté Sanchez ne-a spus câteva cuvinte: "Consider că este o responsabilitate pentru oricine să doneze sânge: atât militari, cât şi civili. Este o idee bună [această campanie] şi avem şi noi, în Spania, acţiuni similare. Încurajez pe toată lumea să doneze sânge!".

Donarea de sânge – realitatea bate mitul

Echipa care a venit în Statul Major al Forţelor Terestre pentru acţiunea "Donez din dragoste de ţară" se află în coordonarea maiorului medic Florea Vlădescu, medic-şef cabinete consultaţii la Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale. Pentru o informare mai bună a cititorilor noştri, l-am rugat să răspundă câtorva întrebări care, de regulă, se regăsesc în mintea celor care încă ezită să doneze sânge.

— Cum răspund oamenii la campania lansată de Ministerul Apărării Naţionale?

— Au venit foarte mulţi angajaţi ai SMFT şi ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Ieri am fost la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, unde, de asemenea, au venit mulţi donatori. Am stabilit că pe viitor vom veni de mai multe ori pe parcursul unui an, deoarece au fost persoane care au dorit să doneze sânge dar, din diferite motive, a trebuit, de această dată, să le respingem.

— Ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană care doreşte să doneze sânge?

— În primul rând, trebuie să aibă până în 60 de ani, pentru că după această vârstă sunt admise numai persoanele care deja au mai donat sânge. Apoi, faţă de momentul prezentării pentru donare, nu trebuie să fi consumat alcool în ultimele trei zile. Doamnele şi domnişoarele nu trebuie să fie în perioada ciclului menstrual şi nici în următoarele cinci zile de la ciclu. În ziua respectivă trebuie să se consume numai alimente de post, precum: fructe, legume, dulceaţă, miere, covrigi, biscuiţi, pâine, apă, ceai, cafea. Nu sunt admise persoanele care au luat tratament cu antibiotice sau antiinflamator în ultimele două săptămâni sau care au făcut injecţii intramusculare în ultimele trei săptămâni. De asemenea, nu trebuie să se prezinte pentru donare de sânge cei care au făcut tratamente stomatologice în ultima săptămână sau care şi-au pus implanturi dentare în ultimul an. Cei care s-au tatuat, şi-au făcut piercing-uri sau acupunctură trebuie să aştepte jumătate de an până să doneze sânge. De asemenea, cei care au alergii nu trebuie să vină la donare de sânge atunci când sunt într-un acces alergic. Şi, bineînţeles, fără operaţii chirurgicale în ultimul an sau în ultima jumătate de an, în funcţie de amplitudinea operaţiei.

Maior medic Florea Vlădescu:
"Donarea de sânge este benefică atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele hipertensive"

— De ce sunt necesare aceste restricţii?

— Prin aceste restricţii se urmăreşte a nu se pune în pericol viaţa persoanei, deoarece se donează 450 ml de sânge. Aşadar, noi trebuie să ne asigurăm că donatorul are minim 50 kg, o tensiune arterială între 100/60 mm Hg şi 180/100 mm Hg şi o hemoglobină de minim 12,5 pentru femei, respectiv 13,5 pentru bărbaţi. Apoi trebuie să ne asigurăm că şi calitatea sângelui este foarte bună, pentru că altfel nu va putea fi folosit şi se va arunca. De asemenea, ne interesează starea de sănătate a donatorului – să nu fi suferit boli infecţioase precum malaria, tuberculoza, sifilis, hepatite de tip B, C sau D, ori HIV-SIDA – pentru a nu pune în pericol viaţa primitorului.

În urma unei donări de succes, când s-au recoltat 450 ml de sânge, donatorii primesc, în ziua respectivă, următoarele beneficii: zi liberă de la angajator, reducere 50% pe RATB şi METROREX şi 7 tichete de masă care valorează în total aproximativ 65 de lei. Persoanele care au mai mult de cinci donări – donatorul multiplu – beneficiază anual de un set de analize suplimentare faţă de ceilalţi donatori. Noi dorim să introducem şi un sistem de stimulare, constând în diplome, insigne şi alte materiale promoţionale pe care să le acordăm cu diverse ocazii.

— Este destul de răspândită părerea că "luarea de sânge" ar fi benefică organismului. Cât este mit şi cât este realiatate?

— Este o realitate! Donarea de sânge este benefică atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele hipertensive – dar nu mai mult de 180/100 mm Hg – pentru că scade presiunea arterială, se regenerează sângele, măduva hematopoietică – responsabilă de producerea tuturor elementelor figurate ale sângelui – este pusă la lucru şi reînnoieşte toate liniile celulare. În felul acesta, putem spune că organismul se revigorează, organismul întinereşte.

— Unde se pot adresa cei care doresc să doneze sânge?

— Persoanele din Bucureşti şi din împrejurimi care doresc să doneze sânge sunt rugate să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale care se află în curtea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central. Ele se pot prezenta, de asemenea, cu ocazia colectelor mobile pe care le organizăm pe teren, la sediul diverselor unităţi şi structuri militare din garnizoana Bucureşti sau din împrejurimi, dar şi la sediul diverşilor angajatori civili.

Etichete: 
Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 70
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 68
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 73

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 120

Citeşte şi:

Comentarii