Exerciţiul multinaţional „IEL-MILU”, o nouă filă

Exerciţiul multinaţional „IEL-MILU”
Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 17.11.2016

 

 

În perioada 14-18 noiembrie, genişti români şi străini au participat la Brăila, dar şi în poligoanele Vărsătura şi Smârdan, la exerciţiul multinaţional "IEL-MILU ROU 16 / II".

Exerciţiul este unul de tradiţie deja, desfăşurat, de regulă, o dată pe an, într-una dintre ţările contributoare la structura de nivel companie denumită IEL-MILU (Unitatea Multifuncţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică). În acest an, România, prin Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", este gazda acestui exerciţiu pentru o a doua ediţie pe 2016.

Planificat de Statul Major al Forţelor Terestre, exerciţiul "IEL-MILU ROU 16" are o componentă de instrucţie de comandament (CPX) şi una de instrucţie a forţelor (LIVEX), fiind desfăşurat, în comun, de către militarii ţărilor partenere (Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România), în principal la sediul Brigăzii 10 Geniu şi în poligonul Vărsătura, dar şi, în conexiune cu exerciţiul "Mărăşeşti 16 / Zimbrul" , în poligonul Smârdan.

Structura IEL-MILU, o iniţiativă a României materializată cu aproape 10 ani în urmă, este destinată să acţioneze în cadrul NATO, în contextul unor acţiuni specifice, de tipul aşa-numitelor acţiuni non-articol 5, în sprijinul unei structuri logistice, la nivel operativ.

Despre exerciţiu, dar şi despre ceea ce se doreşte de la această structură, locotenent-colonelul Adrian Gheorghe, ofiţerul de proiect, a dat câteva detalii. Concepţia exerciţiului a avut la bază structura companiei IEL-MILU, formată din patru plutoane şi două grupe de diferite specialităţi. Ca element deosebit, exerciţiul din acest an are scenariul comun cu exerciţiul "Mărăşeşti 16 / Zimbrul", desfăşurat de Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt" în poligonul Smârdan, tot în această perioadă. Scenariul care permite desfăşurarea ambelor exerciţii prevede trecerea de la o operaţie în sprijinul păcii, de tip non-articol 5, contextul acţional al structurii IEL-MILU, în urma escaladării situaţiei, către o operaţie de apărare, ceea ce joacă militarii marii unităţi moldave. De asemenea, de menţionat pentru acest exerciţiu este şi prezenţa partenerului american cu o companie de cavalerie, cum îşi numesc ei subunitatea dotată cu blindate de tip "Striker".

Este de menţionat că în ultima zi a exerciţiului, în cadrul conferinţei de planificare pentru următoarea ediţie a exerciţiului, aşa cum a adăugat locotenent-colonelul Adrian Gheorghe, va avea loc şi o întrunire la nivel de experţi. Scopul acesteia este de a evalua posibilitatea de a transforma IEL-MILU într-o structură de nivel batalion, prin cooptarea mai multor ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Ziua Distinşilor Vizitatori (DVDay), desfăşurată miercuri, 16 noiembrie, s-a dovedit, cum era de aşteptat, cea mai spectaculoasă parte a acestui exerciţiu, dar şi cea mai solicitantă pentru cei care au pregătit şi executat activităţile specifice secvenţelor prezentate.

Astfel, într-o curgere continuă şi de un calm natural, asemenea Dunării vecine, s-au derulat şi secvenţele militarilor români, cei care şi-au jucat propriile roluri, sau pe cele ale subunităţilor celorlalte ţări partenere. Asta deoarece partenerii străini au fost reprezentaţi doar de militari din cadrul comandamentului acestei structuri cu specific de geniu, precum şi de comandanţii de subunităţi, care au avut rolul de celulă de răspuns.

Pe o ceaţă densă, anume pregătită parcă pentru mascarea activităţilor militarilor, ziua a început cu prezentarea modului de amenajare şi deservire a punctului de trecere pe BAC, şi trecerea tehnicii peste fluviul Dunărea. Cu mişcări precise, îndelung exersate, militarii Brigăzii 10 Geniu au îmbarcat pe BAC tehnica prevăzută, dispărând apoi cu uşurinţă, datorită mascării naturale oferite de vreme, de sub ochii oaspeţilor, militarii străini participanţi la partea de exerciţiu de comandament, dar şi reprezentanţi ai structurilor centrale şi ai marilor unităţi, însoţiţi de şeful Direcţiei Operaţii din cadrul Statului Major General, generalul de brigadă Gheorghe Badea.

La atelierul condus de către plutonierul-major Costel Mitu, de la Grupul 5 EOD, sprijinit de colegii din cadrul Grupului 4 EOD, s-a prezentat apoi neutralizarea unui pachet suspect pentru a permite trecerea podului mobil de asalt. Pachetul a fost identificat în urma cercetării căii de acces, cu ajutorul câinelui special dresat, Jim, prezent şi el la datorie, împreună cu materiale şi echipamente specifice aflate în dotare, prezentate vizitatorilor.

După demonstrarea modului de asigurare a accesului peste anumite obstacole cu ajutorul podului mobil de asalt, vizitatorilor li s-a prezentat amenajarea unei deschideri de pod jos metalic, respectiv modul de instalare a PJM-72. Aici, plutonierul Pârvuţ, şeful de atelier, a ţinut să precizeze că este vorba despre aceeaşi construcţie ridicată în anul 2005, provizoriu, pentru trecerea râului Buzău, când podul rutier către localitatea Mărăcineni a fost avariat în urma unor puternice inundaţii. Construcţia presupune întâi montarea unor piloni pe fundul apei, care vor susţine apoi structura metalică a podului; o activitate anevoioasă şi dificilă, pe care nu o poate face oricine, fiind nevoie de un nivel înalt de expertiză, dar şi de curaj.

Maiorul Iulian Tănase, şef al operaţiilor în cadrul exerciţiului, a precizat câteva lucruri despre amenajarea şi deservirea punctului de trecere pe pod de pontoane şi trecerea tehnicii peste fluviu, următoarea secvenţă din cadrul prezentării, activitate asigurată de către militarii Companiei 1 Pontonieri din cadrul Batalionului 72 Geniu "General Constantin Savu". Subunitatea, operaţionalizată şi pusă la dispoziţia NATO ca parte a contribuţiei ţării noastre la forţele Alianţei, se află în tabără de instrucţie la cursul de apă, în poligon, şi participă, în acelaşi timp, în cadrul exerciţiului IEL-MILU. Aşa cum precizează maiorul Tănase, compania de pontonieri a trebuit să amenajeze într-un timp cât mai scurt punctul de trecere, dificilă fiind mai degrabă vremea, decât activitatea în sine.

Pe podul de pontoane au trecut apoi, în scurt timp, tehnică aparţinând Brigăzii 15 Mecanizate, dar şi 3 Blindate tip "Striker" ale companiei americane ce se antrenează în poligonul Smârdan, în cadrul exerciţiului "Mărăşeşti 16 / Zimbrul".

În încheiere, în poligonul Vărsătura a mai fost prezentat modul de amenajare a construcţiilor pe verticală şi a unui drum de acces.

Tot în cadrul DVDay-ului a fost şi momentul din poligonul Smârdan care a constat în demonstrarea modului de acţiune a plutonului de construcţii pe orizontală şi a unei grupe construcţii drumuri (subunităţi care fac parte, de asemenea, din cadrul structurii IEL-MILU) pentru executarea unei platforme de aterizare a elicopterelor şi a unui depozit de materiale. De asemenea, a fost marcat, împreună cu militarii Brigăzii 15 Mecanizate, modul de acţiune în cazul unui atac al unui inamic pătruns în adâncimea dispozitivului propriu.

Către finalul activităţilor legate de exerciţiul organizat de Brigada 10 Geniu, am discutat şi cu câţiva militari bulgari. Partea bulgară participă la exerciţiu cu doi ofiţeri şi un subofiţer de logistică în cadrul comenzii companiei, precum şi cu doi comandanţi de plutoane. Maiorul Radostin Tanev face parte din cadrul unui batalion de geniu din Plovdiv, parte a IEL-MILU încă de la început. Militarii bulgari nu sunt la prima experienţă de acest gen în România, locţiitorul comandantului companiei, un alt maior bulgar, de pildă, participând şi acum doi ani, la Alba Iulia, la acest tip de exerciţiu. Astfel, militari bulgari consideră că îi cunosc deja pe geniştii români şi capabilităţile lor şi au apreciat ca benefică participarea la acest tip de structură multinaţională.

Exerciţiul multinaţional "IEL-MILU ROU 16/ II" reprezintă un mod de susţinere a structurii multinaţionale cu specific de geniu, printr-un efort al militarilor Brigăzii 10 Geniu, cei prin care a şi fost iniţiat acest demers, efort răsplătit de conştiinţa lucrului bine făcut.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la...
Militarii Brigăzii 8 LAROM au participat la două evenimente de instrucţie din cadrul celui mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în regiunea...

Comentarii